Den syvstjernede juvel af Bram Stoker

Den syvstjernede juvel af Bram Stoker

Bram Stoker er alment anerkendt som ophavsmand til den moderne vampyrmyte med romanen Dracula fra 1897. Men faktisk var han også foregangsmand for indførelsen af mumien i populærkulturen. Selvom flere havde skrevet om mumier inden, er det Stokers roman Den syvstjernede juvel fra 1903, der i dag nærmest står som en skabelon for de næste århundreders brug af mumier og Egypten i populærkulturen.

Fortælleren i Den syvstjernede juvel er sagføreren Malcolm Ross. Han bliver opsøgt af en ny bekendt, den yndige frøken Margaret Trelawney, som har sendt en tjener for at udbede sig Ross’ hjælp og støtte. Margarets far professor Trelawney, der er en anerkendt egyptolog, har tilsyneladende været udsat for et mordforsøg og befinder sig nu i en dødlignende koma.

For at finde ud af hvad der ligger bag professorens tilstand har Margaret også sendt bud efter lægen dr. Winchester og en inspektør fra Scotland Yard, og sammen med Ross begynder de deres undersøgelser. Det går dog snart op for dem, at professor Trelawney tilsyneladende havde forudset sin situation. I et brev giver han tydelige instrukser om, hvordan Margaret skal handle. Blandt andet skal Trelawney blive i arbejdsværelset og konstant holdes under opsyn af mindst to personer. Ligeledes må ingen genstande flyttes rundt eller væk fra arbejdsværelset.

På trods af disse forhåndsregler fortsætter overfaldene på professoren, uden at de tilstedeværende når at opdage gerningsmanden. Først da Margaret bliver opsøgt af professorens gamle kollega, Eugene Corbeck, begynder mysteriet at lette. Professor Trelawney vågner af sin koma, og den lille gruppe får den fantastiske historie om den egyptiske dronning Tera, hvis mumie har potentiale til at omkalfatre nutidens viden om liv og død.

Jeg har tidligere læst en bearbejdet udgave af romanen med titlen Blodet fra mumiens gravkammer. Den udkom på dansk som en del af serien Forums udødelige gysere i 1988. Ligeledes er romanen blevet filmatiseret flere gange. Blandt andet i 1971 under titlen Blood From the Mummy’s Tomb. Med Den syvstjernede juvel har forlaget Klim nyoversat Stokers oprindelige roman, og resultatet er en underholdende og spændende fortælling med en overraskende grum slutning. Faktisk var slutningen så hård kost, at da romanen blev genudgivet i 1912, var Stoker blevet bedt om at omskrive den. Resultatet blev, at kapitel 16 udgik og slutningen blev ændret. Først i 1996 blev den uforkortede version af romanen igen trykt i England (læs mere).

Naturligvis går de 120 år siden udgivelsen ikke helt ubemærket hen. Tempoet er lidt langsommere, og beskrivelserne til tider lidt mere omstændelige. Bram Stoker var, som mange andre briter i Victoriatiden, meget interesseret i Egypten og egyptologi, og hans passion skinner igennem i romanen. Beskrivelserne af de egyptiske artefakter er detaljerede og præcise, ligesom Stoker i historien refererer til kendte arkæologer i datiden. Romanens alder ses også i beskrivelserne af tidens menneskesyn samt kvindens stilling i samfundet som ikke kan undgå at virke racistisk og chauvinistisk i dag.

Men har man det i mente, så er bogens heltinde, Margaret, en uventet stærk kvindeskikkelse, og som i Dracula bryder Stoker også her i Den syvstjernede juvel med den klassiske lineære fortællerstemme. For selvom Ross er den overordnede fortæller, får vi også et kapitel, der baserer sig på en bog af Nicholas Van Huyn, der var den første til at finde dronning Teras grav, samt et kapitel hvor Corbeck fortæller om sin jagt på graven. Endelig har selve plottet flere dramatiske højdepunkter og som sagt en overraskende slutning.

Jeg var i hvert fald vældig underholdt under læsningen og kan kun tage hatten af for Klims indsats med at oversætte og genudgive gotiske klassikere.Med Den syvstjernede juvel af Bram Stoker har de hentet endnu et glemt hovedværk frem i lyset til glæde for nye generationer af læsere.

Af andre nyoversættelser fra Klim kan nævnes historier af Charles Dickens, Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe og E.T.A. Hoffmann.

Uddrag af bogen:

“Der var helt mørkt derinde; jeg kunne kun lige se konturerne af vinduerne. Men i mørket kunne jeg høre den væmmelige lyd af vejrtrækning blive tydeligere. Den fortsatte, mens jeg lyttede, men der var ingen andre lyde at høre. Så skubbede jeg hurtigt døren op på vid gab. Jeg var bange for at åbne den langsomt; jeg havde en fornemmelse af, at der måske var noget frygteligt på den anden side, parat til at springe på mig. Så tændte jeg det elektriske lys og trådte ind i værelset. Sengen var det første, jeg kiggede på. Lagnerne var helt krøllede, så jeg vidste, at far havde ligget der, men midt i sengen var der en stor, mørkerød plet, som bredte sig mod sengekanten og fik mit hjerte til at standse. Mens jeg stirrede på den, bevægede lyden af vejrtrækning sig gennem lokalet, og jeg løftede blikket i retning af lyden. Dér lå far på sin højre side, med den modsatte arm under sig, præcis som hvis hans lig var blevet smidt der. Blodsporet løb tværs over gulvet til sengen, og hele vejen rundt om ham var der en pøl, som så frygteligt rød og skinnende ud, da jeg bøjede mig ned for at undersøge ham. Det sted, han lå, var lige foran det store pengeskab. Han var iført sin pyjamas. Det venstre ærme var revet itu og blottede hans bare arm, som rakte ud efter pengeskabet. Den så – åh! – forfærdeligt ud, helt plettet af blod og med huden flået eller skåret op hele vejen rundt om guldkæden på hans håndled.”
(side 20-21)

Oprindeligt anmeldt til Litteratursiden

Om Den syvstjernede juvel:

Udgivelsesår: 01.11.2023
Forlag: Klim, 362 sider
Omslag: Christinna Lykkegaard Nilsson
Originaltitel: The Jewel of the Seven Stars, 1903
Oversætter: Espen Strunk

Læs også:

Gengangerfortællinger af Vilhelm Bergsøe
Sorte historier af Ambrose Bierce
Spøgelseshistorier af Charles Dickens
Åndeverdenens dårekiste af B. S. Ingemann
Skruen strammes af Henry James
Otte berømte spøgelseshistorier af M.R. James
Døden og kvinden / red. Steen Langstrup
Timerne efter midnat af Sheridan Le Fanu
Den store gud Pan og andre fortællinger af Arthur Machen
Arthur Gordon Pyms eventyr & Heureka af Edgar Allan Poe
Frankenstein af Mary Shelley
Dr. Jekyll og Mr. Hyde af Robert Louis Stevenson
Dommerens hus af Bram Stoker
Dracula af Bram Stoker
Skimmelrytteren af Theodor Storm
Krigen i luften af H.G. Wells
Djævelen rider ud af Dennis Wheatley
Fire noveller af Christian Winther

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.