Fear

Fear-Vikram-BhattMan kan bruge biblioteket til meget. Jeg fandt f.eks. denne indiske gyser på biblioteket, og selvom jeg ikke kan sige, at det var en stor filmisk oplevelse, så er det alligevel interessant at se forskellige landes bud på, hvad en gyser er.

“Fear” er en meget dramatisk film i ren Bollywood stil. Selvom det er en gyser, er der en kærlighedshistorie flettet ind, ligesom vi ikke slipper for et par sange undervejs. Skuespillet er temmeligt karrikeret, f.eks. kan vi altid se, at scenen er uhyggelig, fordi den kvindelige hovedperson spærrer sine i forvejen store øjne helt op og ånder tungt og højlydt, mens brystkassen bevæger sig som en blæsebælg. De usympatiske personer er heller ikke bare almindeligt usympatiske, de er utrolig usympatiske. Men alt det er vist typisk Bollywood.

Selve historien fortælles som et flashback af den kvindelige hovedperson. Det starter en aften, hvor den unge Devs bil går i stå, og han finder en ung, smuk kvinde i en sø. Han tager hende til hospitalet, hvor det viser sig, at hun har mistet hukommelsen og ikke ved, hvem hun er. Hospitalet sætter en annonce i avisen, men ingen reagerer, og da Dev har forelsket sig i kvinden, som han kalder Anamika, tager han hende hjem til sig.

Men Anamika plages af “noget”, som forfølger hende. Devs husbestyrer Shanta tager Anamik med til ms. Kesar, der har forstand på sort magi. Shanta er nemlig sikker på, at Anamika er offer for en forbandelse. Ms. Kesar finder ud af, at en ånd forfølger Anamika, men for at finde ud af hvorfor må Anamik huske sin fortid. I første omgang sendes hun dog til en præst, der hjælper med at fange ånden.

Da ånden er af vejen, går det godt nogen tid, og Dev tager hjem for at fortælle sine forældre, at han ønsker at gifte sig med Anamika. Men mens han er væk dukker Rajat op. Han er Anamikas ægtemand og tager hende med hjem. Her fortæller han hende, hvad der er sket, og hvorfor hun var i et uheld. Men er det nu også sandheden?

Som sagt er det en meget dramatisk historie. Bedst som man tror, at nu er alle dele på plads, så dukker et nyt twist op, og efter min smag var filmen i hvert fald en halv time for lang. På plus-siden er nogle udmærkede special- og visual effects. Bl.a. bliver ms. Kesars datter besat af ånden, der forfølger Anamika, og det er supergodt lavet. Også scenen, hvor præsten hjælper med at fange ånden, er rigtig god, og så har historien en helt okay slutning.

Instruktøren Vikram Bhatt bruger forskellige lyssætninger undervejs, og eksperimenterer også med forvrænget perspektiv og hurtig zoom og panorering af billedet, og det er med til at underbygge uhyggen – når det altså ikke overdrives, for ind i mellem var jeg lidt i tvivl om, hvorvidt det i virkeligheden var min dvd-afspiller som drillede.

Jeg tror ikke, at jeg vil se vildt mange indiske gysere fremover, men “Fear” var en okay og rimelig interessant film, og selvom den både nogen måder var meget anderledes, så er det alligvel en mere vestlig tilgang til historien end f.eks. de japanske gysere. Men Indien er jo også en del af British Commonwealth.

Instruktør: Vikram Bhatt
Udgivelsesår: 2007

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.