I de næste smagsprøver fra DET GRUFULDE BIBLIOTEK ser vi nærmere på gyset i den sidste halvdel af det 20. århundrede. Som altid kan du også læse mere på den officielle Facebook-side.
Febernatten af Niels E. Nielsen
Niels E. Nielsen er sikkert mest kendt for sine science fiction-romaner. Født i 1924 oplevede han på første hånd Den Kolde Krig, og frygten for atomkrigen og dens følger findes ofte i hans forfatterskab.
Grænsen mellem science fiction og gys kan til tider være hårfin. Selvom setuppet er science fiction kan temaet være frygten selv. Det kan være frygten for fremmede racer, der invaderer jorden. For miljøkatastrofer der ødelægger jorden. For diktaturstater der undertvinger sine borgere på alle måder. Eller for teknologiske fremskridt der ender med at undertvinge menneskeheden.
‘Febernatten’ (oprindeligt udgivet under titlen ‘De underkuede’) kan læses som en slags forløber til nutidens scifi-horror. I novellen undersøger Nielsen forholdet mellem menneske og maskine i en nær fremtid, hvor menneskeheden tilsyneladende sidder på den grønne gren, mens maskiner udfører stort set alt arbejde. Men spørgsmålet er, hvem der egentlig er slave af hvem?
Woodoo over Harlem af Per Sanderhage
I første halvdel af halvfjerdserne slog en regulær gyserbølge gennem landets kiosker. Det mest markante blad i bølgen var GRU, hvor lejemorderen Luckner slog sine folder.
Luckner blev skabt af Per Sanderhage, og historierne var bygget op over stort set samme skabelon hver gang. Således er den næste novelle ‘Woodoo over Harlem’ både en parodi på triviallitteratur og en glimrende eksponent for samme.
Her er ren underholdning, men også overraskelser til læseren, når historien blandt de velanbragte klicheer sniger reelle momenter af uhygge ind.
Dekoratørens yndlingsdukke af Rolf Gjedsted
Billedkunstner, oversætter, digter og forfatter. Rolf Gjedsted er en mand med mange talenter.
Han debuterede som forfatter i 1969, og har siden udgivet over 60 bøger og digtsamlinger, ligesom han har oversat en række værker af de franske symbolister Baudelaire og Rimbaud. Gjedsted selv har været inspirationskilde for den tidlige 80’er-lyrik, blandt andre Michael Strunge.
‘Dekoratørens yndlingsdukke’ stammer fra novellesamlingen ”Det dobbelte gravsted” fra 1982, og blev genudgivet i ”Sultens kult” fra 1986. Man mærker tydeligt Gjedsteds forbindelse til poesien i novellen, hvor hvert ord og hver stavelse nøje er vægtet for den maksimale effekt i en fortælling om det uforklarlige, om angsten for, og fascinationen af, det grusomme.
Hunden i Qutab Minar af Grete Roulund
Grete Roulund indtager en helt speciel position i det danske litterære landskab med et forfatterskab, der er uhyre vanskeligt at sætte i bås. Roulund har skrevet både rejsebøger og romaner samt ikke mindst en lang række noveller og essays. Hendes bøger blev rost til skyerne af kritikerne, men hun fik aldrig det store folkelige gennembrud. Muligvis fordi hun skrev ambitiøst i de uglesete genrer gys og science fiction. Muligvis fordi hendes historier kræver noget af læseren med deres mange lag og underspillede sprog.
Roulund forfaldt aldrig til at skrive ’dansk hjemstavnslitteratur’. Hendes historier rejste verden rundt, og denne trang til at søge det ukendte, sammen med hendes fascination af mørket og undergangen, er noget af det, der kan siges at kendetegne hendes forfatterskab. Begge dele ses tydeligt i ”Hunden i Qutab Minar”, hvor fortælleren støt og roligt bevæger sig frem mod sin undergang.
‘Hunden i Qutab Minar’ er måske nok den første historie i DET GRUFULDE BIBLIOTEK, der er skrevet af en kvinde, men tro ikke at den er mindre grum af den grund.
Du kan følge DET GRUFULDE BIBLIOTEK på Facebook
Eller køb den og få dit helt eget eksemplar hos boghandleren eller på Internettet (Saxo, Gucca, WilliamDam.dk, Plusbog)
Om DET GRUFULDE BIBLIOTEK:
Udgivelsesår: 2019
Forlag: SerieKlubben, 330 sider
Omslag: Peter Nielsen (pncreate.com)