Skræk

SkrækOp gennem 1950’erne udgav EC Comics nogle af de bedste skræk-tegneserier igennem tiden med serierne “Tales from the Crypt”, “The Vault of horror” m.fl. I “Skræk” har Egmont Serieforlaget samlet en række af de bedste og oversat dem til dansk.

En af mine favorit-tegnere er Graham Ingels, som bl.a. har tegnet “Samling i sumpen”. En rejsende strander langt ude i sumpen, men heldigvis ser han lys fra et hus ikke så langt borte. En lille sørgmodig ældre herre lukker ham ind – nærmest som om han var ventet. Det viser sig, at den lille mand med vilje har flyttet vejskiltet, så den rejsende er kørt forkert, for hans bror bliver vred, hvis han ikke får nogen “at lege med”. Og for den rejsende er løbet kørt, men som i alle gode EC historier sker retfærdigheden alligevel fyldest til sidst. Ingels tegninger er fulde af atmosfære. Han bruger skygger utroligt effektiv og formår med få penselstrøg at ændre personernes udtryk fra sørgmodig til ond. Al Feldstein og Bill Gaines står for historien.

En anden lækkerbidsken er “Den der ler sidst” tegnet af Will Elder. Her kommer en temmelig overvægtig herre til lægen, fordi det gør ondt, når han ler. Og han er en rigtig praktical joker, så han ler ofte. Bl.a. lo han rigtig meget, da han narrede nogle drenge, så de troede, at en af deres venner var blevet kørt ihjel af toget. Desværre for manden fik joken fatale konsekvenser – og lægen har tænkt sig at få sin hævn. Will Elder har en helt anden stil med rene linjer og næsten ingen skygger i forhold til Ingels. Alligevel er også hans tegninger utrolig effektive, og slutbilledet af manden som er ved at grine sig ihjel er både morsomt og ubehageligt. Igen er det Al Feldstein og Bill Gaines, som har skrevet historien.

Den sidste historie, jeg vil fremhæve, er “Drømme” tegnet af Bernie Krigstein. En ældre kinesisk herre ligger og ryger opium, mens han fortæller sin historie. Han har altid været en svag mand, og hans hustru var den der passede på familien. Da hun dør, beslutter han sig for at tage sig sammen og udfylde sin plads som familiens overhoved, men i stedet ender det med, at sønnen træder til. Da sønnen bliver indkaldt, drømmer faren om hans død – og kort efter får han besked om, at drømmen er blevet virkelig. Nu har han kun sin datter tilbage, og endnu engang beslutter han sig for at tage sig sammen. Igen ender det dog i fiasko, og datteren må gifte sig med en mand, der mishandler hende. En nat drømmer faren, og datterens mand er død, og kort efter går også denne drøm i opfyldelse. Men i stedet for at blive lykkelig bliver datteren sigtet for mordet, og nu venter faren blot på den drøm, der kan udfri ham selv.  Johnny Craig har skrevet historien, som er anderledes sørgmodig i tonen end de fleste EC historier, og som er helt uden det humoristiske islæt, de normalt har. Tegningerne er drømmeagtige og passer godt til historien med deres blanding af lethed og mørke.

I alt indeholder samlingen 22 historier og i forordet giver Haakon W. Isachsen en god introduktion til EC Comics historie, samt en kort biografi til bladets tegnere og forfattere.

Om “Skræk”:

Udgivelsesår: 2006
Forlag: Egmont Serieforlaget, 180 sider

2 tanker om “Skræk

  1. Camilla siger:

    Hej Jette
    Ved du hvor mange udgivelser af magasinet Skræk og Gysertimen der findes.
    Mange hilsner fra Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.