Ragnaroknatten af Anne-Marie Vedsø Olesen m.fl.

Ragnaroknatten af Anne-Marie Vedsø Olesen

I dagene 14. juni til 17. juni 2023 stod Helvedes porte igen på vid gab på Refshaleøen, hvor Copenhell Con fandt sted under metalfestivalen Copenhell.

Det danske tegneseriemiljø stillede endnu engang op til at lave Copenhell-tegnevæggen live – men denne gang med det twist, at publikum kunne være med. Historien var skrevet af Vølvens vej-forfatteren Anne-Marie Vedsø Olesen, hvis forkærlighed for den nordiske mytologi selvfølgelig blev en del af historien. I “Ragnaroknatten” vækkes Midgårdsormen til live, og København havner i det rene Ragnarok.

Skal verden reddes, er det op til en vis ulv på B&W-hallens vægbillede.

Med forord af Anne-Marie Vedsø Olesen og efterord af Thomas Schrøder og Dianna Lotus Ozol. (forlagets beskrivelse)

Jeg er ret begejstret for konceptet bag disse tegneserie-antologier, hvor en forfatter skriver historien og et bredt felt af illustratorer tegner hver sin del live. I 2021 blev Bogforums tegnevæg med historie af John Kenn Mortensen for eksempel udgivet under titlen Løøøøb! og i 2022 var Copenhell Con vært for tegnevæggen Melissa med historie af Benni Bødker.

Her i Ragnaroknatten har 16 illustratorer sammen med udvalgte publikummer leveret billeder til Anne-Marie Vedsø Olesens historie. Med så mange bidragsydere er det visuelle udtryk naturligvis meget forskelligt, men jeg kan godt lide mangfoldigheden. På den måde bliver jeg præsenteret for både kendte og nye tegnere, og så synes jeg også, at det er sjovt at prøve at gætte tegneren undervejs.

Historien åbner med, at hold arkæologer graver en runesten op på Refshaleøen. Indskriften fortæller om ragnarok, hvor både Midgårdsormen, Hel og Fenrisulven vil hærge, og kun kærligheden kan redde verden. Så klippes til CopenHell, hvor et vægbillede af en ulv på B&W-hallen skuer ud over koncertpladsen. Særligt den rødhårede trommeslagerske Astrid fanger ulvens blik. For månestråler har ramt runestenen, og nu vågner ragnaroknatten.

I Anne-Marie Vedsø Olesens forord hører vi hendes tanker om historien, blandt andet at den skulle fortælles stort set ordløst. Bagerst i hæftet er desuden indsat Anne-Maries noter om historien, som tegnerne fik at arbejde ud fra. Derudover er indsat en række fotos fra de fire dage under CopenHell samt et udvalg af publikums illustrationer. Endelig fortæller Thomas Schrøder og Dianna Lotus Ozol fra forlaget Afart deres overvejelser i forbindelse med udgivelsen.

En spændende udgivelse for tegneserie-entusiaster.

Om Ragnaroknatten:

Udgivelsesår: 2023
Forlag: Afart, 52 sider
Omslag: Anna Laurine Kornum

Illustratorer:

Alba
Rasmus Bregnhøi
Simon Bukhave
Agnes Hertz Dahlgren
Dahmu.mu
Mette Ehlers
Angelica Inigo
Anna Laurine Kornum
Rie Kristiansen
Mads
Mads
Mikkel
Peter Madsen
Søren Mosdal
August Niclasen
Thorbjørn Petersen (Hairy Hank)
Rasmus
Mårdøn Smet
Swarf
Fred Tornager
Vigga

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.