The Fly (1958)

The Fly, 1958Det er ikke voldsomt længe siden, at det gik op for mig, at filmen “The fly” af David Cronenberg fra 1986 er en genindspilning af en film fra 1958, men med den viden i baghovedet var jeg selvfølgelig nødt til at få fat i originalfilmen og se den. Det gjorde jeg så her i juleferien, og det var en fin oplevelse.

“The Fly” starter i en fabrikshal, hvor nattevagten ser en kvinde løbe væk fra en presser – hvor der ligger et lig uden hoved! Det viser sig at kvinden er Helene Delambre, og at den døde er hendes mand, Andre. Ingen forstår, hvorfor Helene har myrdet sin mand, og Andres bror Francois (spillet af Vincent Price) forsøger at opklare sagen, så Helene ikke skal hænges for mord.

Og historien er grum! Andre har nemlig opfundet en maskine, som kan flytte materie gennem luften ved at opløse dem til atomer og så samle dem igen. Men da han ville afprøve maskinen på sig selv, var der desværre en flue med i kassen, og han og fluen blev blandet sammen. For at blive sig selv igen må han finde fluen, som nu har dele af ham i sig, men fluen er borte, og Andre begynder langsomt at miste sin selvkontrol. Der er derfor ingen anden udvej, end at få Helene til at hjælpe sig med selvmord efter at have destrueret maskinen og alle optegnelser om den.

“The Fly” har garanteret været et chok for datidens publikum. Maskinen, som kan flytte materie gennem rummet, må have været ret overbevisende, og jeg kan forestille mig, at Andres tilsynekomst som halvt flue og halvt mand har skræmt livet af biografpublikummet dengang. Naturligvis er vi i dag vant til anderledes special effects osv., men ikke desto mindre synes jeg faktisk, at originalversionen af “The Fly” var en udmærket og interessant film også i dag. Og så er det jo altid sjovt at se Vincent Price folde sig ud.

Om filmen:

Instruktør: Kurt Neumann
Udgivelsesår: 1958

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.