Kløer og tænder 4-5 af Lasse Bo Andersen

Kløer og tænder 4-5 af Lasse Bo Andersen

Jeg har glædet mig til at få afslutningen på Lasse Bo Andersens spændende bog-serie for de 10-13 årige:  Kløer og tænder 4-5. Heldigvis var ventetiden ikke så lang – og bøgerne værd at vente på.

Da vi forlod Johan i slutningen af Jagten på varulven, troede hans ven Uffe, at deres idrætslærer Tommy var varulven. De to drenge overvågede hans lejlighed, men blev opdaget og måtte flygte. Johan, som frygtede, at det i virkeligheden var ham selv, der var varulven, foreslog Uffe, af de skulle splitte sig op og fortsætte med at lede. På den måde håbede han at undgå at slå Uffe ihjel. Men da fuldmånen kom frem, var det ikke Johan, der ændrede sig. I stedet stod han ansigt til ansigt med bæstet i en mørk smøge.

Og her starter Kløer og tænder 4-5.

Stiv af skræk stirrer Johan på varulven i mørket, før han løber for livet. Med uhyret lige i hælene ramler han ind i en indbrudstyv, som ikke når at opfatte, hvad der sker, før varulven er over dem. Det giver Johan tid til at komme væk og finde Uffe.

Først er Uffe fyr og flamme, da Johan fortæller, at han har set varulven. Nu kan de fange den. Alvoren går dog op for Uffe, da han ser bæstet på afstand, og de to drenge beslutter sig i stedet for at tage hjem.

Men næste morgen ændrer situationen sig fra skidt til værre. Drengenes forældre opdager, at de har løjet for dem, og det er ikke det værste. For midt i skideballen dukker to betjente op. Tommy har fundet Johans mobiltelefon, og nu bliver de to drenge beskyldt for at spionere og chikanere deres lærer. Men det er ikke alt. Der er nemlig dukket endnu et maltrakteret lig op, og politiet vil vide, om de har set noget.

Johan og Uffe idømmes stuearrest, men i virkeligheden er hele byen i en slags stuearrest. Ingen tør gå ud efter mørkets frembrud. Så inviterer Alma og Mathilde uventet vennerne på filmaften. De to piger tror nemlig ikke rigtig på, at drengene skulle have udspioneret Tommy, og nu vil de vide, hvad historien egentlig går ud på.

Lasse Bo Andersen er knald god til at fortælle spændende historier, der fanger læseren, og Kløer og tænder 4-5 er en hæsblæsende afslutning på serien. Her er masser af action, overraskelser og spænding. Undervejs får LBA samtidig rigtig fint flettet Johans forhold til forældrene ind. At han er ked af at lyve for dem, men ikke føler at han kan andet. At de i det skjulte er bekymrede for ham fremfor vrede. At faren ikke er flov over Johan, og at Johan undervejs opdager, at han kan meget mere, end han tror. Endelig er jeg også nødt til at rose slutningen, hvor varulven afsløres, som er mere nuanceret end man tit ser i børnebøger. Det er godt lavet.

Som jeg skrev om de første bind af Kløer og tænder, er jeg sikker på, at målgruppen vil gyse med velbehag over den spændende historie, men jeg tror også, at de vil genkende mange af Johans følelser. Det gør serien vedkommende udover den rene underholdningsværdi, og føjer en fin dybde til historien.

En varm anbefaling herfra.

Reklame: Tak til forlaget Tekst og Tegning som har foræret mig bogen til anmeldelse

Uddrag af bøgerne:

– De to piger, der har fundet hunden, sagde hun. – De går da i din klasse, gør de ikke?

Johan nikkede. Johans mor læste videre i ugeavisens interview med Alma og Mathilde.

– Hm, de var på udkig efter den sent om aftenen, fordi de gættede på, at hunden sikkert holdt sig skjult om dagen og først kom frem, når det var blevet mørkt, sagde hun og tilføjede stille: – Det var omkring midnat mellem lørdag og søndag, at de fandt den.

Johans mor tav eftertænksomt, og en lille rynke dukkede op i panden på hende.

Havde Johan og Uffe mon været ude at lede efter hunden sammen med pigerne? Men hvorfor havde de så ikke sagt det? Eller havde drengene selv været ude at lede efter hunden? Nej, det kunne ikke passe. Johan var jo bange for hunde, tæt på rædselsslagen.

Hun slog tanken ud af hovedet igen, men en lille flig af tvivl blev alligevel hængende.

– Hvor har dine to klassekammerater været modige, sagde hun. – Og godt, at de fandt hunden, inden det nye mord skete, så det ikke var dem, der kom noget til.

Johan nikkede igen. Det var han også glad for. (side 45-46 i Varulven vender tilbage)

Om Kløer og tænder 4-5:

Udgivelsesår: 12.06.2024
Forlag: Tekst og Tegning
Omslag: Lasse Bo Andersen
Lix: 23-24

Kløer og tænder:

  1. Sorte død (70 sider)
  2. Varulv ved fuldmåne (70 sider)
  3. Jagten på varulven (102 sider)
  4. Varulven vender tilbage (86 sider)
  5. Varulvens bid (92 sider)

Læs også:

R.I.P. – Vampyrjægernes klub af Lasse Bo Andersen
Darkside af Tom Becker
Ulvebid af Dean Vincent Carter
Ulm af Nick Clausen
Varulvens år af Stephen King
Hundene af Allan Stratton
Velkommen til Kadaverkøbing af Jonas Wilmann

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.