For nogen tid siden faldt jeg over novellen Da Øllebrød-Niels fik huset fuldt af fremmede, og eftersom jeg ikke vidste, at Thit Jensen skrev spøgelseshistorier, var det lidt overraskende. Jeg fik derfor fat i denne novellesamling, som er delt op i fire temaer: Mystiske noveller, Humoresker, Historiske noveller og Jydske noveller. Her på siden vil jeg kun beskæftige mig med de mystiske noveller, som består af 10 historier, bl.a. Øllebrød-Niels.
Hvem var den anden? handler om godsejeren Axel Brams, som er forlovet med den yndige unge Cæcilie. En dag har hun bange anelser, da han skal gå gennem skoven med en stor sum penge, men han lader sig ikke forskrække. På hjemturen bliver han dog alligevel lidt urolig og kommer til at tænke på sin afdøde bror, som han gjorde en stor tjeneste mod slutningen. Nu kommer han i tvivl om, hvorvidt han dengang gjorde det rigtige og beder om et tegn på, at Hilmar var enig, men intet dukker op – den nat.
Den bleggule hest er fortællingen om den lille Elin, som efter forældrenes død bliver plejebarn hos Assessor Gislason i Reykjavik. En nat drømmer hun om Blekur (ifølge islandsk folketro sender Gud en bleggul hest, Blekur, når han henter en af sine hjem), og det bliver begyndelsen på enden.
Spøgelseskareten tager udgangspunkt i dronning Ulrika Eleonora af Danmark, som giftede sig med den svenske kong Karl XI. I novellen er hun netop død og ligger lit de parade på Karlberg Slot. En aften kommer en statelig karet kørende med dronningens bedste veninde, Overhofmesterinde Lilie, som man troede lå syg i Stockholm. Men vagtmesteren lukker hende naturligvis ind, og først flere timer efter ser han ind i værelset, og mødes han af et uventet syn.
Karma handler om det evige hjul og den guddommelige balance. Ethvert liv skaber i sig spiren til det næste. Et smil i julen handler om den gamle frue, som er blevet inviteret til juleaften hos den yngre familie. Hun ved, at det er af ren høflighed, og hun ville egentlig også hellere blive hjemme, men af sted kommer hun i en hestetrukket kane gennem snevejret. Men på turen får hun besøg af en kærkommen gæst.
Bekend synder er fortællingen om en pige, som angiver en forkert mand som fader til sit barn i håbet om, at han vil betale hende for at slippe for at gifte sig med hende. Men i stedet introducerer han hende for Mor-Løtjønen, som kender mange historier om Naturmagterne og andre ondsindede skabninger.
Da Øllebrød-Niels fik huset fuldt af fremmede fortæller om den enfoldige Øllebrød-Niels, som hver dag kørte rundt i Himmerlands hedehuse og udflyttergårde og forsynede folk med øl og brød. Niels var en fåmælt mand, men han kørte altid til siden, når han så et begravelsesoptog – og dem så Niels flere af end de fleste, for han så dem nogen gange på forhånd.
Dommer Hoock og hans søn handler om den retsindede dommer, hvis søn allerede som ganske ung slår ind på kriminalitetens kringlede vej. Hvad kan en fader gøre, som ved, at sønnen vil forvolde uendelig meget ondt? Kan man hjælpe og tåle, eller kan man luge det bort?
Placentias brudefærd handler om den unge hjælpepræst, som indlogeres hos provst Sedelius, en meget selvretfærdig og hård mand med to ugifte døtre. Den ældste var Cindacilla på 38 og den yngste Placentia på 30. Placentia var forelsket i en ung bonde, men faderen var lodret imod den forbindelse og gjorde sig store anstrengelser for at forhindre de tos kærlighed. Men i enden må han indse, at tugter vi ikke selv vort hårde sind, gør Gud det for os med så fast en hånd, at hjertet må bløde derved.
Den sidste novelle i samlingen af mystiske noveller er Sort magi om skuespillerinden, som pga. en dårlig anmeldelse må forlade teatret og i stedet gifte sig. Nu har hun kun et ønske tilbage – hævn over uretten.
Novellerne er skrevet på gammeldags dansk, og det er både deres charme og deres svaghed. Hvis man ikke har tålmodighed til at læse om Guds nåde og udrede sætninger som: “Det er Raatrold, hviskede Mor-Løtjønen med sin gamle hæse frygtsmittende Stemme, Raatrold er En som i levende Live har maalt med falsk Maal, flyttet Skelsten fra anden Mands Mark, gjort sig skyldig i Mened. Hver som har gjort saadant er og bliver Raatrold til Dommens store Dag.” Så skal man holde sig fra samlingen. Men giver man sig tid til at smage teksterne, så synes jeg, historierne vinder meget. De er ikke uhyggelige, men de indeholder alle et fantastisk element, og så er Thit Jensen ikke bange for at servere en morale for læseren.
Thit Jensen blev født d. 19. januar 1876 som det fjerde barn i en søskendeflok på elleve, der også talte Nobelpris-modtageren Johannes V. Jensen. Fra 13-års alderen underviste hun sine mindre søskende, mens hendes brødre fik en uddannelse.
I 1903 debuterede hun som forfatter med fortællingen To søstre, og allerede her ser man hendes indignation over samfundets kvindeundertrykkelse. Denne indignation er en rød tråd i Thit Jensens forfatterskab.
Novellerne her i samlingen falder nok mere i tråd med hendes historiske og spiritistiske side, idet hun bl.a. troede fuldt og fast på reinkarnation og interesserede sig for parapsykologi. Spøgelseskareten og andre noveller udkom da også sidst i forfatterskabet i 1955.
Thit Jensen døde i 1957 og opnåede især succes med sine historiske romaner.
Indhold:
Hvem var den anden?
Den bleggule hest
Spøgelseskareten
Karma
Et smil i julen
Bekend synder
Da Øllebrød-Niels fik huset fuldt af fremmede
Dommer Hoock og hans søn
Placentias brudefærd
Sort magi
Om bogen:
Udgivelsesår: 1955
Forlag: Grafisk Forlag, 317 sider
Læs mere:
Dansk forfatterleksikon: biografier (Rosinante, 2001)