Ved fuldmåne af Ane Gudrun

Ved fuldmåne af Ane Gudrun

Specielt ved fuldmåne længes Ingeborg efter den utæmmede Sylvester. Han er forsvundet under mystiske omstændigheder, og ingen synes at kende sandheden. Urovækkende begivenheder udspiller sig på byens nedlagte sanatorium for aparte lidelser og i den omkringliggende skov. Ingeborg og hendes omgangskreds bliver hvirvlet ind i en uheldsvanger og livsfarlig sag, da byens driftige restaurationsejer beslutter sig for at drive hotel på stedet.

Ved fuldmåne er en roman om ung kærlighed og længsel, om venskaber, manipulation og bedrag, og om det, der vågner ved fuldmåne.
(forlagets beskrivelse)

Ved fuldmåne af Ane Gudrun er en underholdende ungdomsroman, for de +14-årige som holder af paranormal romance. Vi følger Ingeborg, der dater den trygge Jalte, men i virkeligheden er forelsket i den uforudsigelige Sylvester. Hendes bedste ven Haady, som er forelsket i søde Emma, ved lidt om Ingeborgs følelser, men holder tand for tunge, selvom han ikke synes, Ingeborg er fair overfor Jalte.

Da Sylvester forsvinder stort set samtidig med den vilde pige Megan, regner alle med, at de to er stukket af sammen. Selv Ingeborg kommer i tvivl, om alle Sylvesters ord og løfter blot var løgne. Samtidig overtager hendes chef Kisser det gamle sanatorium, som i mange år har stået tomt. Nu skal der laves hotel. Men der er noget skræmmende ved sanatoriet …

Jeg må indrømme, at jeg ikke tilhører kernemålgruppen for Ved fuldmåne. Jeg kan rigtig godt lide den uhyggelige del af romanen, og slugte den sidste halvdel, hvor det for alvor går op for hovedpersonerne, at der er noget galt. Til gengæld finder jeg oftest kærlighedsintriger lidt kedelige, så for mig blev første del af historien lidt langtrukken. Det tror jeg dog ikke er et problem for YA-læseren, som selv står midt i de svære følelser.

For det er ikke kun et valg mellem to drenge Ingeborg kæmper med. Som ung er alle valgene endnu foran én, og det er de i den grad også for Ingeborg. Hun har skyhøjt fravær på HF og overvejer at droppe ud og få fuldtidsjob hos Kisser, men bør hun følge normen og gøre HF færdig? Og i forhold til kærligheden er Jalte jo det fornuftige valg, men ønsker hun et liv styret af fornuft? Ane Gudrun sætter relaterbare tanker i gang hos læseren, om hvordan livet kan leves. Skal man følge de uskrevne regler vælge det sikre og trygge? Eller tør man gå ad andre stier, selvom det kan være farligt?

Romanen er skrevet i et troværdigt sprog, og Ane Gudrun har styr på sit plot. Historien fortælles af Ingeborg i 1. person afbrudt af korte kapitler fortalt i 2. person af en du-fortæller. Det giver god suspense, og får samtidig læseren til at gætte løs under læsningen. Og selvom jeg havde mange bud undervejs, var slutningen alligevel en overraskelse.

Så er du ikke en gammel stivstikker som mig, men holder af gode historier der blander ungdomsliv, kærlighed og gys, er Ved fuldmåne et godt bud.

Uddrag af bogen:

Håndværkere er jeg ikke bange for. Det er alt det, jeg ikke ved, hvad er, jeg er bange for.

Jeg vender mig og stirrer mod det tågeomsluttede sanatorie og på de meterhøje, rustne låger, som før har været et klart skel for mig. En grænse, vi ikke gik over.

Sylvester hviskede mig i øret her ved lågen, at han ville snige sig ind og vente på, at jeg kom hen til ham. Følelserne, han fik op i mig, var som et slags narkotikum, som jeg stadig higer efter. 

Nu står lågerne vidt åbne og presset op mod de tilgroede omgivelser. På jorden, en halv meter fra mine fødder, er en lang fordybning, hvor lågerne har været i mange år. Årenes mange regnskyl, med utallige dråbers slag under lågerne, har boret en lille rende, som et minde om, at grænsen stadig er her.

Hele min krop stritter imod, for det føles som en skillelinje, der ikke skal brydes. (side 75-76)

Om Ved fuldmåne:

Udgivelsesår: 2023
Forlag: Ravn, 332 sider
Omslag: Ane Gudrun

Læs også:

Forbandet onDsdag af Ane Gudrun
Monstre – Død verden 1 af Louise Haiberg
Sankt Michaels Sanatorium af Elsebeth Gundersen Jensen
Åndehvisken af Haidi W. Klaris
Syge sjæle af Kristina Ohlsson
Når ingen hører dig skrige af Stephanie Perkins
Monsun af stjerner af Katrine Williams
Diego & Dolly af Jesper Wung-Sung

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.