Jaws

JawsJeg købte den fine jubilæumsboks med Jaws og så frem til et formidabelt gensyn. Men jeg så den vist den forkerte dag, for det bedste for mig endte faktisk med at være dvd’en med ekstramaterialerne.

Politimanden Brody er flyttet fra New York til øen Amity med sin familie, selvom han er hunderæd for vand. Da øen pludselig hjemsøges af en stor hvid haj, som spiser løs af badegæsterne, vil Brody straks lukke stranden, men overtales af byens borgmester til at lade være, da det vil skade turismen. Men hajen fortsætter sin jagt, og til sidst tager Brody ud sammen med marinebiologen Hooper og fiskeren Quint for at sætte en stopper for den. Det er dog lettere sagt end gjort.

Jaws er fra 1975 og er instrueret af Steven Spielberg. Der er ingen tvivl om, at der er både gys og grin i den, og at den på sin tid var forrygende godt lavet. Det var også den første film, der indspillede mere end 100 millioner dollars, og i dag er den en klassiker. Alle kender temaet fra filmen (som i øvrigt indbragte John Williams en Oscar), og der er lavet et hav af hajfilm efterfølgende. Allerede i 1977 kom fx Orca – killer whale (Orca var navnet på båden som Brody, Hooper og Quint sejlede ud i).

Når jeg ikke helt faldt på halen af begejstring, var det fordi jeg synes, filmen ind i mellem gik i tomgang. I en scene ombord på båden har Quint fx en lang dialog, og i ekstramaterialerne roser Spielberg denne, men jeg kom til at tænke på scenen i From dusk til dawn, hvor Frost fortæller en langt ude historie om, hvordan han ene mand dræber en hel afdeling viet conger. Og så var det svært at holde fast i alvoren i Quints dialog.

Når det er sagt, så synes jeg dog alligevel, at Jaws er et gensyn værd, og allermest synes jeg, at det var sjovt at høre både Spielberg og skuespillerne fortælle om deres oplevelser med at lave Jaws.

Om filmen:

Instruktør: Steven Spielberg
Udgivelsesår: 1975

Jaws-serien:

Jaws, 1975 – D: Steven Spielberg
Jaws 2, 1978 – D: Jeannot Szwarc
Jaws 3D, 1983 – D: Joe Alves
Jaws – the revenge, 1987 – D: Joseph Sargent
Cruel Jaws, 1995 – D: Bruno Mattei

Også omtalt på horrorsiden.dk

4 tanker om “Jaws

 1. Jette siger:

  På hjemmesiden IMDB.com har man mulighed for at købe et abonnement, hvor man bl.a. kan få oplyst kontaktmuligheder til agenter og filmselskaber, så det er måske en vej at gå? Jeg ved dog ikke, hvad abonnementet koster, eller hvor længe det løber.

 2. Morten Knudsen siger:

  Første juledags-aften blev brugt sammen med min ældste søn på 13 år, i selskab med Steven Spielbergs “Dødens gab”.
  Det er en af mine absolutte favoritter, og nu er min søn endelig blevet indviet, og har gennemgået sin manddomsprøve indenfor det sublime gys på film.
  Filmen er stadig uhyggelig – efter femte gensyn – og der er ingen tvivl om, at den vil fremstå som en milepæl i filmhistorien i al evighed.
  PS. Min søn var også meget begejstret. “Skal vi ikke se 2’eren i morgen, far”, spurgte han med store øjne efter rulleteksterne.

 3. Jette siger:

  Hvor fedt at din søn også kan se kvaliteterne, selvom “Jaws” jo efterhånden har en del år på bagen. Og skønt at du “indoktrinerer” ham til en god smag 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.