Med døden til følge af Lars Daneskov

Med døden til følge af Lars Daneskov

Jeg har ikke læst noget af Lars Daneskov tidligere og har mest forbundet ham med humoristiske børnebøger. Det er Med døden til følge ikke. I stedet er her tale om en følsom og velskrevet roman om kærlighed, tab og savn, og om hvor galt det kan gå, hvis sorgen tager overhånd.

Fra bogens bagside:
Den døde drengs værelse ligger på første sal for enden af gangen. Når Liva har venner på besøg, er det altid det, de vil se. Det var der hendes storebror Victor boede, og bag den lukkede dør ser værelset stadig ud nøjagtig, som det gjorde den dag, han døde for tre år siden. Lige indtil Liva opdager, at nogen har ligget i den redte seng, og Victor samtidig forsvinder fra sig eget klassefoto fra dengang. Victor er ikke blandt dem længere. Men måske er det lige præcis, hvad han er.

Med døden til følge er opdelt i tre overordnede afsnit med hver sin fortæller. Først hører vi Livas historie. Så fortæller Victor om ulykken, mens sidste afsnit afslutter romanen.

Jeg var meget betaget under læsningen, som udover at være en gribende fortælling om en sorgramt familie, også indeholder isnende uhyggelige scener, der får læseren til at kigge sig over skulderen. På biblioteket står bogen i børnebiblioteket, men jeg vil nu varmt anbefale den til voksne også.

Kan man se på et hus, at det sørger, og at murerne er tynget af savn? Kan man se på en lukket hoveddør, at der bag den altid er stille, og der på den anden side af de tunge gardiner kun findes mennesker i tavshed? Kan man se på et hus, at ingen, der bor der, længere griner, og at alle ligger vågne hver aften, hvor for sig, selv når lyset er slukket, og natten tager over? (side 28)

Andre skriver:

Litteratursiden:
Den dag Victor dør, mister Liva ikke bare sin bror, men hele sin familie og sin egen identitet i én og samme ulykke. Hun kan ikke konkurrere med forældrenes altopslugende sorg, og de evner ikke at se hverken Liva eller livet […] Gysergenren er fuldstændig oplagt og velvalgt i denne fortælling, der – som forlaget også lægger op til – egner sig til de svære samtaler om at miste for både unge og voksne, og som netop rejser det store emne, om man kan tillade sig at leve videre med alt hvad det indebærer, når man har mistet en, man elsker, og hvad der sker, hvis man i stedet glemmer sin nutid og fremtid og går til grunde med det tabte. (Læs hele anmeldelsen)

Bibliotekernes lektørudtalelse:
Det er en gribende og dragende uhyggelig thriller om tab og sorgen ved at miste. Og så er det en spøgelseshistorie som får én til at tænke lidt efter endt læsning

Bogmaerket:
På grund af den meget tragiske og triste handling, som bogen har som omdrejningspunkt, så er gyserelementet virkelig en god måde at bryde op med det tunge. Forfatteren er i den grad lykkedes med at bringe spænding og gys ind i fortællingen uden det bliver for voldsomt. (Læs hele anmeldelsen)

Om Med døden til følge:

Udgivelsesår: 01.09.2022
Forlag: Gutkind, 172 sider
Omslag: Rasmus Funder

Læs også:

Menneskehavn af John Ajvide Lindqvist
Små hænder af Andrés Barba
Vand til blod af Morten Dürr
Søstre af Daisy Johnson
Skadedyr og tulipaner af Steen Langstrup
Thornhill af Pam Smy
Mulm af Teddy Vork
Skyggelandet af Taichi Yamada

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.