Sundial af Catriona Ward

Sundial af Catriona Ward

Sundial er en urovækkende og atmosfærefyldt roman om arv og miljø, om familiebånd der strækkes til det yderste og om hemmeligheder der ikke kan holdes nede.

“Sundial er omgivet af flere kilometer trådhegn. Udefra ligner det sådan et militærområde, som man ser i fjernsynet. Der er endda store røde skilte med adgang forbudt. Eller det var der engang. De fleste af dem er sikkert rustet og faldet ned nu. Vi kommer forbi redskabsskurene, gamle drivhuse, lagerbygninger, generatorskure der ligger i udkanten. Da vi kommer nærmere på centrum er der større siluetter: udhuse, staldbygninger, som for længst er bygget om til gæstehuse, men som ikke længere er i brug. Jeg kan se en trekant klar blå skumring gennem et langt, mørkt tag. Det er pavillonen, hvor man kan sidde i store stole, udhugget af store stykker rødtræ, og se ud over ørkenen i retning af bjergene i det fjerne. Det er et fedt sted at sidde og tænke og arbejde, selv midt på dagen. Mia og Falcon ville have Sundial til at være et sted fuld af inspiration.” (side 58)

Sundial er navnet på huset, Rob voksede op i. Det ligger afsides i Mojaveørkenen, ikke langt fra Grainger-huset, også kendt som hvalpefarmen, hvor parret Lina og Burt huserede år tilbage. Nu bor Rob sammen med universitetslæreren Irving og deres to døtre Annie og Callie i et hus i forstæderne, hvor hun arbejder som lærer på den lokale skole.

Hvad der udadtil virker som en tryg og almindelig lille familie, er dog ren facade. Forholdet mellem Irving og Rob er giftigt, fyldt med skænderier og Irvings utroskab. Samtidig er den ældste pige Callie på 12 ikke som andre børn. Hun taler med sig selv, reagerer ikke som andre børn, og så samler hun på knogler fra døde dyr.

Efter en skræmmende hændelse hvor Rob begynder at frygte for Annies sikkerhed, må noget ske. Hun tager Callie med på en ‘pigetur’ til Sundial, for at have lidt alenetid med Callie der ellers er ‘fars pige’. Men barndomshjemmet i ørkenen gemmer på gamle hemmeligheder, som tvinger Rob til at træffe et umuligt valg.

Sundial er en fremragende roman. Helt fra begyndelsen ligger noget ildevarslende og lurer bag fortællingen. Det er ikke en roman fuld af action. I det hele taget sker der ikke så meget langt hen ad vejen. Alligevel blev jeg mere og mere anspændt under læsningen og forventede hele tiden, at NU bryder det løs. Det er eminent opbygget og meget urovækkende.

Historien fortælles hovedsageligt i jeg-person af Rob. Ind i mellem er små uddrag af historier Rob skriver for sig selv, der udspiller sig på den fiktive pigeskole Arrowood, samt kapitler med Callie som jeg-fortæller. Med en jeg-fortæller er vi tilbøjelige til at tro på vedkommendes historie, men når der pludselig er to jeg-fortællere opstår der tvivl om deres pålidelighed. For er Callie virkelig en mærkelig pige? Eller er det Rob, som er mentalt ustabil?

Med Rob og Callies ankomst til Sundial, begynder vi også at få kapitler fortalt af Rob, dengang. Her hører vi om Robs opvækst. En opvækst centreret omkring dyreforsøgene på Sundial, hvor faren og hans kæreste eksperimenterede på hunde, og hvor pigerne aldrig forlod hjemmet. Og efterhånden som fortiden rulles op og afslører bevæggrundene for nutidens handlinger, begynder vi at få begreb om, hvad der egentlig foregår.

Historien er både barsk, modbydelig og rørende, og efter endt læsning sad jeg tilbage med en følelse af granatchok. Jeg har sjældent læst en bog, der på den måde har ætset sig ind under huden.

Forlaget Screaming Books er et lille, ambitiøst forlag, som siden 2016 har udgivet “tekster, der kan og vil noget andet og mere end de fleste andre“. Jeg opdagede dem gennem Rasmus Hastrups forfatterskab, som jeg er stor fan af. De senere år er de også begyndt at oversætte internationale forfattere. Her i blandt britiske Daisy Johnson, skotske Ewan Morrison og den islandske forfatter Steinar Bragi, der blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Forstyrrelsen.

Sundial er amerikanske Catriona Wards seneste roman, og den første der er oversat til dansk. Heldigvis er der mere på vej. Senere i 2023 udkommer oversættelsen af Last House on Needless Street, som hun vandt sin tredje August Derleth Award for. Og vil du møde Catriona kommer hun til Danmark i 2023, når hun gæster Esbjerg Fantasyfestival d. 16. og 17. september.

Andre skriver:

Bibliotekernes lektørudtalelse:
“En foruroligende tone gennemsyrer bogen, og allerede fra start kastes så mange gådefulde udsagn ind, at siderne vender sig selv, for man vil vide, hvordan det hænger sammen.”

Anne-Marie Vedsø Olesen i Politiken:
“Had, kærlighed, at hade sin familie og stadig føle sig forbundet, barndomstraumer af grusom og unævnelig art, alt hvirvles op i ørkensandet, alt hænger sammen. Som stikkende skorpionhaler fyrer Catriona Ward overraskende plot-twists af med stigende intensitet, mens den voldelige kulmination nærmer sig, både datidens og nutidens. Det er fermt, velskrevet, ondt og perfekt doseret.” (læs hele anmeldelsen i Politiken, 2023-04-03)

The Library Ladies:
“Ward is so good at keeping things unexplained without making them frustrating for the reader, as I was absolutely muttering to myself ‘what the fuck is going on?’ without getting mad about it. I really liked how it all comes together, and how even in my wildest dreams I couldn’t have predicted how so many things were going to shake out, while still seemingly ‘believable’ within the world we are exploring. It’s a very unique horror tale, and it works.” (Læs hele anmeldelsen her)

Readings:
“Sundial brings forth from the shadows questions that could gnaw away at a parent: is my child a good person? Will my child reflect the darkness in me? I may love my child, but do I like them? Ward questions if there are limits to maternal love, or if a child is always worth loving and protecting no matter what monstrous deeds they commit.” (Læs hele anmeldelsen her)

A Little Book Problem:
“This book is not an easy read. It is not the type of book you pick up to lift you on a dark day or doze off under in bright sunshine on a poolside lounger. It is a book that will challenge you, excite you and grasp onto you with a ferocious hold until you reach the end.” (Læs hele anmeldelsen her)

Reklame: Tak til forlaget Screaming Books der har foræret mig bogen til anmeldelse

Om Sundial:

Udgivelsesår: 03.04.2023
Forlag: Screaming Books, 354 sider
Omslag: Sara Laub og Sofie Alsbo
Originaltitel: Sundial, 2022
Oversætter: Rasmus Hastrup

Læs også:

Børn af havet af Leon S. Dantoft
Verdens heldigste pige af Penelope Evans
Vi har altid boet på slottet af Shirley Jackson
Søstre af Daisy Johnson
Gamle venner af Aske Munk-Jørgensen
På den anden side af Audrey Niffenegger
Intet på jord af Conor O’Callaghan
Hunden i Qutab Minar af Grete Roulund
Hundene af Allan Stratton
Faldet af S. K. Tremayne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.