De næste smagsprøver fra DET GRUFULDE BIBLIOTEK tager læserne med ind i efterlivet. Som altid kan du også læse mere på den officielle Facebook-side.
Selvom novellen kendes helt tilbage fra Giovanni Boccaccios berømte værk “Decameron”, der udkom i det 14. århundrede, brød novellen i dens mere moderne form først igennem i den vestlige verden i første halvdel af 1800-tallet. Den blev dog stadig af mange set som underlødig litteratur og ren underholdning, hvilket også B.S. Ingemanns opfattelse af sine korte prosaværker bekræfter. Mod slutningen af 1800-tallet fik novellegenren nye og bedre betingelser. Måske derfor udviklede den sig i nye litterære retninger og opnåede litterær anerkendelse.
Hævnen af Tom Kristensen
Den 13. september 1934 skrev anmelderen følgende om Tom Kristensens novellesamling ”Vindrosen” i Lolland-Falster Social-Demokrat:
En samling prosastykker, fyldt af personlig poesi. Rejsebeskrivelser, der fortæller mere om fortælleren end om fremmede lande. Fortællinger, der med hypnotisk magt hensætter den hvide læser i den gule verden, hvor alt er ham fremmed og uhyggeligt, men forstås og opleves ved den trolddom forfatteren øver … Tom Kristensen er en af de ganske få virkelige artister, Danmark har på novellekunstens område …
Tom Kristensen var i mange år et navn på den danske litterære scene, både som forfatter og som kritiker. Romanen ”Hærværk” fra 1930 betragtes som hans hovedværk, men han skrev også blandt andet digte, rejseskildringer og noveller. Blandt de sidstnævnte hører ”Hævnen”, som tidligere havde været udgivet i ”Martins Månedshefte” juli, 1923, umiddelbart efter at Kristensen var vendt hjem fra en rejse til Asien i 1922.
Selvom novellen overordnet set er helt realistisk, lykkes det for Kristensen at få handlingen til at fremstå fuldstændigt mareridtsagtig ved at koncentrere læserens opmærksomhed på løsrevne detaljer. Hovedpersonens tyveriforsøg dvæler således ved det sanselige fremfor det konkrete, ligesom kuliens senere flugt gennem byen fokuserer på hans rædselsslagne paranoia.
“Hævnen” står som en moderne novelle – og som en paranoid rædselskildring af brutalitet, hævn og afmagt, der stadig rammer læseren lige i hjertekulen.
Anderssons forbedrede Tilstand af Otto Rung
Assistent i kriminal- og politirettens justitskontor, formand for Danske dramatikeres forbund, medlem af radioudvalget og formand for teaterrådet. Otto Rung var en mand med mange jern i ilden, men det er som forfatter, vi vil beskæftige os med ham her.
Ved siden af sit arbejde i de københavnske retssale var Otto Rung nemlig en produktiv skribent, der skrev både romaner, noveller og skuespil indenfor mange forskellige genrer. Hans værker blev oversat til flere sprog og vakte i datiden stor opmærksomhed på grund af deres raffinerede, næsten udspekulerede stil og de tidstypiske emner fra psykologiens overdrev og fremmede lande.
Udover sit eget forfatterskab var Rung også oversætter, blandt andet oversatte han Edgar Allan Poe.
Hvor meget stof Otto Rung hentede fra sit juridiske virke, og hvor meget inspiration han fandt hos Poe, er ikke til at vide. Men sikkert er det, at ‘Anderssons forbedrede Tilstand’ rummer en veludført blanding af humor og gys, og ikke mindst en velturneret slutning, som giver novellen en velfortjent plads i DET GRUFULDE BIBLIOTEK.
Dyret af Harald Thomsen
I det 19. århundrede fik spiritistbevægelsen vind i sejlene over hele verden. Anerkendte videnskabsfolk var at finde blandt tilhængerne, idet de forsøgte at finde beviser på muligheden af at kommunikere med de døde. Spiritismen fandt også til Danmark, hvor bevægelsen for alvor slog igennem i 1890erne. Flere svindelskandaler underminerede dog med tiden spiritisterne. Trods det deltog kendte forskere i psykiatri og psykologi dog i seancerne helt frem til 1950’erne.
Om Harald Thomsen, som har skrevet samlingens næste novelle, var spiritist, ved vi ikke. Men han havde på sin vis en forbindelse med de afdøde. Thomsen stod nemlig bag oprettelsen af Svendborg Zoologiske Museum (i dag kendt som Naturama), hvor en af grundtankerne var at vise de udstillede dyr i deres naturlige omgivelser.
Hvem ved. Måske skrev Harald Thomsen novellen ‘Dyret’ som en ønskedrøm?
Du kan følge DET GRUFULDE BIBLIOTEK på Facebook
Eller køb den og få dit helt eget eksemplar hos boghandleren eller på Internettet (Saxo, Gucca, WilliamDam.dk, Plusbog)
Om DET GRUFULDE BIBLIOTEK:
Udgivelsesår: 2019
Forlag: SerieKlubben, 330 sider
Omslag: Peter Nielsen (pncreate.com)