Pigen der elskede Tom Gordon af Stephen King

Pigen der elskede Tom Gordon9-årige Trishas forældre er blevet skilt. Nu bor hun hos sin mor sammen med storbroren Pete, som ikke kan acceptere, at de er blevet nødt til at flytte fra deres barndomsby.

En weekend tager Trishas mor dem med på en vandretur i skovene i det sydlige Maine, og mens Pete og moren går og skændtes om alt og intet, som de plejer, forlader Trisha stien, fordi hun skal tisse.

Trisha tror, at hun kan skyde en genvej og finde stien foran Pete og moren. Men i stedet for bevæger hun sig længere og længere væk, og dybere og dybere ind i skoven. Da det endeligt går op for hende, at hun er faret vild, er hun langt væk fra stien. Nu gælder det for hende om at overleve og finde tilbage til civilisationen.

Men det er ikke kun sult og tørst, der truer Trisha. Inde i skoven lurer noget ANDET, og Trisha finder ud af, at verden har tænder, og hvis det passer den, kan man godt blive bidt .

Selvom mange kun forbinder Stephen King med rå, blodig horror, er det langt fra virkeligheden. Hans romaner falder i mange forskellige genrer, som udover det rene gys også kan være science fiction, fantasy og så de romaner, der skildrer en hverdag, som pludselig forandres, hvormed dagligdagsbegivenheder ændrer karakter og får en ny – og ofte skræmmende – mening. Blandt disse fortællinger finder man bl.a. Cujo, Misery og Pigen der elskede Tom Gordon.

Fælles for dem er, at King her udnytter sin fantastiske evne til at skabe troværdige karakterer, som læseren lever sig helt ind i. Så når han udsætter dem for de forfærdelige ting, der jo sker i livet ind i mellem, føles det som om, det er os, der bliver udsat for dem. Og sådan er det med lille tapre Trisha, som tager imod alle de udfordringer, vildnisset kaster over hende. Vi lever os helt ind i hendes tanker, og hendes 9-årige verdensbillede, hvor det ukendte rummer rædsler hinsides det begribelige, bliver vores virkelighed.

Med sine kun godt 200 sider hører Pigen der elskede Tom Gordon til blandt Kings korteste romaner. Det klæder klart historien, som fortælles stort set fortløbende, uden at fremdriften forplumres af unødige detaljer og med kun ganske få sidespring til, hvad der sker i verden uden for skoven.

Jeg kan bestemt også godt lide, når King skriver sine – vellykkede – mastodont-romaner, men i dette tilfælde er den tætte barbering af fortællingen helt velvalgt, og for mig står Pigen der elskede Tom Gordon som en af Kings allerbedste romaner!

Om Pigen der elskede Tom Gordon:

Udgivelsesår: 1999
Forlag: Vinten, 219 sider
Originaltitel: The Girl Who Loved Tom Gordon
Oversætter: Jette Røssell

En tanke om “Pigen der elskede Tom Gordon af Stephen King

  1. Pingback: Gletsjeren af Morten Brunbjerg - Gyseren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.