Kvinden der kom med kage af Steen Langstrup

Kvinden der kom med kage af Steen Langstrup

Efter fem års skrivepause udgiver Steen Langstrup romanen Kvinden der kom med kage. Et fremragende comeback om had, hævn og kærlighed.

Året er 1970. 48-årige Ingrid bor alene i et lille husmandssted ved bredden af Arresø, efter at hendes samlever Clara er død i en ulykke. For Ingrid har livet ikke været let, og efter Claras død er hun ved at forsumpe. Hun drikker for meget, og de angstanfald, hun har lidt af siden krigen, er blevet værre.

En dag dukker den unge kvinde Ruth op på gårdspladsen. Hun er datter af den sygeplejerske, der hentede Ingrid i koncentrationslejren i Tyskland og fik hende til Danmark. Ruth er kommet i håb om, at Ingrid kan hjælpe hende med at forstå, hvorfor hendes mor begik selvmord nogle år efter krigen.

I første omgang er Ingrid afvisende. Hun kendte jo nærmest ikke sygeplejersken, og har i øvrigt aldrig talt om fortiden i et forsøg på at fortrænge den. Men så begynder Ingrid alligevel at fortælle, og jo mere hun åbner sig, jo mere lukker Ruth også op.

Steen Langstrup har bestemt ikke mistet evnen til at fortælle en god historie under sin skrivepause. Kvinden der kom med kage er en tæt, lille roman om had, hævn og kærlighed. Jeg blev fanget ind fra første side, og slap den ikke igen før sidste side var vendt. Fra start af har man som læser ikke rigtig en idé om, hvor historien fører hen, men efterhånden som fortællingen udfoldes, bliver alt klart.

Kvinden der kom med kage er ikke nem at putte i en kasse. Det er dels en roman om 2. verdenskrig, dels et psykologisk portræt af traumatiserede mennesker og dels en skæbnefortælling. Det er en roman, der sætter spørgsmål om hævn og retfærdighed på dagsordenen, men også viser hvor mudret denne søgen kan blive.

Portrættet af de to kvinder står knivskarpt. Den for tidligt ældede Ingrid, der under krigen gjorde og oplevede ubeskrivelige ting. Senere fik hun et liv sammen med Clara, men har nu atter mistet fodfæstet. Og den unge, smukke Ruth hvis far blev dræbt af tyskerne under krigen, og hvis mor senere begik selvmord. Nu arbejder hun som jurist, er gift og har en datter men mangler alligevel noget. Begge kvinder har noget at hævne, og begge har fra en tidlig alder måtte bøde for andres synder. Men fritager det dem fra deres egne?

Langstrup formår som altid at få ordene på siden til at blive en indre film hos læseren. Teksten flyder let, men samtidig er der en tyngde i fortællingen, som lever op til historiens alvor. For det er ikke en roman, man griner af. Tværtimod sætter den sig i en og efterlader stof til eftertanke. Og det er bestemt ingen dårlig egenskab for en roman

Kvinden der kom med kage trækker tråde tilbage til romanen Stikker fra 2003, men man behøver ikke at kende forhistorien for at få en god læseoplevelse. Jeg kan dog kun varmt anbefale at læse dem begge.

Uddrag af romanen:

Hun tænkte aldrig på det. Hvad skulle det nytte? At pine sig selv med ting, man ikke kunne ændre. Det skete at et minde sprang frem i erindringen, men hun skubbede det fra sig, holdt sig selv beskæftiget, og med Clara i nærheden havde der altid været en at støtte sig til.

Det var så længe siden, hun havde været 22 år, alt andet end et uskyldigt barn, livet havde allerede da sat sine spor og krævet sit, men det var alligevel næsten, som om det var sket for en anden, som om den Ingrid, der nu her i sommeren 1970 satte vand over for anden gang den morgen, en moden kvinde med grå striber i det mørke hår, tænder der ikke længere glimtede hvidt, rynket hud, hæs rygerstemme, grove hænder af årtiers arbejde med leret, en let trækken på det højre, arrede ben og sorgen over tabet af Clara stadig ætsende i hver en celle, var et andet menneske end den unge, ranke og sammenbidte kvinde, de førte ind gennem lejrens port en tidlig aften i december 1944 og ind i helvede på jord. (side 18)

Om Kvinden der kom med kage:

Udgivelsesår: 01.02.2024
Forlag: 2 Feet Entertainment, 184 sider
Omslag: Steen Langstrup

Læs også:

Øje for øje af Paul Cleave
Den onde vilje af Karin Fossum
Godnat, min elskede af Inger Frimansson
Det usynlige menneske af D.S. Henriksen
Skadedyr og tulipaner af Steen Langstrup
Sorte Sally af John Kenn Mortensen
I gode hænder af Christian Mørk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.