Termush, Atlanterhavskysten af Sven Holm

Termush, Atlanterhavskysten af Sven Holm

Sven Holm skrev oprindeligt Termush, Atlanterhavskysten i 1967. Hans undergangsvision for den europæiske civilisation har dog vist sig langtidsholdbar, og i januar 2024 blev romanen genudgivet på engelsk i USA. Derudover er den også blevet solgt til Frankrig, Spanien og Italien.

Velkommen til Hotel Termush – et luksusresort ved kysten, som ikke minder om noget andet hotel nogen steder. Hotellets gæster er nemlig blandt de få overlevende efter en atomkrig, der har lagt verden øde. Disse mennesker nåede at sikre sig et værelse før ødelæggelsen og lever et liv i sikkerhed langt væk fra strålingen inde på hotellets område. Tror de.

Udenfor hvirvler skyer af radioaktivt materiale omkring, fugle falder døde ned fra himlen og sikkerhedsfolk holder vagt ved indgangen til resortet. Men hotellets ledelse erfarer pludselig, at fremmede nærmer sig og forsøger at trænge ind på området. Hvordan forholder gæsterne sig til den nye situation? De har købt en særlig adgang for mange penge, så skal de hjælpe de indtrængende mennesker eller lade de dem dø?

Snart udspiller sig en magtkamp på hotellet. Er det her begyndelsen på en ny eller slutningen på en gammel verden? (forlagets beskrivelse)

Historien fortælles nøgternt via jeg-fortællerens dagbog. Vi hører, hvordan hotellets gæster flere gange er blevet tilkaldt, fordi man troede, at nu skete det. Men denne gang var det sandt, og nu er gæsterne på vej op i hotellets værelser fra de underjordiske grotter, hvor de har opholdt sig i et ukendt tidsrum. Hotellets personale sørger for at fjerne radioaktivitet ude og inde, samt alle de øvrige normale arbejdsopgaver. Der er tilknyttet læger til løbende at tjekke gæsternes helbred, og der bliver sendt en lille gruppe spejdere ud for at danne sig et overblik.

I starten forløber alt fint. Men en dag dukker der flygtninge op, og pludselig står hotellets gæster ansigt til ansigt med det, de har forsøgt at betale sig fra.

Termush, Atlanterhavet er en kort roman på kun 125 sider. Men det er i den grad en roman, der maner til eftertanke. I sit efterord fra 1976 kommer Sven Holm ind på, hvordan den vestlige kultur i århundreder har misbrugt sin omverden.

Det sidste tiårs begivenheder har i et spring vist os disse forhold skærende klart. Overgrebene på andre folkeslag, uanset om de var politiske, militære eller økonomiske, er i almindelighed begyndt at blive omtalt som fejltagelser, et ord der traditionelt fungerer som trojansk hest for begrebet forbrydelser i vores særprægede form for historiebevidsthed. Noget lignende kan siges om vores overgreb på jordens ressourcer selvom skylden her tilsyneladende er lettere at indrømme, måske fordi kemien råber mindre højt end mennesker. (fra Sven Holms efterord)

Og det er ikke blevet bedre i de mellemliggende år fra 1976 til nu. Faktisk nåede Danmark allerede d. 16. marts 2024 sin Overshoot Day. Det vil sige den dag, hvor Danmark havde opbrugt sine naturlige ressourcer for 2024. Fra d. 16. marts og året ud forbruger vi mere, end naturen kan regenerere. Det er skræmmende at tænke på. Men det er den problematik, Sven Holm lader sin hovedperson stå i, blot med udgangspunkt i overlevelse efter en atomkrig.

Det jeg koncentrerede mig om var at drage konsekvensen af det der måtte ske i en vesteuropæer når han blev stillet over for problemet: der er kun en vis del overlevelse tilbage i verden. Han har købt sig ret til sin private del, men pludselig går det op for ham at hans egen overlevelse helt konkret må ske på bekostning af andres. Hvordan tænker/føler/handler han? (fra Sven Holms efterord)

Har du ikke allerede læst Termush, Atlanterhavskysten, så gør det nu.

Om Termush, Atlanterhavskysten:

Udgivelsesår: 09.01.2024
Forlag: Gyldendal, 125 sider
Omslag: Design by Faber
Originaludgivelse: 1967

Læs også:

Krigsfeber af J. G. Ballard
World War Z af Max Brooks
23:59:00 – ét minut i midnat af Jacob Munkholm Jensen
Lilleputternes oprør af Niels E. Nielsen
Efter år nul af Grete Roulund
Warday – Krigens dag og tiden derefter af Whitley Strieber og James Kunetka

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.