Mord og mutanter af Henrik Einspor

Mord og mutanter af Henrik Einspor

En hummer giver problemer i Mord og mutanter, sjette bog i Henrik Einspors serie om den grønne detektiv, Jack Stump.

For 20 år siden faldt den 10-årige dreng Jack i coma efter at have drukket plantegift. Nu er han vågnet op igen, og sammen med vennerne Sue og Dick har han åbnet et økologisk detektivbureau i Doom Town.

I Mord og mutanter får Dick tilsendt en pakke fra sin onkel Mulle. Indeni pakken gemmer sig en stor levende hummer. Dick beslutter sig straks for, at han og Jack skal have hummer til middag, men Sue kommer hjem og forhindrer det. Hun er nemlig vegetar og forlanger, at de skal sætte hummeren ud i havet.

I stedet for kører Dick og Jack dog hen til restaurant ‘Den Glade Reje’ for at få kokken Wok til at lave hummeren til dem. Men det går helt galt, da Dick får gjort Wok rasende, og Jack og Dick må stikke af. Næste dag er aviserne fulde af historier om en række uhyggelige mord begået i byen. Men hvad er der sket?

Mord og mutanter er herlig gakket underholdning. Historien drøner af sted med Jack som fortæller, og vi føres fra den ene vanvittige situation til den anden. Her er både gys og grin, og det hele fortælles i et rablende tempo, så man nærmest ikke kan slippe bogen.

Den flotte forside af Tommy Kinnerup understøtter på bedste vis bogens stemning, så med andre ord: Mord og mutanter er et rigtig godt bud til den +10-årige læser, der elsker skøre, actionfyldte og lidt uhyggelige fortællinger.

Bøgerne i serien kan læses selvstændigt, men start gerne med Den grønne detektiv fra 2014.

Reklame: Tak til forlaget Løse Ænder der har foræret mig bogen til anmeldelse.

PS.
Som voksen synes jeg altid, at man får lidt ekstra med, når man læser Henrik Einspors bøger. For eksempel forestiller jeg mig, at Jacks to partnere er opkaldt efter henholdsvis tegneserie-detektiven Dick Tracy, der havde sin debut i aviserne i 1931, samt Sue Grafton som var en af de første krimiforfattere, der introducerede en hårdkogt kvindelig detektiv som hovedperson i A for Alibi fra 1982.

Der er ofte også meta-referencer, og her i Mord og mutanter henvises bl.a. til filmene Creature from the Black Lagoon og Jaws. Den slags hints, synes jeg, er sjove at finde, men man kan sagtens læse bogen uden.

Uddrag af bogen:

“Wiiii!” jamrede Wok, mens han hev og sled i bæstet. “Gør noget! Få den væk! AV!”

Det så skideskægt ud, men jeg skulle nok lade være med at grine, for det kunne lige så godt have været en af os, det var gået ud over.

Dick greb den største stegepande, han kunne finde, og svingede den med fuld kraft mod hummeren.

I samme øjeblik fik Wok vristet den løs fra sin næse. Dick ramte Wok midt i ansigtet. KLOOONG! rungede det. Både hummer og Wok faldt til gulvet. Hummeren spænede ind under komfuret. Det lød som en flok damer på stilethæle. Wok tumlede omkuld i en kasse sardiner. Han havde aftryk af stegepande i hele femøren, og det brune i hans øjne raslede rundt som terninger i et raflebæger. (side 22)

Om Mord og mutanter:

Udgivelsesår: 02.12.2022
Forlag: Løse Ænder, 121 sider
Omslag: Tommy Kinnerup

Den grønne detektiv-serie:

Mord og mutanter, 2022
Masser af slim, 2021
Vild med blod, 2017
Gys og maddiker, 2015
Rød alarm! 2015
Den grønne detektiv, 2014

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.