Ondskabens sæd af William March

Ondskabens sæd af William MarchEn sociopat er en person, der lider af en særlig form for personlighedsforstyrrelse, der bl.a. kendetegnes ved manglende ansvarsfølelse og respekt for sociale normer og forpligtelser.  Sociopater er på overfladen ofte mønsterborgere, men ind i mellem er bagsiden fuldstændig anderledes.

Christine Penmark er lykkelig gift med sin mand, Kenneth, og sammen har de datteren Rhonda på 8 år. Kenneth rejser meget pga. sit arbejde, men Christine klarer sig sagtens alene, ikke mindst fordi Rhonda er en nem lille pige, som passer sig selv og er flittig i skolen. Christine har dog på fornemmelsen, at Rhonda er anderledes, og da en dreng fra hendes klasse drukner, og skolen kort efter oplyser, at de ikke længere ønsker at have Rhonda som elev, begynder Christine at se nærmere på fortiden. Det viser sig, at hun selv har en mørk hemmelighed, og at Rhonda måske alligevel ikke er en helt normal lille pige.

“Ondskabens sæd” er skrevet i 1954, og da den udkom vakte den stor opmærksomhed med sit tema om koldblodig, medfødt ondskab eksemplificeret i en lille 8-årig pige. I romanen beskæftiger March sig ikke med den lille piges skyld, for hun ejer ikke den slags følelser. I stedet fokuserer han på moderens skyldfølelse og det ansvar, der hviler på hende. Hvor børnene i f.eks. “Skruen strammes” af Henry James kun måske var onde, så er Rhonda i “Ondskabens sæd” uden nogen tvivl ond, og Marchs blev starten på en række andre fortællinger om onde børn, som man ikke tidligere havde set.

I 1956 blev romanen filmatiseret af Mervyn LeRoy, og filmen blev nomineret til ikke mindre end 4 Oscars, bl.a. for bedste kvindelige birolle til den på det tidspunkt 11-årige Patty McCormack, der spillede Rhonda.

Læs mere:

Joyce Carol Oates: The New York Review of Books (Nov. 6, 1996) “Killer Kids”

Om “Ondskabens sæd”:

Originaludgave: 1954
Originaltitel: Bad Seed

 

En tanke om “Ondskabens sæd af William March

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.