De ældste danske gys fra DET GRUFULDE BIBLIOTEK

DET GRUFULDE BIBLIOTEK - danske gys før og nuSom nævnt tidligere her på Gyseren har jeg sammen med Kristian Nordestgaard udgivet bogen DET GRUFULDE BIBLIOTEK. En spændende – synes vi i hvert fald – indføring i det danske gys.

Over de næste uger vil jeg fortælle lidt om historierne, som du også kan finde mere om på den officielle Facebook-side.

De ældste danske gys

Vølunds kvide gendigtet af Henning Kure

Længe før det skrevne ord blev udbredt, fortalte mennesker hinanden historier. Den første fortælling i DET GRUFULDE BIBLIOTEK stammer således tilbage fra vikingetiden, hvor nyheder og underholdning kom via skjalde frem for aviser.

Stormænd hyrede skjalde til at lave hyldestsange om dem eller berette om store slag og bedrifter, men skjaldenes repertoire indeholdt også helteberetninger og kvad om guderne, som blev fortalt og genfortalt over generationer.

I 1200-tallets Island blev et udvalg af historierne nedskrevet i Den Ældre Edda. Her finder man blandt andet digtet ”Vølvens spådom”, der malende skildrer verdens skabelse, livet mellem aser og jætter, og verdens endeligt under Ragnarok.

Man finder også kvadet om Vølund, en blodig beretning om begær og hævn, som Henning Kure har gendigtet til os under titlen ”Vølunds kvide”, og som her udkommer for første gang.

Søstrene i Bjærgmandens Høj indsamlet af Evald Tang Kristensen

Gys og eventyr har en hel del til fælles, og den næste historie indeholder begge dele.

Folkeeventyr er ligesom folkeviser blevet overleveret mundtlig gennem århundreder. Men hvor man allerede begyndte at skrive folkeviserne ned fra omkring 1600-tallet, var det først i 1800-tallet i forbindelse med romantikken, at man gjorde det samme med folkeeventyrerne i Nordeuropa.

Evald Tang Kristensen var Danmarks største folkemindesamler. Han startede med at nedskrive viser, men udvidede snart til alle arter af folkeminder og herunder også folkeeventyr. ”Søstrene i Bjærgmandens høj” er fra ”Jyske Folkeminder”, 1881, men trods dens jyske tone vil den opmærksomme læser genkende det blodige plot fra det internationalt kendte eventyr om Blåskæg.

Franskmanden Charles Perraults version fra 1697 er den mest kendte litterære bearbejdelse af eventyret om den grumme Blåskæg, der myrder sine hustruer, fordi de går ind i hans hemmelige rum. Men historien er blevet fortalt og genfortalt til alle tider og i alle medier, lige fra teaterforestillinger over opera til nutidens blockbusters på det store lærred. Senest i Alex Garlands science fiction-gyser ”Ex Machina” fra 2014 med Alicia Vikander, Domhnall Gleason og Oscar Isaac i hovedrollerne.

Nu kan du også finde den i DET GRUFULDE BIBLIOTEK.

Du kan følge DET GRUFULDE BIBLIOTEK på Facebook

Eller køb den og få dit helt eget eksemplar hos boghandleren eller på Internettet (Saxo, Gucca, WilliamDam.dk, Plusbog)

Om DET GRUFULDE BIBLIOTEK:

Udgivelsesår: 24.01.2019
Forlag: SerieKlubben, 330 sider
Omslag: Peter Nielsen (pncreate.com)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.