Gys fra Gilleleje af Ellen Holmboe

Gys fra Gilleleje af Ellen Holmboe

I 2012 udgav Ellen Holmboe novellesamlingen Jernkysten, der indeholdt fire uhyggelige noveller fra Vesterhavet, hvor hun var vokset op. Nu bor hun i Gilleleje, Sjællands nordligste punkt, og det har ført til bogen Gys fra Gilleleje med fem fortællinger fra fiskerbyen ved Kattegat rettet mod de +10 årige læsere.

I dag er Gilleleje en idyllisk fiskerby med en blomstrende turisme. Men Gilleleje kirke blev bygget i 1530’erne, så byens historie rækker langt tilbage til mere barske tider.

De fem noveller tager udgangspunkt i den lokale overtro om strandvaskere, druknede der drev i land fra havet. Og hvis vi troede, at historierne fra Vesterhavet var grumme, så bliver det endnu værre nu. For i Gilleleje ligger byen så tæt på stranden, at strandvaskerne vakler rundt i byens gader …

I den første historie ’Bær mig hjem’ følger vi drengen Karl, der sammen med sin far er flyttet til Gilleleje. Faren holdt ferie her som barn, og nu har han købt et fiskerhus fra 1789 med udsigt til havet. Han synes, det er så hyggeligt, at huset er fuldt af de tidligere ejeres ting. Men Karl bryder sig ikke om huset. Han synes, det ligner en kulisse og kan næsten ikke trække vejret for alle de gamle ting.

Den første dag i skolen er der ingen, der gider snakke med Karl. Bortset fra en enkelt dreng, der ligner Emil fra Lønneberg helt vildt. Han tager Karl med ned på stranden efter skole, hvor de hygger sig. Men så begynder drengen at fortælle en uhyggelig historie.

“Nogle gange når det blæser, kan man se en knogle stikke op.” Aske smiler bredt. Han mangler fire tænder. Mindst. Og de andre er brune og rådne.
“Er det sandt?”
“Tror du, jeg lyver?” Aske holder op med at smile.
“Nej, nej.”
“Godt. For nu skal du høre om de døde, der går rundt i tågen.”

Karl tør næsten ikke høre efter. Men han tør heller ikke lade være.

“Min far har selv set det,” siger Aske. “Ude fra havet. Når han var ude at fiske. Om foråret når tågen kommer, står de døde op af havet. De kryber ind på land. Der lægger de sig på lur. Når nogen kommer forbi, hopper de op på ryggen af dem. Griber fat om deres hals. Og hvæser: Bær mig op til kirken. Ellers knækker jeg halsen på dig.” (side 24)

I ’Rødt Glas’ går en gammel kone mumlende rundt på stranden i historiens begyndelse. Hvorfor hun gør det, hænger sammen med en fortælling om to søstre.

Cloé er hovedpersonen i ’Skrevet i vand’. Hun er tilhænger af videnskab og tror kun på fakta. Da fiskeren Marinus besøger hendes klasse for at fortælle om folketroen blandt fiskerne i gamle dage, kan hun ikke lade være med at rulle med øjnene ad ham. Men måske er det ikke alt, der kan måles og vejes?

Philip elsker at spille computerspil i ’Spillet er i gang’. Men en dag giver hans forældre ham en ”digital detox”. Hvad skal han nu lave? Alle hans venner spiller jo computer! Philip går en tur ud i byen, og her opdager han, at der er andre spil end computerspil.

Dem som ingen græder over’ er samlingens sidste historie. Her er vi over 100 år tilbage i tiden og følger en lille fiskerfamilie, der rammes af en tragedie. Fortællingen sætter de tidligere historier i et nyt lys, og for mig blev uhyggen forvandlet til sørgmodighed og eftertænksomhed. Det er godt skrevet.

Hvert kapitel indledes med et kort fakta afsnit, hvor Holmboe har været i de lokalhistoriske gemmer og finde små fortællinger fra egnen. Herefter følger historierne, som ved første øjekast ser ud til at være uafhængige af hinanden. Men jo længere ind i bogen vi kommer, jo flere tråde trækkes der mellem de fem historier, og i sidste kapitel bindes en sløjfe på det hele.

Ellen Holmboe fortæller spændende, og sproget er letforståeligt holdt i kortere sætninger. Det gør Gys fra Gilleleje let at læse. Samtidig er den svær at lægge fra sig, fordi man hele tiden har lyst til at læse videre. Også tekstens layout spiller med, så selve opsætningen understøtter historien. For eksempel da en pige finder en flaskepost i en af historierne, og teksten ændres til håndskrift. Det giver lige et ekstra pift til læseoplevelsen.

Endelig skal Peter Snejbjergs flotte forside også fremhæves. Den fik mig til at tænke på filmen The Fog af John Carpenter.

Jeg elsker spøgelseshistorier, så Gys fra Gilleleje rammer lige ned i min yndlingsgenre. Og så er jeg vild med de små fakta indslag, der giver lyst til at undersøge mere. En rigtig underholdende, men også tankevækkende bog der kun kan anbefales.

Reklame: Tak til forlaget Løse Ænder som har foræret mig bogen til anmeldelse.

Om Gys fra Gilleleje:

Udgivelsesår: 21.07.2023
Forlag: Løse Ænder, 119 sider
Omslag: Peter Snejbjerg

Læs mere om Gys fra Gilleleje på Ellen Holmboes hjemmeside

Læs også:

Malea og søuhyrets hævn af Lasse Bo Andersen
Den dobbelte grav og andre rædsler af Benni Bødker
Døden i Råbjerg Mile af Henrik Einspor
De døde dukkers hævn af Ellen Holmboe
Slimede mareridt af Michael Kamp
De døde husker af Teddy Vork

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.