Lille fremmede af Sarah Waters

Lille fremmede af Sarah WatersGennem flere generationer har slægten Ayres boet på det statelige herresæde Hundreds Hall. Flere års dårlig økonomi, uheld i familien og den generelle politiske stemning har dog sat sit præg på huset, som langsomt er ved at forfalde. Tilbage er kun mrs. Ayres og de to voksne børn, Caroline og Roderick, der blev skadet under 2. verdenskrig og aldrig rigtig er kommet sig.

Da lægen Faraday tilkaldes for at tilse tjenestepigen Betty, bliver han fascineret huset og af den tidligere så aristokratiske familie, der nu kæmper for at holde sammen på Hundreds Hall. Langsomt involveres han i familien, og det er gennem ham, vi hører historien.

For noget er tilsyneladende helt galt på Hundreds Hall. Under en fest skambider Carolines normalt så fredelige hund pludselig en lille pige, en uforklarlig ildebrand er ved at brænde hele huset ned, og Roderick synker dybere og dybere ind i en angstneurose fremkaldt af tvangstanker om huset og om “noget ondt”! Oveni er der også alle de små ting, som genstande der pludselig ligger et andet sted, lyde af skridt fra tomme værelser, tavse telefonopringninger osv. Faraday er overbevist om, at det hele kan forklares naturligt, men efterhånden som begivenhederne kumulerer, får han sværere og sværere ved at overbevise familien Ayres om det.

Sarah Waters har tidligere skrevet bl.a. ”Sjælesøstre” og ”Rænkespil”, som begge er velskrevne historier i flere lag. Også Lille fremmede er en interessant historie, og især mod slutningen bliver spændingen mere og mere intens.

Waters er utrolig dygtig til at fremmane en skæbnesvanger stemning, og hun er eminent til at skabe personer, som udadtil er tilforladelige og sympatiske for så pludselig at ændre karakter fuldstændig, så vi som læser tvinges til at se hele fortællingen i et helt nyt perspektiv.

I Lille fremmede bruger Waters lang tid på at sætte scenen (også lidt for lang tid efter min mening), men efterhånden som vi kommer ind i historien, accelerer begivenhederne, og huset får en mere og mere fremtrædende rolle. Samtidig udfoldes personernes karakterer med nye og uventede facetter, og historien kan læses både som et psykologisk drama med gotiske undertoner eller en spøgelseshistorie fra efterkrigstidens England.

Om Lille fremmede:

Udgivelsesår: 2010
Forlag: Lindhardt og Ringhof, 475 sider

Besøg Sarah Waters hjemmeside

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.