Damqi af Mogens Trolle Larsen

Damqi af Mogens Trolle Larsen

Varselseksperten Damqi bliver mod sin vilje involveret i en brutal magtkamp i kredsen omkring kong Sankerib i år 681 fvt. En kamp, der kan få konsekvenser for hele det assyriske imperium, og ikke mindst dødelige konsekvenser for Damqi selv.

Assyrien var et oldtidsrige ved floden Tigris i den nordlige, frugtbare del af Mesopotamien, som i dag er det nordlige Irak. Det er en af de ældste højkulturer, man kender, og dets historie strækker sig over 1300 år fra ca. 1950 fvt. til 612 fvt.

Mogens Trolle Larsen, pensioneret professor i assyriologi, romandebuterer med Damqi. En historie baseret på hændelser beskrevet i originale tekster nedskrevet med kileskrift for godt 2.500 år siden.

Romanen består af to dele. Første del udspiller sig i årene 681-680 fvt., hvor den aldrende kong Sankerib bliver myrdet, og magtkampen om, hvem der skal efterfølge ham, er ved at splitte riget ad. Anden del foregår otte år senere, hvor der atter er uro i riget. Ikke alle er tilfredse med kongen, og Damqi bliver endnu en gang en uvillig brik i adlens magtspil.

Vi får også et indblik i hverdagen i Assyrien. Vi hører om Damqis arbejde som varselsekspert, hvor han er kommet på kant med sin læremester, fordi han synes, man bør forny proceduren og lægge nogle af de gamle traditioner på hylden. Vi hører om hans fascination af slavinden Lama, der var en fri kvinde med familie i Harran, indtil hun blev fanget af assyriske soldater. Og vi får et indblik i en verden, hvor rå vold ofte er løsningen, hvilket passer den lidt naive og nervøse Damqi meget dårligt.

Damqi er ikke en spændingsroman i hæsblæsende, bloddryppende forstand. Det er en roman om magtkampe, intriger og grænseløse ambitioner, som ikke tager hensyn til tilfældige tilskuere, der er uheldige at komme i vejen. Samtidig får vi et fascinerende indblik i den assyriske kultur og religion, hvor ofringer og varsler var afgørende for liv og død. Det hele fortælles i et roligt fremadskridende tempo, der giver plads til detaljer, skrevet i et letforståeligt sprog.

Jeg kan godt lide historiske romaner, som giver mig ny viden, og det fik jeg her. Som nævnt er romanen skrevet med udgangspunkt i originale kilder. Efter hver del er indsat en række noter, hvor man kan se, hvilke tekster der er tale om. Jeg kendte ikke meget til Assyrien på forhånd, så for mig var det både interessant og spændende at få indblik i kulturen. Mogens Trolle Larsen tegner et troværdigt tidsbillede, som gav mig lyst til at læse mere. Og så kan man vel egentlig ikke forlange mere af en roman.

Andre skriver:

Bibliotekernes lektørudtalelse:
Velskrevet historisk roman om hverdagsliv og storpolitik for mange tusinde år siden. Et roligt fortælletempo giver plads til et stort og komplekst persongalleri og en detaljerigdom, der sikrer et troværdigt billede fra en svunden verden. De mange politiske og personlige konflikter bidrager med en interessant og spændende vinkel på et relativt ukendt emneområde.

Skriv for livet:
Er man historieinteresseret som jeg og elsker muligheden for at opleve svundne tider, er Damqi det helt rigtige. Bogen er velskrevet og velkomponeret, og der er tid til fordybelse i siderne, selvom den er fyldt med spænding. Romanen er spækket med viden og forståelse for en anden tid med et helt andet livsgrundlag, og det er fascinerende læsning. (Læs hele anmeldelsen her)

Bogvægten:
Mogens Trolle Larsen fortæller overbevisende om livet dengang, en barskere tid med mindre respekt for liv og en tydelig accept af vold […] Romanen virker troværdig, og det samme gør Damqi. Fortælletempoet er langsomt og grundigt selv ved de dramatiske højdepunkter, og det er lidt tungt at komme igennem Damqis oplevelser og tanker om livet i Assyrien. (Læs hele anmeldelsen her)

Om Damqi:

Udgivelsesår: 23.05.2022
Forlag: Screaming Books, 468 sider
Omslag: Detalje fra vægmaleri i assyrisk palads / tilrettelagt af Sara Laub

Anmeldt til Litteratursiden

Læs mere om Assyrien på LEX eller på Worldhistory.org

Læs også:

Broderskabet af Ole Clifford
Rottens øje af Herdis Frahm Honoré
I planetens vold af Jon Høyer
Ravneflugt af Martin Jensen
Kadaverdoktoren af Lene Kaaberbøl
Pestlægen af Søren Marquardt Frederiksen
Al kødets gang af Ambrose Parry
Lysbringersken af Palle Reimann
Neandertal – den samlede saga af Emmanuel Roudier
Færten af død af Andrew Taylor
De sidste timer af Minette Walters

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.