Natterend af Niels Kjærgaard

Natterend af Niels Kjærgaard

Niels Kjærgaard er en af de lovende, unge forfattere, der er dukket op på den danske horrorscene de seneste år. Han har en lang række noveller bag sig, og sidste år udgav han sin første roman Natradio. Nu er han aktuel med Natterend, der ligesom debuten bestemt kan anbefales.

Sofie er netop startet på Kystlund Efterskole. Her skal hun dele værelse med andetårseleven Lotte, som hun også kommer i kontaktgruppe med. Den første dag viser Lotte Sofie og nogle af de andre nye elever rundt på skolens grund. Her står et gammelt vagttårn, som stammer fra dengang skolen var et hospital for sindssyge. Normalt er tårnet aflåst, alligevel er døren pludselig åben, og gruppen går ind for at se sig om.

Adam er også ny på Kystlund. Han har været lærer nogle år, og håber at han endelig er kommet til en god skole. Og i begyndelsen virker det også sådan. Eleverne er fornuftige, og selvom forstanderparret Bent og Lise er lidt sære, så får han hurtigt et godt forhold til kollegaen Cecilie. Men under sin første nattevagt på skolen opdager han, at der er lys i det gamle vagttårn. Han er overbevist om, at det er nogle elever på natterend, men der er ingen i tårnet. Til gengæld er gulvet dækket med mystiske tegn – og et sort stearinlys der tilsyneladende har slukket sig selv.

Hvad er det, der foregår på Kystlund Efterskole? Og hvad skete der egentlig på stedet, før det blev lavet om til en skole?

Nogle forfattere skriver horror med en tyngde, der trænger ind i hver fiber af læseren. Andre skriver mere let og med fokus på at underholde. Og ligesom jeg både kan nyde film som A Girl Walks Home Alone at Night og B-film som House of a 1000 Corpses, holder jeg også af at læse begge slags horror. Nogle gange trænger man til fordybelse, andre gange til et spark i amygdalaen. Og det giver Natterend uden at spilde tid på unødvendige dikkedarer.

Jeg hyggede mig med at læse Natterend, som både underholder og overrasker. For garvede horrorlæsere er plottet ikke uigennemskueligt, men ikke desto mindre tager historien lidt af et twist til sidst. En glimrende ungdomsgyser, der også sagtens kan læses af voksne.

PS. For den opmærksomme læser er der også indlagt en lille hilsen til Natradio.

Uddrag af romanen:

Sofie vågner midt om natten ved at nogen rusker i døren.

Hun sætter sig op, tænder lyset og drejer hovedet mod Lotte. Hun er ikke i sin seng.

Man kan høre nogen løbe hen ad gangen forbi værelset. Et minuts stilhed. Så er der løbende fødder den anden vej. Målrettede tunge skridt med klirrende nøgler går forbi. Jagten er i gang. Hun troede ikke at Lotte var den type der løb ud om natten.

Det banker på.

Sofie lister hen til døren. Åbner til den mørke gang. Kigger til begge sider. Der er ingen. En frysende fornemmelse går gennem kroppen. 

Hun mærker en følelse hun ikke har brug for.

Tissetrangen.

Kan hun holde sig til i morgen tidlig? Nej, det kan hun ikke. Det er svært at falde i søvn når det trykker i blæren.

Hun tager sin telefon og bruger den til at lyse for sig mens hun går hen ad gangen. De mørke gange er ikke rare om natten. Det ligner et hospital, selvom forstanderne har lagt kræfter i at skjule det. 

Hun går rundt om hjørnet og gisper ved synet af en høj spinkel skikkelse. (side 43-44)

Om Natterend:

Udgivelsesår: 03.12.2023
Forlag: Arkade, 215 sider
Omslag: Niels Kjærgaard

Besøg Niels Kjærgaards Facebook-side hvor man bl.a. kan følge hans fantastiske små videoer om Hansen og Honninggrævlingen: Afsnit 8: Natterend

Læs også:

Dødt kød af Nick Clausen
Skygger i mørket af Christian Engkilde
Genvejen af D.S. Henriksen
Natradio af Niels Kjærgaard
Voks af Michael Kousgaard
Imitator af Patrick Leis
Stonelegenderne af Danny H.L. Nielsen
Fjordhusemassakren af Preben Steen
Lemlæstet af Jonas Wilmann

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.