Det forladte tivoli af Karsten S. Mogensen

Det forladte tivoli af Karsten S. Mogensen

 

“Engang for længe siden havde stedet været en forlystelsespark, der hver sommer blev besøgt af glade mennesker fra nær og fjern. Karrusellerne snurrede, og gyngerne svingede lystigt frem og tilbage. Men så lukkede det pludseligt fra den ene dag til den anden, og det åbnede aldrig igen.” (fra bogens bagside)

De fleste af os forbinder nok et tivoli med noget rart, men Karsten S. Mogensen har i Det forladte tivoli ladet sig inspirere af det tidligere Fyns Sommerland til at skrive en uhyggelig fortælling for børn.

Mikkel er for nyligt startet på en ny skole, så da klassens leder, Jens, beder ham om at mødes ved det forladte tivoli efter skole, føler Mikkel, at han er nødt til at sige ja. Også selvom hans forældre har forbudt ham at gå derind.

Men da Mikkel kommer til tivoliet, kan han ikke se de andre. Han har mest lyst til at tage hjem, men frygter at blive mobbet. I stedet begynder han at lede efter dem, og det fører ham hen til et stort forfaldent hus. Men i stedet for at finde klassekammeraterne møder han en lille, uhyggelig mand …

Det forladte tivoli er en letlæst gyser for den +11 årige læser, der elsker historier om forladte huse og overnaturlige væsener.

Historien indledes med en prolog, der udspiller sig i 1946. Herefter springer vi til nutiden, hvor vi hører om Mikkels oplevelser. Hvordan han leder efter kammeraterne i det forladte hus og i stedet møder en mærkelig mand. Om en uhyggelig tur gennem mørket og tågen, og til sidst afsløringen af hvem Mikkel egentlig har fulgtes med.

Jeg ville have elsket, at den forladte tivolipark havde spillet en større rolle i historien. Jeg synes, det er sådan en fed lokation for en gyser, men den fungerer mest som bagtæppe. Til gengæld skrues der op for uhyggen med et skummelt hus, tordenvejr, tråde tilbage til en nabostridighed i 1946 og et gammelt dansk sagnvæsen.

For en voksen læser føles Det forladte tivoli lidt fragmentarisk, men jeg er sikker på, at den unge, ikke så læsevante læser vil hygge sig med historien. Her er i hvert fald både drama og uhygge.

Det forladte tivoli har sværhedsgrad tre i Dreamlitt’s læs let-serie, der går fra en til tre som det sværeste.

Peter Palmqvist Skjøtt Poulsen, der har tegnet forsiden, har også tegnet de små sort/hvide tegninger, der illustrerer historien.

Uddrag af bogen:

Hårene rejste sig på mine arme. Jeg skuttede mig og trak frakkekraven sammen om halsen. Hvor pokker var Jens, Ole og Klaus? Jeg fortrød allerede, at jeg var taget herud. Jeg var sulten. Jeg havde ikke nået at købe noget, inden jeg kom herud.

Lyset svandt hastigt bag de store træer, der omgav det øde område. En enlig solstråle brød gennem de tunge, mørke skyer. Den ramte noget på den anden side af det sumpede område. Det var et stort hus i to etager. De beskidte vægge havde sikkert været hvide engang. Nu var de grønne af alger. Der var ikke en hel rude tilbage i huset. Adskillige tagsten var faldet af. Store huller gabte overalt. De få tegl, der endnu lå på taget, var fyldt med mos.

Jeg gøs. Den gamle rønne var lige så uhyggelig som resten af det forladte sted. Hvis Jens og de to andre ikke var dukket op kl. fire, ville jeg køre hjem igen.

I det samme så jeg det. Bag den revnede rude i et af husets vinduer glimtede et svagt lys. (side 16-17)

Reklame: Tak til forlaget Dreamlitt der har foræret mig bogen til anmeldelse

Om Det forladte tivoli:

Udgivelsesår: 30.11.2022
Forlag: Dreamlitt, 51 sider
Omslag: Peter Palmqvist Skjøtt Poulsen
Lix: 24

Læs også:

En nat i monsterhuset og andre gys af Lasse Bo Andersen
Drømmeland af Nick Clausen
I klovnenes kløer af Henrik Einspor
De to myr af Henrik Einspor
Genvejen af D.S. Henriksen
Mørket venter af Loka Kanarp
Thornhill af Pam Smy

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.