The Invasion

Jack Finneys roman “The body snatchers” fra 1955 er efterhånden blevet filmatiseret en del gange. Senest af Oliver Hirschbiegel i 2007 med bl.a. Nicole Kidman og Daniel Craig på rollelisten. Og hvor 1993 versionen er en ret ligegyldig og tam affære, er 2007 udgaven slet ikke så tosset. Ikke så god som Philip Kaufmans version fra 1978 med Donald Sutherland, men en ganske udmærket film. (Og nej, jeg har desværre ikke fået set originalfilmen fra 1956 af Don Siegel endnu)

“The invasion” starter med, at en spaceshuttel falder ned og straks isoleres, for noget gror på skroget. Men selvom man er opmærksom på faren, lykkes det alligevel sporene (som det viser sig at være) at inficere nogle mennesker, og en spredning af noget begynder. Det går dog ikke op for den almene befolkning, som blot tror, at en alvorlig influenza epidemi er under optræk.

Hovedpersonen Carol Bennell er psykolog og enlig mor for sønnen Oliver. En dag fortæller en af hendes patienter, at hendes mand ikke længere er hendes mand, og Carol opdager, hvordan folk omkring hende ændrer opførsel. Da hun opdager et mystisk stof og tager det med til sin ven, lægen Ben, opdager de, at noget er helt galt. Men før de når at reagere, er alt for mange smittet, og situationen virker ude af kontrol.

Nicole Kidman er udmærket i rollen som Carol, men jeg må også sige, at jeg fik en ny respekt for hendes evner som skuespiller i “The others”. Oliver Hirschbiegel har ikke satset på at lave klamme scener med de inficeredes forvandling (selvom det, vi ser, er godt lavet). I stedet fokuserer han på de psykologiske aspekter af historien. Hvordan en kendt verden pludselig virker anderledes og fjendtlig, uden at man kan sætte en præcis finger på hvorfor. Og på samspillet mellem menneskerne og de inficerede. Det er ret godt lavet.

Det eneste jeg har et problem med er slutningen, og nu kommer jeg med en spoiler!!!! Romanen fra 1955 ender med, at menneskene finder en kur mod sporene fra rummet, og det gør man også i “The invasion”. Men her synes jeg, at 1978 udgaven er langt mere uhyggelig. Jeg husker med gru og yderst tydeligt, hvordan Sutherland i slutningen af filmen afsløres som inficeret. Puha det var klamt!

Om “The Invasion”:

Instruktør: Oliver Hirschbiegel
Udgivelsesår: 2007

Se traileren til 1978 versionen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.