Program for Skrækfest 2023

Skrækfest 2023

Det er muligt, at Skrækfest 2023 i Odense ikke når samme publikumsantal som Bogforum i Bella Centeret, men for mig er det årets højdepunkt. I år er festivalen flyttet til d. 2. – 4. februar, mens programmet er flottere end nogensinde. Billetterne er bestilt, og jeg har booket et hotelværelse. Kom nu februar!

Herunder finder du et udpluk af programmet for Skrækfest 2023.

AFLYST – Torsdag d. 2. februar:

Kl. 18.00 – 20.00
Italiensk B Horror // Davide Rota, italiensk journalist

Der er ikke kun Dario Argento, Lucio Fulci og Mario Bava. Italien har en stor tradition for B-gysere. Instruktører som Joe D´Amato, Riccardo Freda, Sergio Martino, Michele Soavi og forfattere af manuskripter som Dardano Sacchetti og Ernesto Castaldi fortjener en uddybelse af deres filmografi og karriere. Den italienske journalist Davide Rota dykker ned i den klassiske italienske horrorfilmhistorie.

Kl. 18.00 – 22.00
Horror Brætspilsklub

Bibliotekets brætspilsklub er selvfølgelig også en del af Skrækfest 2023. Vi finder alle de uhyggelige brætspil frem til nogle skræmmende timer, hvor du nok skal finde ud af, om du kan stole på de andre om bordet. Der stilles ingen krav til dine evner indenfor brætspil for at være med, bare mød op – det bliver helt sikkert sjovt!

Fredag d. 3. februar:

Kl. 15.30 – 16.15
Heksen som horror // Maria Østerby, museumsinspektør ved HEX! Museum of Witch Hunt og PhD i historie

Måske har du set gyseren The Witch fra 2015, hvor man følger en familie i New England i 1630erne. I så fald er du bekendt med historier om bortførte spædbørn, hvis fedt laves til flyvesalver, om hekse, der indgår pagter med Djævelen, forårsager sygdom og ammer dæmoniske hjælpe djævle med blod. Filmen er baseret på de historier, som man fortalte om hekse i 1600-tallet. Det var ikke de sympatiske magiudøvere, som vi kender fra Harry Potter – de var diabolske og ondsindede.

I dette foredrag går Maria Østerby Elleby, tæt på de skræmmende elementer, som man troede om heksene. Det er sort magi, djævlepagter og ondskab, som vi vil finde frem i det historiske materiale, når vi sammen dykker ned i renæssancens frygt for heksen.

Kl. 16.30 – 17.30
Odense Filmværksted præsenterer

Horrorgenren indenfor film er i dag populær som aldrig før, og gys vinder også mere og mere indpas i det kulturelle rum. Når du opsøger horror, er du tilmed langt fra passiv modtager af skræmmende signaler. Du engagerer dig ofte aktivt i oplevelsen for at få det optimale ud af den. Under Skrækfest 2023 vil Odense Filmværksted vise et lille – men godt! – program af korte gyserfilm, som hver især benytter sig af nogle af horror-genrens velkendte virkemidler. Filmene er produceret med støtte fra Odense Filmværksted og Filmværkstedet, København. 

Efter visningen vil både Odense Filmværksted samt den ene films instruktør være til stede – så der er rig mulighed for at stille spørgsmål. Programmets varighed er ca. 35 min. + efterfølgende Q&A. 

Kl. 17.45 – 18.30
Blodbaronessen // Nicolas Barbano, Kulturformidler

Elizabeth Báthory er verdens mest grusomme og berømte seriemorderske. Hun levede i 1600-tallet, torterede sine tjenestefolk med sadistisk fryd og har hjemsøgt populærkulturen i århundreder. I spændingsfeltet mellem myter og dokumentation har kunstnere og historikere kappedes om at levendegøre hendes livshistorie, et vampyrisk portræt vævet af smertefuld død, frisktappet blod og drømme om evigt liv. Horroreksperten Nicolas Barbano kortlægger og viser eksempler fra den grusomme saga om Elizabeth Báthory, blodbaronessen fra Tatrabjergene.

Kl. 18.45 – 19.30
Myter i Japansk Horror // Britta Weber-Lauridsen, AIOdense – den odenseanske forening for moderne japansk kultur 

Vi kender mange af de nordiske myter og sagn – men Japan gemmer også på utrolig mange fantastiske monstre og dæmoner i deres folkesagn. Du kan blive meget klogere på den japanske mytologi, når Britta Weber-Lauridsen fra den odenseanske forening for moderne japansk kultur fortæller om væsenerne fra de japanske folkesagn.

Kl. 21.00
Se filmene Sort Kaffe og An American Werewolf in London i Nordisk Films Biografer, Odense.

Lørdag d. 4. februar:

Kl. 11.00 – 18.00
Dark Market

Dark Market har været en årlig begivenhed i København siden 2004, og i Odense siden 2021. Dark Market giver mindre butikker og freelance-producenter med fokus på subkulturer mulighed for at præsentere og sælge deres produkter. Markedet er børnevenligt og en oplevelse for hele familien.

Kl. 11.00 – 18.00
Dystopia Entertainment // Jonas Bøgh

Danmarks stærkeste leverandører af Haunted House besøger Skrækfest 2023 med en special effects makeup artist, der viser hvordan man lægger en skræmmende makeup og transformerer vores skuespillere til monstre såsom zombier, vampyrer, spøgelser mm. Oplev Dystopia Entertainments stand, hvor du kan høre mere om Dystopias horror-arrangement Circus of Torment, der kan opleves i Mørkedalen i Vejle ugen efter Skrækfest.

Kl. 11.00 – 12.00
Myter: Videnskaben bag skræk og rædsel  // Mathias Clasen, ph.d., lektor i litteratur og medier ved Institut for Kommunikation og Kultur

Dræberklovnen fra en anden dimension. Psykomorderen der myrder i drømme. Den maskebærende rædsel der dolker dig ihjel i skjul af mørket. Horrorfilmen bugner med skrækindjagende, mytiske monstre i en sådan grad, at genren måske er blevet det moderne hjem for myten. Hvilken funktion har denne moderne horrormyte, og hvorfor er så mange af os draget mod det mytiske gys? Lyt med når horrorforsker Mathias Clasen, ph.d. leder af forskningsenheden Recreational Fear Lab ved Aarhus Universitet, dykker ned i skrækmyten og horrorgenrens funktion og fascination.

Kl. 12.00 – 16.00
VR Horror

Skræk og rædsel får helt nye dimensioner i Borgernes Hus, når UCL udfordrer de mest hårdføre og modige gæster i Virtual Reality Horror Zone til Skrækfest 2023.

Kl. 12.15 – 13.15
Teddy Vork og romanen ‘Mulm’

Horrorromanen Mulm, der vandt prisen for årets dansk horrorudgivelse i 2020, er ved at blive filmatiseret af produktionsselskabet Angry Art. Instruktør Martin Vrede og forfatter Teddy Vork fortæller om projektet og viser råklip fra filmen.

Kl. 13.30 – 14.30
Dommedagsvisioner – om fremmedgørelse og uhygge i elektronisk musik // Jannik Juhl, musiker, skribent og udgiver af elektronisk musik

Den elektroniske musik har altid været forbundet med den teknologiske udvikling, og har derfor også forholdt sig til synet på denne udvikling: splittet mellem en optimistisk tro på fremskridt og en pessimistisk frygt for en mørk og dystopisk fremtid. I dette foredrag tages den historiske udvikling af den elektroniske musiks skyggesider op, fra avantgarde-musikkens fremmedgørende ultra-modernisme over post-apokalyptiske dommedagsvisioner i firser-industrial, doomcore-techno og dubstep, og frem til nutidens mere tvetydige opfattelser af et online-dystopia, som på en måde måske allerede er her.  

Kl. 14.45 – 15.45
Den moderne heks: Stærk, Sexet, og Selvstændig // Rikke Schubart, ph.d., forfatter og filmforsker

Før kristendommen fandtes der mange slags magikere; præster, nekromantikere, sandsigere, seere og hekse. I middelalderen blev den magiske verden til en enkel kamp mellem Gud og Djævelen, og man mente, at heksen stod i ledtog med Djævelen. Omkring 50.000 kvinder blev brændt som hekse i Europa. Den moderne heks i populærkulturen har dybe magiske rødder og er i dag en feministisk powerkvinde, der selv bestemmer, hvordan hun vil bruge sine kræfter. Foredraget vil se på hekse, der er sexede, selvstændige, gode, onde og grusomme.

Kl. 16.00 – 17.00
Paneldebat med dagens forfattere – kurateret af Amdi Silvestri fra Dansk Horror Selskab

Horror har det med at fremstille situationer eller mennesker, som kan virke frastødende og grusomme. Men er der en grænse for, hvor horribelt et værk kan blive? Dét og meget mere bliver diskuteret i en paneldebat, hvor der kredses om kulturen bag horror. Forfatterne diskuterer bl.a. deres egen tilgang til horror og myter.

Kl. 17.15 – 18.15
Den monstrøse natur – folk horror, rødder og natursyn // Martin Wangsgaard Jürgensen, Nationalmuseet, Redaktør, Middelalder, Renæssance og Numismatik

Den besjælede natur har i de senere år igen fundet vej ind i skrækfiktionens forgrund, og ”folk horror” er blevet en populær genrebetegnelse. I dette foredrag skal vi snuse til gyset i naturen, dets rødder og hvorfor vi i dag er så optagede af det monstrøse, der måske ligger i skjul derude i vildnisset.

Kl. 18.15 – 21.30
Heksen fra Maryland: Foredrag + filmvisning // Edgar Allan Poe Selskabet

I den amerikanske stat Maryland år 1785 blev en gammel kone ved navn Elly Kedward anklaget for heksekunst og henrettet i skovområdet Black Hills. Siden da har hun hjemsøgt skoven og regelmæssigt taget grusom hævn på sine bødlers efterkommere, siges det. I mange år var sagen blot en lokal myte, man kunne trække på skuldrene af. Indtil 1990’erne, hvor tre filmstuderende – under forsøget på at lave en dokumentar om Elly Kedward – forsvandt i den nævnte skov. 

Det Danske Edgar Allan Poe Selskab præsenterer en temaaften om Elly Kedward-fænomenet, hvor man ikke blot vil kunne se et spillefilmslangt sammenklip af de skræmmende dokumentaroptagelser, men også en 45 minutters dokumentar om de tre forsvundne studerende og den gådefulde gengangermyte, der blev deres skæbne.

21.30 – 07.00
Myter: Filmfest til den lyse morgen

Madrasserne smides på gulvet, læderstolene rykkes frem og vi kaster os ud i et nattelangt filmmarathon med en række af nyere filmhistories stærkeste gyserfilm inden for bl.a. folk horror, religiøs fanatisme, spøgelseshistorier m.v. Filmkurator Rune Kjær Rasmussen står for introduktionen til nattens film .

Kl. 21.00 – 00.00
Killtown Bookings & Skrækfest præsenterer Double Black-Death Fest featuring:
Nigrum (swe/dk/mex)  & Blodrus (dk)

Langt de fleste arrangementer foregår på Odense hovedbibliotek, og er gratis (dog med tilmelding). Enkelte andre skal der købes billet til, ligesom nogle af arrangementerne foregår andre steder i byen.

Se det fulde program HER eller download det som PDF-fil HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.