Day of the dead (2008)

Day of the dead 2008Jeg vil starte denne anmeldelse med et citat fra en af mine yndlingsfilm From dusk til dawn: “Do they look like psychos? Is that what they look like? They were vampires! Psychos do not fucking explode when sunlight hits them, I don’t give a fuck how crazy they are!”

Nu handler Day of the dead så ikke om vampyrer men om zombier, og Steve Miner har i sin nyfortolkning af George Romeros klassiker ladet dem få en del nye træk. De løber, de springer, de klatrer på lofter med hovedet ned af – og så nærmest eksploderer de i ild. Det er helt vildt, men faktisk ganske underholdende.

Steve Miner skriver i starten af filmen, at den bygger på George A. Romeros film Day of the dead fra 1985. Der er dog ikke meget tilfælles i historien, udover at begge film handler om zombier, og at man følger nogle militærpersoner i stedet for kun civile.

I en lille by i Colorado er en ondsindet influenza-epidemi brudt ud. Hæren er blevet indkaldt for at isolere byen og hjælpe de syge, indtil smittefaren er ovre.

En af karantænevagterne er korporal Sarah Bowman, som er født og opvokset i byen, men ikke har været hjemme længe. Det viser sig, at hendes mor er blandt de smittede, og Sarah sørger for at få hende på hospitalet. Men knap er de kommet hertil, før helvede bryder løs. Pludselig bliver alle de syge helt apatiske – for derefter at eksplodere i et frådende raseri, hvor de angriber og æder alle omkring dem.

Det lykkes Sarah at slippe væk sammen med to andre soldater, og de tager af sted for at finde Sarahs lillebror. Undervejs møder de naturligvis masser af problemer, og slutningen kulminerer i et hemmeligt laboratorium, hvor hæren tilsyneladende har lavet eksperimenter, der er løbet helt løbsk og er endt med zombi-svøben.

Der er aldrig nogen særlig troværdig historie i zombi-film. Man er bare nødt til at acceptere præmissen, at mennesker pludselig forvandles til zombier, og at verden, som vi kender den, forandres til et sandt blodbad. Hvis man er villig til det – og kan acceptere at zombierne her i filmen er nærmest flyvende – så får man halvanden times solid underholdning. Jeg morede mig i hvert fald strålende.

Sarah Bowman spilles af den smukke, spinkle Mena Suvari, som jeg hovedsageligt husker fra lolita-rollen i American Beauty. Hun klarer jobbet som sej soldat overraskende godt, og fortæller selv i ekstra-materialerne at hun havde en fest med at spille en så anderledes og actionpræget rolle, end hun har været vant til.

Day of the dead er fyldt med splat og humor, og jeg tror, det er første gang, at jeg har set en vegetar-zombi i en film.

Steve Miner har også instrueret Halloween H20 og Lake Placid samt Fredag d. 13. II og III.

Om Day of the dead:

Instruktør: Steve Miner
Udgivelsesår: 2008

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.