Full dark, no stars af Stephen King

Full Dark, No Stars af Stephen KingJeg må jo nok erkende, at selvom jeg er inkarneret fan af Stephen King, så blev jeg temmelig skuffet over Under kuplen. Måske af den grund har jeg ikke haft så travlt med at få læst Full dark, no stars. Men heldigvis har jeg nu fået læst den og kan konstatere, at King stadigvæk har ”det”.

Full dark, no stars indeholder 4 noveller på mellem 30 og 125 sider med fortællinger om almindelige mennesker, som kommer i ualmindelige situationer. Her er ingen monstre – bortset fra de menneskelige af slagsen.

Den første novelle hedder ”1922”. Wilfred Leland James er farmer i Nebraska, og i 1922 arver hans hustru Arlette 100 acres efter sin far. Wilfred ønsker at lægge jorden til sin og dyrke den, men Arlette er træt af livet på farmen og ønsker at sælge al jorden til en stor svineproducent og flytte ind til byen.

For Wilfred er dette helt utænkelig. Jorden har været hans familie i generationer, og jo mere Arlette presser på, jo mere besluttet bliver han på, at det aldrig vil ske. I stedet får han tanken at myrde Arlette og på den måde få fingre i jorden. Men for at det skal lykkes, må han få deres 14-årige søn Henry med på planen.

Det lykkes for Wilfred at myrde Arlette (jeg afslører ikke for meget, for alt det ovenstående står på historiens første side), men selvom alt umiddelbart går efter planen, er Wilfreds lykke alligevel ikke gjort. Fra den dag han myrder Arlette, ændres alt, og både han og Henry går en grusom tid i møde.

Historien om Wilfred er en historie om at blive hjemsøgt. Muligvis af et ægte spøgelse – muligvis af sin samvittighed. Uanset hvilket er Wilfreds endeligt lige så grusomt, som det han planlagde for Arlette. Samtidig er det også en historie om en mands kærlighed – til jorden, til sin søn og til sin hustru. Hvordan denne kærlighed kan drive ham til yderligheder, og hvilke konsekvenser det får, når man først har overskredet sin moralske grænse en gang.

I ”Big Driver” er hovedpersonen forfatteren Tess, som er blevet kendt for sine hygge-krimier om Willow Grove Knitting Society. En dag bliver hun inviteret til et arrangement på Chicopee Public Library, et af den slags arrangementer hun har deltaget i masser af gange.

Arrangementet forløber fint, og da Tess skal til at hjem, får hun et tip om en god genvej af bibliotekaren. Tess er vild med at køre – og endnu mere vild med genveje – så hun følger uden betænkning rådet. Men på en øde strækning uden mobildækning punkterer bilen. Heldigvis dukker der kort tid efter en venlig bilist op, som tilbyder at hjælpe med at skifte dækket. Men desværre for Tess har den hjælpsomme mand i virkeligheden helt andre planer.

”Big Driver” er Stephen Kings version af ”The Brave One” og andre kvindelige hævner-historier. Hvad gør en veluddannet kvinde med penge på kontoen, når hun bliver udsat for voldtægt? Og hvordan er det at leve videre efter et sådan overgreb?

”Fair extension” er samlingens korteste novelle. Her møder vi Streeter, en ganske almindelig mand, som en ganske almindelig dag får mulighed for at ændre sit liv. Streeter har kræft og har kun ganske kort tid tilbage at leve i. Hans kone kender sandheden, men ellers har de holdt sygdommen skjult for omverdenen. Denne almindelige dag møder Streeter en gadesælger, som kalder sig Elvid. Elvid sælger ”fair extensions”, rimelige forlængelser, og Streeter kunne godt bruge en forlængelse af sit liv. Men som vi alle ved – intet er gratis – hvis Streeter skal have et bedre liv, må en anden få et dårligere liv.

King har udforsket denne tanke tidligere i Manden der blev tyndere, men her i ”Fair Extensions” er forløbet ganske anderledes, og efterlader læseren med en sær smag i munden. For hvor langt er vi villige til at gå?

Samlingens sidste novelle hedder “A Good Marriage”, og handler om Darcy, som efter 27 års lykkeligt ægteskab må spørge sig selv: Hvor godt kender man nogen sinde hinanden. Tess falder over en hemmelighed, som hendes mand har holdt skjult i alle årene, og nu står hun overfor et dilemma. Skal hun konfrontere ham med sin viden eller tie? Uanset hvad hun vælger, vil livet aldrig blive det samme igen.

Jeg synes, King er tilbage i topform med Full dark, no stars. Novellerne er velskrevne og fulde af det magiske King kan, når han sætter sig for at fortælle om alt det grumme, der gemmer sig inden i os. Og selvom et par af novellerne genbruger tidligere idéer, så giver King dem et anderledes twist her, så de alligevel føles nye.

I sit efterord skriver King selv om samlingen: “The stories in this book is harsh. You may have found them hard to read in places. If so, be assured that I found them equally hard to write in places … From  the start – even before at young man I can now hardly comprehend startede writing ”The Long Walk” in his college dormitory room – I felt that the best fiction was both propulsive and assaultive. It gets in your face. Sometimes it shouts in your face. I have no quarrel with literary fiction, which usually concerns extraordinary people in ordinary situations, but as both a reader and a writer, I’m much more interested by ordinary people in extraordinary situations. I want to provoke an emotional, even visceral, reaction in my readers. Making them think as they read is not my deal. I put that in italics, because if the tale is good enough and the characters vivid enough, thinking will supplant emotion when the tale has been told and the book set aside (sometimes with relief).”

Om bogen:

Udgivelsesår: 2010
Originaltitel: Full dark, no stars

Indhold:

1922
Big driver
Fair extension
A good marriage

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.