The Reptile

The ReptileFor nyligt købte jeg et bokssæt med 21 film, alle udgivet af Hammer Film i 1960’erne og 1970’erne. Jeg er langt fra igennem bunken endnu, men indtil videre har det været et godt køb.

En af de film, jeg har nået at se, er The Reptile, som jeg ikke på forhånd havde hørt noget om. Harry Spalding arver et hus i en lille landsby i Cornwall, da hans bror pludselig dør. Han og hustruen Valerie rejser dertil for at flytte ind, men da de ankommer til huset, er det raseret indvendigt.

De lader sig dog ikke skræmme, heller ikke da pub-ejeren, Tom, advarer dem om, at der er sket flere mystiske dødsfald på egnen udover Harrys bror, og at de lokale beskylder “den sorte død” for at stå bag.

En dag bliver de inviteret til spisning hos naboen, dr. Franklyn, af dennes datter Anna. Det går dog hurtigt op for dem, at forholdet mellem fader og datter er anspændt, og aftenen ender også i et skænderi – efter at også dr. Franklyn har forsøgt at overtale dem til at flytte!

Sammen med Tom beslutter Harry sig for at finde ud af, hvad der har dræbt hans bror og de andre indbyggere i byen, og de opdager, at der gemmer sig en grusom hemmelighed bag svaret.

Selvfølgelig kan det mærkes, når en film er mere end 40 år gammel, men ikke desto mindre synes jeg, at The Reptile hører til i den gode ende af den skala. Som regel forskrækker de gamle film mig ikke, men her lykkedes det faktisk John Gilling at få mig til at hoppe lidt. Filmen er langsom i forhold til nutidens film, men suspensen er bedre end i mange andre film fra perioden. Jeg havde måske nok et gæt på slutningen, men jeg var alligevel spændt på at se, om jeg havde ret – og hvordan instruktøren ville forklare det!

Skuespillet var overraskende godt. Tidsmæssigt udspiller filmen sig formentlig i 1800-tallet, men alligevel er kvinderollerne forholdsvis stærke, og det gør nu engang filmen mere interesant, hvis kvinden ikke bare dåner konstant. Samtidig var makeuppen på dødsofrene helt okay, mens monstrets maske ikke er helt så vellykket. Alligevel er det et okay skræmmende monster, fordi vi ikke ser det så meget, og suspensen er derfor stor det meste af filmen.

The Reptile udkom i øvrigt samme år som Plague of the Zombies, også instrueret af John Gilling.

Om The Reptile:

Instruktør: John Gilling
Udgivelsesår: 1966

The Ultimate Hammer Collection:

She, 1965
The Nanny, 1965
Dracula – Prince of Darkness, 1966
The Plague of the Zombies, 1966
Rasputin the Mad Monk, 1966
The Reptile, 1966
The Witches, 1966
One Million Years B.C., 1966
The Viking Queen, 1967
Frankenstein Created Woman, 1967
Quatermass and the Pit, 1967
The Vengeance of She, 1968
The Devil Rides Out, 1968
Prehistoric Women, 1968
Scars of Dracula, 1970
The Horror of Frankenstein, 1970
Blood from the Mummy’s Tomb, 1971
Straight on till Morning, 1972
Fear in the Night, 1972
Demons of the Mind, 1972
To the Devil a Daughter, 1976

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.