Om en uge er der Krimimesse på Fængslet i Horsens. Krimimessen arrangeres af Horsens kommunes biblioteker, og siden 2012 har Dansk Horror Selskab (med enkelte undtagelser) uddelt prisen for Årets Danske Horrorudgivelse her. Ofte har der også været flere andre programpunkter med et islæt af horror, og det er der også i år. Herunder finder du et lille udvalg af events fra de syv scener, som jeg tænker, kan være interessante for horror- og fantastikfans.
Horror på Krimimessen 2025
Lørdag
Kl. 10-10.30 i Indergården
Elly Griffiths taler om Iskoldt spor med Kåre V. Poulsen
Kriminalassistent Ali Dawson arbejder i afdelingen for henlagte sager hos Londons politi. Hvad de fleste ikke ved, er, at holdet har en højst utraditionel og tophemmelig metode til at opklare de gamle sager: De kan rejse i tiden. Ali står nu over for sin hidtil mest risikable opgave: Hun skal rejse helt tilbage til 1850’erne for at undersøge et mord på en ung kvinde. Mordet blev angiveligt begået af oldefaren til en konservativ politiker, som nu ønsker at få sit familienavn renset for mistanke. Da Ali undersøger sagen nærmere før sin afrejse, viser det sig, at den hovedmistænkte var medlem af en skummel klub, der kaldte sig Samlerne. Rygtet dengang sagde, at man måtte dræbe en kvinde for at blive medlem …
I et iskoldt London i januar 1850 finder Ali liget af den døde kvinde i et hus – og snart befinder hun sig selv i stor fare. Det ser nemlig ud til, at hun er fanget i victoriatiden ude af stand til at finde vej tilbage til nutiden og til sin elskede søn, Finn. (Gad)
Kl. 10.30-11 i Trykkeriet
Fra det første blod til den sidste actionhelt af Jacob Holm Krogsøe
Bibliotekar og forfatter Jacob Holm Krogsøe har skrevet en bog om den amerikanske actionfilms guldalder fra 1982-1993. I dagens foredrag dykker Jacob ned i bøgernes actionhelte. (Afart)
Kl. 10.40-11 i Magasinet
Mette Lisby taler om Ser du? med Anette Hyllested
Ser du? er en nervepirrende psykologisk thriller om ondskab og kærlighed, og første bind i Mette Lisbys serie om Astrid og Ivalo.
Astrid har krise over sin ph.d.-afhandling i psykologi og tager en pause for at hjælpe sin kæreste, Tom, i hans ejendomsmæglerfirma. Her er brug for én med sans for mennesker, for i et af de huse, de sælger, bor en ældre kvinde, der lider af hallucinationer og ser og hører ting.
Astrid og Tom tager på weekendtur til Bornholm, og da Astrid ser billederne fra turen, opdager hun en ung kvinde, som de ikke har lagt mærke til før. Hvem er hun? Og hvorfor er hun på alle billederne af Astrid? Astrid finder ud af, at kvinden er meldt savnet og går til politiet, men de beskylder hende for at have manipuleret billederne. For da de blev taget, var kvinden allerede død …
Astrids eneste allierede er Ivalo, hendes kusine og barndomsveninde, som hun nu igen er kommet tæt på. Men Ivalo bringer også Astrid tæt på minder, hun helst vil lægge bag sig. Astrid og Ivalo følger politiets efterforskning på nært hold, da det viser sig, af flere kvinder er blevet dræbt af den samme mand. Og noget tyder på, at han kommer tættere og tættere på Astrid og Ivalo. (Gyldendal)
Kl. 10.45-11.15 i Store Sal
Kom med helt tæt på retsmedicinerens arbejde, når professor emeritus i retsmedicin Hans Petter Hougen og journalist og forfatter Janne Aagaard går i kødet på drabsmetoder og ser nærmere på obducentens rolle i opklaringsarbejdet
Kl. 12.30-13 i Indergården
Retsmedicin i USA og DK – forskelle og ligheder, re-obduktioner og second opinions. Professor emeritus i retsmedicin Hans Petter Hougen taler med forsvarsadvokat i USA Jane Fisher-Byrialsen. Moderator: Kristina Antivakis
Kl. 13-13.40 i Snedkeriet
Det Danske Kriminalakademi uddeler deres priser og Dansk Horror Selskab uddeler Årets Danske Horrorudgivelse.
Kl. 13.40-14 i Snedkeriet
Interview med vinderne af Årets Danske Horrorudgivelse der i år går til Jacob Krogsø og Martin Wangsgaard Jürgensen for Pramdrageren.
Kl. 15-15.30 i Trykkeriet
H.P. Lovecraft og myten der fik sit eget liv. Foredrag ved forfatter Martin Wangsgaard Jürgensen
Howard Phillips Lovecraft er i dag et verdenskendt navn. Hans fortællinger bliver læst og analyseret som aldrig før, og ”Cthulhu-mythos”-genren har spredt sig fra sit litterære ophav til både musik, film og spil. Da Lovecraft i 1937 døde i sin hjemby, ludfattig og relativt ukendt, havde ingen forudset, at hans indflydelse ville få global rækkevidde.
I Drømmenes pris udforsker Martin Wangsgaard Jürgensen den ofte misforståede Lovecrafts litterære udvikling og de idéer, han formidlede gennem sine værker, set i lyset af forfatterens personlige liv og omstændigheder. Bogen indeholder også en dybdegående gennemgang af Lovecrafts litteraturhistoriske eftermæle og kortlægger, hvordan hans motiver og idéer har fået deres eget liv i vores samtid.
Med sine markante synspunkter på livet og verden bliver Lovecraft ofte omtalt som alt fra et underkendt geni til en yderst kontroversiel skikkelse. I Drømmenes pris graver Jürgensen dybt i Lovecraft-forskningen og præsenterer et ærligt og sårbart billede af mennesket bag myten. Bogen væbner både nye og gamle Lovecraft-læsere med de rette redskaber til selv at opdage eller genopdage forfatterens værker.
Drømmenes pris er den første bog om Lovecraft på dansk. (Kandor)
Kl. 15.30-16 i Snedkeriet
Florence McLean taler om Et forstyrret sind med Christina Ehrenskjöld
Når der i alvorlige kriminalsager laves mentalundersøgelser af sigtede, vil de ofte afsløre forskellige former for personlighedsforstyrrelser. Forstyrrelserne kan have forbindelse til gerningspersonernes adfærd og til planlægningen og udførelsen af forbrydelserne.
Florence McLean gennemgår i Et forstyrret sind alle de forskellige personlighedsforstyrrelser. Hun fortæller, hvad personlighedsforstyrrelser er, hvordan de kan opstå, og hvilken betydning de har for en række danske og udenlandske kriminalsager, som gennemgås i bogen. Hun fortæller også om, hvordan forebyggelse kan være med til at mindske risikoen for, at personlighedsforstyrrelser leder til leder til alvorlig kriminalitet. (Lindhardt & Ringhof)
Søndag
Kl. 10.30-11 i Trykkeriet
Forbrydelse og straf.
De to erfarne forfattere og krimi-journalister Janne Aagaard og Lone Theils diskuterer særligt morderiske krimiforfattere, der ikke holder sig til at slå ihjel i bøger
Kl. 12-12.20 i Gymnastiksalen
Teddy Vork taler om Rød stue med Steen Langstrup.
Benjamin er nyuddannet pædagog og netop startet på Rød Stue i Midtbyens Børnegård. Han har endelig fået styr på alkoholen, er flyttet sammen med sin kæreste og har fået en datter. Det er en ny start på livet, og han glæder sig til at gøre en forskel, være noget for børnene, måske især dem, der som han selv som barn ikke har det let derhjemme.
“Du skal nok ikke nævne det der med mystiske ting for Vibeke igen,” sagde Jette uden at se op fra bordet, som hun stadig tørrede.
“Nej.”
“Det var en ret stor ting for en del år siden.” Jette så på ham fra den anden side af bordet. “Vibeke var souschef, som det hed dengang. Der var flere af os, som havde oplevet lidt mystifystiske ting her.” Jette justerede en grå lok fra pagefrisuren om bag øret. “Stakke af bøger, der væltede, uden nogen var i nærheden. En spilledåse, som spillede af sig selv. En forfærdelig lugt, vi ikke kunne forklare, og en fornemmelse af at være overvåget, selvom man var alene.”
“Virkelig?“ Benjamin gik i stå med oprydningen. Dét, man ikke kan ryste af sig igen. (2 Feet Entertainment)
Kl. 12.30-13.15 i Indergården
Mordere, psykopater og bad guys. Hvordan skaber man en skurk? ved forfatterne Ninni Schulman, Ulrika Rolfsdotter og Frida Skybäck. Moderator: Isabel Fluxá Rosado
Kl. 13.20-13.40 i Magasinet
Lene Krog taler om Sødt og råddent med Pernille Redder
Wien, 1899.
Adam Montanari er paranormal efterforsker og den eneste i Wien, som kan uddrive de skyggedæmoner, der i årevis har hærget byen. Hans nye lærling, Cornelia Holm, ved ikke, hvor hendes synske evner kommer fra, men rygtet siger, at selveste Djævelen stod bag, da hun og hendes tvillingebror som børn strandede på den nordjyske kyst.
Da medlemmer af det bedre wienerske borgerskab får revet deres hjerter ud af besatte slægtninge, vikles Adam og Cornelia ind i jagten på en usædvanlig morder. En morder på hævntogt gennem fremtrædende slægtstræer. Måske også Adams …
Sødt og råddent er første bind i serien om Algizjournalerne, en samling af paranormale mysterier. (Ulven og Uglen)
Kl. 14.30-15 i Arresten
Når skræmmende virkelighed blander sig med fiktion. Claus Due, der står bag Vandaben-trilogien, i samtale med krimi- og spændingsekspert Rebekka Andreasen. (Linje H)
Kl. 15.15-16 i Trykkeriet
Fængslende fortællinger – psykologiske thrillers.
Mette Lisby, Anne Mette Kirk og Christina List. Moderator: Ulla Hinge Thomsen
Kl. 15.20-15.40 i Magasinet
Daniel Henriksen taler om Kevins historie med Steen Langstrup
For Kevin er det bare endnu et simpelt indbrud. Sådan bare ind og ud og væk. Det er et sidste job, og så er det slut. så retter han op for datterens skyld. Men indbruddet viser sig at være alt andet end simpelt. I husets kælder gemmer der sig noget, som ændrer alle spilleregler og tvinger Kevin ind i en kold og kynisk underverden, hvor han tvinges til at kæmpe for sit og sin families liv.
Kevins historie er en fandenivoldsk og bidsk, nærmest surrealistisk, karikeret rejse, fuld af kulsort satire og eksplicit vold, men samtidig også en hjerteskærende fortælling om sorg og livets store tab. Det er en genremæssig isbryder med elementer af satire, spænding, gys og socialrealisme. Her vil du grine, græde og væmmes. (2 Feet Entertainment)
Se hele programmet for Krimimessen her