“Uh, den ser fræk ud!” Sådan lød kommentaren fra en veninde, da hun så, at jeg var i gang med at læse Sex gotiske fortællinger af Jes Larsen. Og jeg måtte jo give hende ret. Forsiden med sit rødlige skær og tegningen af en let påklædt yppig kvinde, der bliver godt gennemgnasket af zombier, signalerer SEX så tydeligt, at en blufærdig midaldrende kvinde som jeg normalt ikke havde taget den ned fra hylden. Men nu kontaktede forfatteren mig, og spurgte om jeg ville give hans roman en chance. Og heldigvis for det! For Sex gotiske fortællinger er så meget mere end “fifty shades of zombies”.
I et S-tog mod Farum bider en mand umotiveret en kvinde i halsen. Seks uger senere er verden, som vi kender den, fuldstændig forandret. Zombierne har oversvømmet Danmark, og nu er hver dag en kamp for overlevelse.
Sex gotiske fortællinger er opbygget som Giovanni Boccaccios klassiker Dekameron fra 1348, hvor en gruppe mennesker søger tilflugt sammen under pesten og over ti dage fortæller hinanden historier. På tilsvarende vis lader Jes Larsen sine seks hovedpersoner fordrive nætterne, hvor de holder vagt, med at fortælle historier. Derudover får vi også fortalt lidt om, hvem de var før zombie-apokalypsen, og hvordan de har overlevet indtil nu.
Vi hører bl.a. om hashmisbrugeren Pietr, der ikke opdagede, at zombie-apokalypsen var over ham, fordi han havde travlt med at spille computer. Om Özlem, der ikke har opgivet at finde ud af, hvad der er sket med hendes to børn. Og om Sandra der er alene tilbage med otte stærkt handicappede beboere på et bocenter.
Disse historier er stærke i sig selv, ikke mindst fordi Jes Larsen lukker os helt ind. Det er ikke tit, at manglen på toiletpapir nævnes i en roman, men som han skriver på sin blog: “Jeg har altid synes det var lidt mærkeligt at de aldrig knepper i zombie apokalypser. Eller skider for den sags skyld.” Så det gør hovedpersonerne her, både knepper og skider, uden at det dog kommer til at fylde for meget. De er langtfra helte allesammen, og vi får også en ubehagelig fortælling om otte stærkt handicappede beboere på en institution.
Derudover er der de seks historier i historien: ‘Gyros barn’ handler om en mand, der ikke bryder sig særlig meget om andre menneskers selskab. Så han laver en dukke af en smuk kvinde, som er ualmindelig virkelighedstro. I ‘Dio Serpente’ hører vi historien om tatovøren, der samlede på sine værker. ‘Antropofagerne – en kærlighedshistorie’ er netop en kærlighedshistorie, men prøv at slå op hvad antropofag betyder. ‘Den rastløse’ er en slags spøgelseshistorie – og ikke en hyggelig en. I ‘Hvad de blinde ser’ arver to brødre et hus. Brødrene er ikke særligt rare, men det er huset heller ikke. Den sidste historie hedder ‘Vampyrens blues’ og kan vist godt siges at være en hilsen til Marquis de Sade.
Endelig fylder Jes Larsen også en fortælling på om huset, de seks hovedpersoner har søgt tilflugt i. Også denne historie er egentlig god, men personligt synes jeg, at det blev lidt for meget med et hjemsøgt hus oveni en zombie-apokalypse.
Det lille drys malurt i bægeret skal dog ikke afholde mig fra at anbefale Sex gotiske fortællinger som en underholdende zombie-roman med plads til både lir, humor og uhygge. Bogen er skrevet i et lettilgængeligt og ligetil sprog, og ikke mindst er korrekturen i orden, hvilket langt fra altid er tilfældet i selvudgivelser. Bestemt en anbefaling her fra.
“Det var kun seks uger siden, de døde var vendt tilbage til de levende, og det der gik Magnus allermest på, var, at han kun havde fået bad to gange siden da. Hans tøj var begyndt at blive klæbrigt, han havde pletter af pus og blod på sine bukser og sko, og han havde mistanke om, at den brune plet på hans albue var aff. Aff. var forkortelsen for afføring og var et ord, han havde brugt i det pædagogmedhjælperjob, han bestred på Bocentret for Almen Specialpædagogik. Efter det havde han altid kaldt lort for aff.”
Og når vi nu er ved danske zombie-romaner, så bør du heller ikke gå glip af Martin Schjönning og Tom Kristensens Kværnen, der også er udkommet i 2017. Find flere zombie-fortællinger her.
Om Sex gotiske fortællinger:
Udgivelsesår: 2017 (1. udg. ebog 2014)
Forlag: Kom i hu
Omslag: Bernardo Anichini
Tak til Jes Larsen for læseeksemplaret