De fire djævle af Herman Bang

De fire djævle af Herman Bang

De fire djævle af Herman Bang er den syvende udgivelse i forlaget 2 Feet Entertainments Klassikerserie og den første af en dansk forfatter.

I forordet fortæller Steen Langstrup, hvordan den gotiske gyser internationalt tog form i slutningen af 1800-tallet. Enkelte forfattere herhjemme prøvede også kræfter med genren. Dog med blandet succes, og ingen kan siges for alvor at have formet gysergenren, som vi kender den i dag.

Én af de forfattere, der forsøgte sig med dystre tekster om hjemsøgelser og mord var Herman Bang, som anses for en af Danmarks vigtigste forfattere og er et stort litterært forbillede for Langstrup. Selvom Bang ikke skrev voldsomt meget i genren, formåede han alligevel

“… at give det dunkle sit eget personlige præg, den helt særlige sproglige rytme, der griber læseren som en meditativ messen og en sær beruselse på samme tid. Hans evne til at fange øjeblikkes intensitet i ord, lyner ikke mindst, når han bevægede sig over i det dystre hjørne.” (side 7)

Langstrup har således tidligere haft Herman Bangs novelle ‘Men du skal mindes …’ med i antologien Skygger – to århundreders danske gys fra 2010. En udgivelse der i øvrigt også varmt kan anbefales.

Samlingens øvrige to noveller kendte jeg ikke på forhånd.

Les quatre diables

Novellen fortæller om de fire trapez-artister, som optræder med nummeret Les quatre diables: Fritz, Adolphe, Louise og Aimée. De har arbejdet sammen fra barnsben, og efter hårde år har de opnået stor succes. Med succes kommer opmærksomhed, og Fritz har fanget opmærksomheden hos en rig kvinde, der igen og igen kommer for at overvære deres forestilling. Men alting har sin pris.

Barchan er død

Jeg-fortælleren sidder efter en middag og lytter til Iwan Iwanowitz, der pludselig kommer med en alvorlig tilståelse.

Iwan Iwanowitz rørte sig ikke. Bestandig med hagen støttet mod marmorkanten sagde han lavt: “Luften er så tung. På aftener som denne formår man ikke at bortjage sine erindringer.”

“Og hvilke erindringer?” spurgte jeg.

“Den erindring,” svarede Iwan Iwanowitz – i det hvide ansigt så det ud, som var hans øjne opspilede mod halvmørket – og pludselig sagde han med en helt anden stemme, som jeg aldrig havde hørt, en stemme der brast løs fra hans bryst: “Den erindring, at jeg er en morder.”

Men du skal mindes …

I ‘Men du skal mindes …’ har jeg-fortælleren travlt med at forklare, at der ikke findes spøgelser. Så da han en nat ser en afdød ven, VED han, at det blot er et billede af vennen. Det må det jo være …

“Kan støv tage skikkelse? Kan det, som ikke er, være? Al fornuft ler af det. De døde er døde. Og de, som tror at have set dem, har blot set et billede, skabt af deres egen hjerne under sygdom, et vrangbillede, de skræmte nerver skabte; de har haft en hallucination, har set nogle af de billeder, som, hvem ved hvordan, pludseligt stiger op af vor bevidstheds forgiftede sumpe, stiger op som plettede paddehatte og har ansigter som halvt sammentrukne røde vandmænd …

Ja, hallucinationer, intet andet, ingenting andet end en hallucination.” (side 100)

Jeg elsker konceptet med at gøre nutiden opmærksom på tidligere tiders store forfattere. For det arbejde fortjener 2 Feet Entertainment og Steen Langstrup stor ros. Forlagets indsats for at tilgængeliggøre glemte tekster og forfattere i et nutidigt sprog med respekt for originalen er forbilledligt og gør De fire djævle til endnu et spændende bind i 2 Feet Entertainments klassikerserie. Og selvom jeg personligt ikke var så grebet af titelnovellen, som af de to andre noveller, så kan jeg kun anbefale De fire djævle til alle elskere af gotisk gys.

Om De fire djævle:

Udgivelsesår: 14.03.2025
Forlag: 2 Feet Entertainment, 109 sider
Omslag: Steen Langstrup (Anderson Portella, Pexels)

Indhold:

Forord
Les quatre diables, 1890
Barchan er død, 1907
Men du skal mindes … 1885

Andre udgivere af klassisk gys:

Heldigvis er 2 Feet Entertainment ikke det eneste danske forlag, der dykker efter guld i fortidens litterære gemmer.

Forlaget Escho

GULE ROSER er en serie fra Forlaget Escho der fokuserer på kulørt litteratur. Fra skrækromaner, elskovsromaner og kriminalromaner til eventyr fra perioden 1900-1945. Alt hvad den samtidige Georg Brandes og kredsen omkring ham ville have anset som pinligt at læse. Det er bemærkelsesværdigt hvor lidt opmærksomhed dansk litteratur af den kulørte slags har fået igennem tiden. Én forklaring er at det meste af den kulørte litteratur virkelig var dårlig. Mange af teksterne var uoriginale metervarer sprøjtet ud for at tjene nemme penge i en medietid hvor filmen var stum, musik kun klassisk og litteraturen derfor var dominerende og mangfoldig. Men, og her kommer det store MEN, der er så vigtigt. At 99% af den kulørte litteratur var noget lort, skal ikke ligge den sidste 1% til last. Læs mere om serien Gule Roser her

Forlaget Sidste Århundrede

Forlaget Sidste Århundrede er stiftet med det formål at udgive overset litteratur i dansk oversættelse. De interesserer sig især for det excentriske, det monomane, det ekspressionistiske og det groteske. I samarbejde med forlaget Escho udgiver de Serie for grotesker, hvis fokus er det groteske og bizarre, det fantastiske og morbide – litterære træk, der har fristet en udgrænset tilværelse i dansk litteratur. Forlagene prøver således at udvide grænserne for vores litteraturhistorie og vise, at den er særere og mere mangfoldig, end man har bildt os ind. Læs mere om Serie for grotesker her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.