Coraline af Neil Gaiman

Coraline, tegneserieFor en del år siden læste jeg Neil Gaimans børneroman Coraline. Jeg husker oplevelsen med skrækblandet fryd og har glædet mig til at få fingre i den nyudgivne tegneserieudgave med illustrationer af P. Craig Russell.

Det er altid farligt at se en ny version af noget, man holder meget af, og Coraline som tegneserie er heller ikke 100 % optimal for mig, omend det stadig er en fantastisk historie.

Pigen Coraline flytter med sine forældre ind i et gammelt hus, hvor de bor i den midterste etage. Over dem bor en sær gammel mand, som altid taler om sit musecirkus ingen har set, og nedenunder dem bor frøknerne Spink og Forcible.

En dag hvor Coraline keder sig, opdager hun en  tilmuret dør i den fine stue, som ingen steder fører hen. Det synes hun er mærkeligt, men det bliver mere mærkeligt, da hun næste gang åbner den, og en mørk gang kommer til syne.

Coraline går ind og kommer ud i en spejlvendt version af sit eget hjem. Her bor hendes anden mor med hendes anden far, og begge er meget ivrige efter at Coraline skal blive. Hendes anden mor serverer hendes yndlingsretter og lover at lege med hende og aldrig overse hende, hvis bare hun bliver. Og eneste betingelse er, at hun skal udskifte sine øjne med knapper – ligesom hendes anden mor har!

Selvom alt på overfladen virker hyggeligt og rart, vil Coraline alligevel ikke blive. Men da hun kommer tilbage til sin egen verden, er hendes forældre forsvundet. Nu er det op til Coraline at skaffe dem tilbage fra den anden mor, som er mere skræmmende end først antaget.

Som sagt holder historien stadigvæk. Den fortælles i et langsomt tempo, som suger læseren ind i universet, mens uhyggen stille og roligt kryber ind under huden.

P. Craig Russell laver nogle fine tegninger, som understøtter historien godt og skaber et troværdigt univers for fortællingen. Alligevel er det her, jeg synes, tegneserien mister lidt i forhold til originalen. Her har Dave McKean nemlig illustreret, og hans tegninger af den anden mor og hendes kulsorte knap-øjne er simpelthen så uhyggelige, at Russells billeder slet kan være med.

Når det er sagt, så er tegneserien stadig en læsning værd, og har man ikke læst romanen, kan man med fordel læse tegneserien først og så uddybe universet med den fulde historie.

Coraline er også lavet som animationsfilm instrueret af Henry Selick (The Nightmare before Christmas), og den er jeg spændt på at se.

Om bogen:

Udgivelsesår: 2009
Forlag: Høst,
Illustrationer: P. Craig Russell

Se omtalen af romanen på fortællingen.dk

Besøg Coralines hjemmeside

6 tanker om “Coraline af Neil Gaiman

 1. munati siger:

  HEJ.MIT NAVN ER MUNATI DIN BOG ER VIDUNDERLIG DEN ER GOD MEN JEG VILLE BARE SPØRGE DIG ER DER EN DEL 2 ELLER ER DET BARE DEN SAMME BOG MED ET ANDET BILLEDE MEN VIS JEG SKULLE BEDØMME DEN SÅ VIL JEG GIVE DEN OVER 10 STJERNER HILSEN DIN STØRSTE FAN MUNATI 🙂

 2. Jette siger:

  Hej Susan
  Tak for din kommentar, og på en måde har du ret. Det er nemlig mig, som har skrevet anmeldelsen hertil og så også brugt den på Litteratursiden. For at gøre det mere tydeligt har jeg nu tilføjet et link fra Litteratursidens post. Så skulle misforståelserne være ryddet af vejen.
  Tak fordi du læser med 🙂
  Bedste hilsner
  Jette

 3. Jette siger:

  Hej Olivia
  Tak for din hilsen. “Coraline” udkom første gang på dansk i 2003, og tegneserieudgaven udkom i 2009.
  Bedste hilsner
  Jette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.