I denne weekend er der Krimimesse på Fængslet i Horsens. I år kunne jeg desværre kun deltage om lørdagen, så jeg forsøgte at få proppet så mange spændende interviews ind som muligt.
Elly Griffiths
For mig startede dagen i Indergården, hvor Elly Griffiths talte med Kåre V. Poulsen om Iskoldt spor for fulde huse. Iskoldt spor er første bind i en ny krimiserie om kriminalassistent Ali Dawson, der arbejder i afdelingen for henlagte sager hos Londons politi. Hvad kun få er klar over er, at holdet har en tophemmelig metode til at opklare de gamle sager: De kan rejse i tiden. Og her i første bind står Ali over for sin hidtil mest risikable opgave: Hun skal rejse tilbage til 1850’erne for at undersøge et mord på en ung kvinde.
Elly Griffiths skriver skønne hyggekrimier med stærke kvindeportrætter, og selvom det er langt fra horror, er jeg alligevel fan. Og så gør det jo ikke spor, at hun smider tidsrejser ind i historien.
Mette Lisby
Fra Indergården gik turen over i Magasinet, hvor Mette Lisby talte med Anette Hyllested om sin debut Ser du? Forlaget beskriver Ser du? som en nervepirrende psykologisk thriller om ondskab og kærlighed, og det er første bind i en serie om den phd-studerende Astrid og hendes kusine Ivalo. Jeg har endnu ikke læst den, men eftersom der er et element af noget overnaturligt i historien, er jeg vist nødt til det. Og så fortalte Mette Lisby spændende og levende om den.
David Garmark
Fra Magasinet fortsatte jeg over i Snedkeriet, hvor David Garmark talte om Vildført med Bo Tao Michaëlis. Vildført er andet bind i serien om den pensionerede retsmediciner Walther Brink og hans oldebarn Channie. Jeg har læst første bind, Kæntring, og var vild med den 68-årige Walther. Nu er der gået 25 år. Walther er fyldt 93, og Channie er blevet socialrådgiver. Da hun møder ukrainske Elida, får hun af forskellige årsager svært ved at forblive professionel, og pludselig er både Walthers og Channies liv i fare.
Forlaget beskriver Vildført som en krimi om familiebånd, social udsathed og om, hvordan opvækstens grundvilkår skaber ringe i vandet langt ind i voksenlivet, så den er også røget på læselisten.
Dobbeltspil
Efter David Garmark var Agnete Friis moderator på en samtale med Thomas C. Krohn og Lotte & Søren Hammer om det at skrive flere serier. Thomas C. Krohn har skrevet serierne om virologen Jacob Detlev og om kaptajnen Tanja Storm, mens søskendeparret Hammer er aktuel med serien om sygeplejereleven Jytte. De har derudover bl.a. skrevet trilogien Dengang i Berlin, Venner og fjender samt gennembrudsserien om chefkriminalinspektør Konrad Simonsen.
Lone Theils
Tilbage i Magasinet talte Lone Theils med Rebekka Andreasen om En djævelsk plan, der er syvende bind i serien om den danske journalist Nora Sand, der bor i London. I En djævelsk plan bliver Nora Sand uforvarende involveret i, hvad der viser sig at være en uhyggelig sag om kidnappede au pair-piger, der ikke giver lyd fra sig, når de forlader deres stillinger i velhavende britiske familier.
Prisuddeling
Et fast punkt lørdag på krimimessen er uddelingen af priser fra Det Danske Kriminalakademi og Dansk Horrorselskab. Det foregik i som tidligere år i Snedkeriet.
Jacob Holm Krogsøe og Martin Wangsgaard Jürgensen
Vinderne af Årets Danske Horrorudgivelse 2024 var makkerparret Jacob Holm Krogsøe og Martin Wangsgaard Jürgensen, der har skrevet den fremragende Pramdrageren. Efter prisuddelingen indtog de scenen i Snedkeriet, hvor de fortalte lidt om at være to om at skrive og meget mere (læs Gyserens mini-interview her).
Henriette Rostrup
Fra prisvinderne fortsatte jeg til Gymnastiksalen, hvor Henriette Rostrup talte om Ind i Guds rige med Susanne Bjertrup. Ind i Guds rige er andet bind i Rostrups trilogi De fortabte, som udspiller sig i tiden omkring 1. verdenskrig. Bind et, Lad de små børn komme til mig, havde den kvindelige journalist Amalie Bang-Christiansen som fortæller. Denne gang hører vi historien gennem gadebetjenten Ewald Hansen, som siden bind et er gået helt i hundene. Jeg har læst begge bind, og er man til historiske krimier, er de det rene guf.
Den kvindelige arketype
Det sidste interview, jeg hørte lørdag på Krimimessen, var Den kvindelige arketype – fra Miss Marple til Lisbeth Salander. Panelet bestod af Lone Theils, Jenny Lund Madsen og Lotte Petri og blev modereret af Steen Bille. Snakken kom både rundt om forbilleder, blodighedsfaktor og udviklingen af genrens kvindelige hovedpersoner – for bare at nævne lidt.
Stemningsbilleder fra lørdag på Krimimessen 2025
Jeg ville gerne have hørt meget mere, men det er svært at være mere end et sted ad gangen. Men udover de mange spændende interviews og oplæg nævnt her, oplevede jeg masser af messe-stemning og fik hilst på mange søde mennesker.
Har du fået læst?
Mandix-trilogien af Lisbeth og Steen Bille
Vandaben-trilogien af Claus Due
De dødes tid af Thomas Helle
Pramdrageren af Jacob Holm Krogsøe og Martin Wangsgaard Jürgensen
Tredive dages mørke af Jenny Lund Madsen
Serien om Sofie Engell af Lotte Petri
Alfabet-serien af Lars Thomassen
Willumsens slagteri af Alice Aagaard og Peter Pedersen