Furie af Christian Kronow

Furie af Christian Kronow

Vreden sættes fri med den lille pige. Uanseelig er spædbarnet. Kastet ind i en verden, hvor hun ikke undes plads. Ikke på grund af hendes hule ryg, men hendes køn. Verden er aske og ild, stormvejr og brændte kvinder. Folkedybets inferno. Heksebålenes tid.

Sigrid Skarpretter bliver opfostret hos Sverre, som er bøddel i Køge. Hun ligner et ganske almindeligt barn, men hun har et hul i ryggen og usædvanlige evner. Det er 1600-tallets Danmark, og Christian 4. og kirken forfølger og henretter tusindvis af kvinder. I Køge huserer den fanatiske pastor Tausen, som spyr eder og forbandelser og kvindekønnet. Da Sigrid er ni år gammel, opsøger heksen Sigyn Mare hende og fortæller, at hun, Sigrid, er en profeteret hævner, som skal frelse kvinder fra mændenes bål.

Med hende renser vreden verden. (forlagets beskrivelse)

Pigen Sigrid vokser op i Sverre Skarpretters hus i Køge i 1600-tallet. Hun er anderledes, og Sverre forsøger at holde hende skjult for omverdenen.

Men en dag opdager godsejersønnen Jørgen Arenfeldt hendes hemmelighed. At hun på grund af sin hule ryg kan begive sig ud i verden uden at blive set, når hun træder avet om. Jørgen er præsten Hans Tausens protege. Tausen er indædt heksejæger, men alligevel bliver Jørgen mere fascineret end skræmt af Sigrid, og de to bliver venner.

Mens Jørgen bliver undervist af Hans Tausen, lærer Sigrid om magi og naturens kræfter af Sigyn Mare. Det er også Sigyn, der fortæller Sigrid om hendes oprindelse og om hendes skæbne. Sigrid er nemlig skabt til at være et våben, som skal redde alle kvinder fra kirkens og mændenes magt.

Sigrid bliver nærmest kampplads for de to yderpunkter. Hekse der ønsker at udrydde alle mænd, og præsten der ønsker at udrydde alle kvinder. Men ikke en gang Sigyn ved alt om Sigrids oprindelse, og måske gemmer hun på stærkere kræfter end nogen aner.

I interviewet “I en tid, hvor tusindvis af kvinder blev henrettet, var han den »klammeste fyr i Danmark’” i Adresseavisen Syddjurs fortæller Christian Kronow, at Furie er første bind i en planlagt romanserie om hekseforfølgelserne. Genren er historisk fiktion med fantastiske elementer, og bagerst i bogen er et persongalleri med noter, hvor man kan læse om de historiske personer og begivenheder, som romanen bygger på.

Jeg har tidligere læst Kronows bøger om den 13-årige Saxo. Blodets bånd er dansk fantasy, der tager udgangspunkt i danske myter og sagnfigurer, og fører dem ind i nutiden. Bøgerne var vældig underholdende og kan også anbefales til voksne fantasy entusiaster.

Furie har ikke ramt mig lige så rent. Jeg havde af en eller anden grund svært ved at falde ind i romanens tone, på trods af at der er masser af spændende takter i handlingen.

Andre er dog mere positive. Blandt andet kalder bibliotekernes lektørudtalelse den for:

En spændende fortælling med en lidt anderledes vinkel på temaet omkring hekseforfølgelserne i 1600-tallets Danmark. Historien virker godt researchet og tager udgangspunkt i autentiske hændelser. En velskrevet fortælling, hvor man både overraskes og skræmmes over menneskers grusomhed og fanatisme.

Så har du mod på en lidt anderledes roman om hekse og hekseforfølgelser, så prøv Christian Kronows Furie.

Reklame: Tak til forlaget der har foræret mig bogen til anmeldelse

Uddrag af romanen:

“Lad da dette være din første lektion, Sigrid Skarpretter. Velkommen i kirken …” proklamerer Sigyn og slår hænderne ud.

“Kirken …?” måber Sigrid.

“Den eneste rigtige helligdom. Ikke for Gud, ikke for hans korsfæstede søn, men for den eneste sande magt, der rent faktisk eksisterer. Naturen.”

“Er det ikke kætteri at sige den slags?” spørger Sigrid oprigtigt, da hun faktisk ikke er helt sikker, siden hun er blevet forbudt at komme i kirken, ligesom hendes far er det.

“Ord er så dejligt nemme at farve verden med. Kirken har altid troet fast på ordets magi. At kloge kvinder kunne trylleremser, der rimede dårligt og altid handlede om tudser, slanger og Fanden. Men ords sande magi, er det nok kun kirken, der har forstået til fulde. Og skønt ord ikke er magiske, er kraften bag dem mægtig, og de mejsles på tunger og nedfældes med gift. Ord kan hjælpe dig til at forstå verden, og bruger du dem til det onde, kan de snyde dig til at fordømme det smukkeste i den. Heks for kvinde, kætteri for kritisk tanke, synd for nydelse – listen er alenlang.” (side 52-53)

Om Furie:

Udgivelsesår: 16.04.2024
Forlag: Superlux, 209 sider
Omslag: Malene Vinther

Læs også:

Heksejagt af Louise Nyholm Kallestrup

Kongens sidste heks af Søren Marquardt Frederiksen
Lysbringersken af Palle Reimann
Trolddom & Paragraf af Kasper Them Larsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.