D – Døden vinder altid til sidst af Lars Thomassen

D - Døden vinder altid til sidst af Lars Thomassen

Da Elsa Larsen, en ældre dame, bliver fundet død i sit hjem i Esbjerg, åbner det en Pandoras æske af mørke hemmeligheder. Det, der i første omgang ligner et naturligt dødsfald, viser sig hurtigt at være et koldt, beregnende mord. Kriminalkommissær Iben Brahms og hendes partner – i jobbet OG i privatlivet – Asger Hartvig, kastes hovedkulds ud i opklaringsarbejdet. Sammen med Rejsende Efterforskningsteam begynder de at trevle en sag op, der måske rækker langt ud over en enkelt forbrydelse. Står de i virkeligheden over for en bestialsk seriemorder, der har haft frit spil i Esbjergs gader?

Samtidig bærer Asger på en mørk hemmelighed. En bombe under hans og Ibens fælles liv, der når som helst kan eksplodere og ødelægge alt. Mens de jagter morderen, må Iben og Asger også kæmpe for at holde sammen på både deres forhold og tillid til hinanden, privat såvel som professionelt. (fra bogens bagside)

D – Døden vinder altid til sidst er fjerde bind i Lars Thomassens serie om Iben Brahms og Asger Hartvig. En serie der startede godt og stadig holder kadencen både i spænding, plottwists og udgivelseshastighed. Det er imponerende, at Thomassen kan blive ved med at skrive gode krimier i det tempo.

Denne gang bliver Iben og Asger sammen med resten af holdet i RET (Rejsende Efterforskningsteam) sendt til Esbjerg for at undersøge mordet på den 76-årige Elsa Larsen. I første omgang er spørgsmålet, hvorfor nogen har ønsket at dræbe en ældre skrøbelig kvinde? Elsa havde stort set ingen omgangskreds og var langt fra formuende.

Som gruppen dykker ned i sagen, finder de flere ofre. Men motivet til drabene er stadigt uklart. Ét er dog sikkert. Der er en seriemorder på spil…

D – Døden vinder altid til sidst udspiller sig i 2020, med enkelte kapitler der springer tilbage i tiden. Der fortælles i et højt tempo, hvor synsvinklen skifter mellem forskellige fortællerstemmer, så læseren holdes fanget. Som altid er Thomassen ekspert i at twiste plottet, bedst som man tror, at man har regnet det ud. Jeg faldt i hvert fald i endnu en gang.

Fokus er hovedsageligt på politiarbejdet fremfor Iben og Asgers privatliv, men der er dog et lille sideplot med Asgers søn, Oliver, samt naturligvis hemmeligheden mellem Asger og Iben. Historien byder også på et gensyn med den pensionerede politimand Kaj Brønds, som trofaste læsere kender fra Thomassens Vesterlund triologi. Og så lader Thomassen en bombe eksploderer på sidste side…

Med Alfabetserien understreger Lars Thomassen sit talent for gedigne, velskrevne krimier, der altid giver lige lidt mere end ren krimi. Hvor vi for eksempel i B – Se dig om ved alle døre gennem plottet fik indblik i nordisk mytologi og asatro, er det denne gang etiske problemstillinger i debatten om sundhedsvæsenet og ældreområdet, der driver historien. Jeg synes altid, at det er et plus, når man midt i underholdningen får lidt at tænke over, uden at det bremser fortællingens fremdrift.

Vi er som sagt nået til bind fire i serien, og i forbindelse med udgivelsen af bind tre C – Hviskende glansbilleder udtalte Lars Thomassen til Jydske Vestkysten, at den “…kommer til at fortsætte, indtil jeg synes, at jeg har skrevet den færdig. Om det så bliver til N, P, Å eller S er sådan set lige meget.” Hvis han fortsætter med at skrive som hidtil, kan jeg kun heppe på, at det bliver til Å.

Og er du endnu ikke hoppet på vognen, vil jeg opfordre til straks at kaste dig over Alfabetserien, hvis du er til spændende og velfortalte krimier.

Uddrag af bogen:

“Godt,” nikkede Iben og samlede sig, inden hun løftede sagsmappen op fra bordet. “Lad os dykke ned i sagen. Elsa Larsen, 76 år, blev fundet død den 14. juli i sit lille hus på Frejas Alle 10 i Esbjerg. Det var hendes hjemmehjælper, Simone Buch, der fandt hende. Simone har været tæt på Elsa og kendt hende i et halvt år. Hun fandt en seddel i Elsa Larsens hånd, som vi vender tilbage til. Simone fortalte sin mand, Kristian Buch, der er journalist ved Esbjerg Ugeavis, om denne seddels indhold. Ifølge Simone blev han straks grebet af situationen. Han har tilsyneladende gravet journalistisk dybt i Elsas søn, Michael, der, som det ser ud, har lånt en større sum penge af en tvivlsom kilde i Esbjergs kriminelle underverden. En del af disse penge er fundet i Elsas lejlighed. Kristian Buch har skrevet en ret så anklagende artikel, hvori han forbinder Michaels lån med Elsas død, og dette har sat gang i en lavine. Michael har presset politiet, både for at få pengene og for at få foretaget en obduktion af sin mor. Efter pres fra både ham og medierne besluttede politiet at obducere Elsa Larsen, formentlig for at lukke sagen hurtigt.”

Hun så op fra papirerne, inden hun fortsatte. “Men her kom overraskelsen så. Obduktionen viste, at Elsa Larsen faktisk blev myrdet. Der blev fundet spor af en overdosis af hjertemedicinen digitalis i hendes system. En medicin hun ikke tog, og som ikke blev fundet i hendes hjem. Alt blev offentliggjort her til morgen. De nationale medier har allerede grebet historien, og idéen om, at en seriemorder er på spil, har allerede været nævnt.”

“Hvor kommer det fra?” spurgte Mads undrende.

Iben så spekulativt på ham. “For det første så er det jo en bedre historie, end at fru Larsen er død på grund af noget gæld. Dødsmåden er også noget. Digitalis er ikke noget, der som regel bliver brugt i de kriminelle kredse. Det tyder på folk, der har kendskab til netop sådan et middel. Sygeplejersker og hjemmehjælpere. Men ledelsen vil helst ikke have et nyt Nykøbing Falser på deres bord.” Hun henviste til Christina Aistrup Hansen, sygeplejersken som fik 12 års fængsel for tre drab og et drabsforsøg.

Mads nikkede og noterede noget.

Hun sukkede og gik videre. “Så her er vi nu. Ledelsen vil have svar, og det er vores job at finde dem.” Hun lukkede mappen og så fast på sit team. “Lad os komme i gang.” (side 38-39)

Om D – Døden vinder altid til sidst:

Udgivelsesår: 24.06.2024
Forlag: Månen, 385 sider

Alfabetserien:

D – Døden vinder altid til sidst, 2024
C – Hviskende glansbilleder, 2023
B – Se dig om ved alle døre, 2023
A – Mørket lyver altid, 2022

Læs også:

Suffløren af Donato Carrisi
Adam Fawley-serien af Cara Hunter
Roland Triel-serien af Dennis Jürgensen
Tandsamleren af Lotte Petri
Vesterlund triologien af Lars Thomassen
Willumsens slagteri af Alice Aagaard og Peter Pedersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.