Senere af Stephen King

Senere af Stephen King

Jamie Conklin er søn af en hårdtarbejdende alenemor, og det eneste han ønsker sig, er en almindelig barndom. Men Jamie er ikke noget almindeligt barn. Jamie ser, hvad ingen andre kan se, og ved, hvad ingen andre kan vide. Og da politiet skal bruge hans hjælp til at fange en morder fra den anden side af graven, opdager Jamie præcis hvor høj prisen for hans evner i virkeligheden er.

Med ekko af Kings klassiske roman It – Det onde, er Senere en skrækindjagende og gribende roman om tabt uskyld og kampen mod det onde, uanset hvilket ansigt der gemmer sig bag masken. (forlagets beskrivelse)

Stephen Kings nyeste roman på dansk hedder Senere og handler om drengen Jamie, der har en helt særlig evne. En evne, han ville ønske, han ikke havde, men som han med tiden har lært at leve med. Indtil en dag hvor ondskaben viser sit ansigt.

Stephen King er en legende. Over 70 bøger er det blevet til, siden han debuterede med Carrie i 1974, og langt de fleste er gode. Derfor følger der naturligt nok visse forventninger med hver ny udgivelse. Og set i det lys når Senere ikke helt op i toppen. Den er ikke dårlig, men den føles heller ikke som noget særligt.

King lader den 22-tyveårige Jamie fortælle om begivenhederne, der udspillede sig i hans barndom. Det er et af Kings kendetegn, at han ofte lader fortælleren indskyde alvidende bemærkninger, og som oftest synes jeg, det fungerer fint. Denne gang synes jeg dog ikke, at tonen passer til så ung en hovedperson. I stedet føles den lidt altmodisch.

Romanen følger Jamie og hans mor gennem nogle år. Vi hører om hans evner, men også om hverdagen. Om morens arbejde som litterær agent og hendes forhold til betjenten Liz. Et forhold der udvikler sig uheldigt. Om konsekvenserne af finanskrisen i 2008. Om venskabet med den ældre professor Burkett, og om bombemanden som i årevis hjemsøger New York. Mod slutningen accelererer handlingen frem mod et spændingshøjdepunkt og en afsløring.

I Senere undersøger King ondskaben. Jamie møder den både i menneskelig form og som en udefrakommende, ukendt ondskab. Den første del er godt beskrevet, men den sidste del fuser lidt ud. Da Jamie står ansigt til ansigt med ‘monstret’, fik jeg flashback til Det onde. Men i stedet for at føles som en hilsen til et af Kings mest populære værker, blev scenen i stedet forhastet og uinspireret efter min smag. Det er selvfølgelig også svært at blive ved med at være innovativ efter snart 50 år, og har man ikke læst så meget Stephen King, tror jeg, at Senere vil føles meget mere frisk, end den gjorde for mig.

Så nye læsere kan sagtens hoppe på. Og som sagt, selv når Stephen King ikke er bedst, er han stadig bedre end så mange andre.

Reklame: Tak til forlaget Hr. Ferdinand der har foræret mig bogen til anmeldelse

Om Senere:

Udgivelsesår: 26.09.2023
Forlag: Hr. Ferdinand, 298 sider
Omslag: Sofie Winding Studio
Originaltitel: Later, 2021
Oversætter: Jakob Levinsen

Læs også:

Ondt er da på vej herned af Ray Bradbury
Skygger i mørket af Christian Engkilde
Ondskabens hotel af Stephen King
Frygt Fabrik Fælde af Steen Langstrup
Spøgelsestoget af Stephen Laws
Gamle venner af Aske Munk-Jørgensen
Sommernattens rædsel af Dan Simmons
Hundene af Allan Stratton
Natteværelset af Peter Straub

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.