Kadavermarch foregår i en ikke nærmere bestemt fremtid, hvor verdens elite for en stor dels vedkommende har trukket sig tilbage i 142 lukkede samfund, kaldet CrystalCities, spredt over hele kloden. I Danmark ligger CrystalCity 119, i daglig tale kaldet Isslottet, i et tyndt befolket område af Nordvestsjælland. Her bor forskeren Paul Martin, som bl.a. forsker i LIFESUPPLY, et stof som forlænger livet med op til 30 år. Men nu har Paul Martin opdaget en bivirkning ved stoffet, og mens han forsøger at få sit budskab igennem til byens leder Von Ernst, går verden amok udenfor murerne.
Der er nemlig brudt en zombie-epidemi ud. I begyndelsen slog man zombi-snakken væk som en joke, men nu vælter også de danske gader med zombier, og i dette kaos følger vi en gruppe mennesker, som mere eller mindre tilfældigt ender sammen.
Romanen foregår over en uge, og fortælles med krydsklip mellem de forskellige grupper indtil de samles. De første vi introduceres for er splatterpunk-bandet The Rotten Leprechauns, som bl.a. består af den altid ironiske forsanger Sid. De slår sig sammen med en gruppe jægere, og en husmor og hendes teenagedatter som bliver reddet på hospitalet af en lastbilchauffør, da zombierne løber stedet over ende. I første omgang slår de sig ned i en gammel sindssygeanstalt kaldet Vestenvinden, et sted som er nemt at forsvare mod zombierne, og hvor de har masser af forsyninger.
Men på et tidspunkt dukker soldater op fra Isslottet, og pludselig er det ikke kun zombier, gruppen skal tage sig i agt for.
Kadavermarch er en herlig splatterroman, og da splatter som bekendt er kendetegnet med udpensling af alle blodige detaljer, introduceres det første lig allerede på side 4: ”Liget var klædt i et klassisk, mørkt jakkesæt med hvid skjorte og blanke, sorte sko. Det lå på maven. Fluer summede allerede omkring det. Bedemandens hoved var knust under truckens venstre forhjul. Alt hvad der var tilbage, var en grød af hjernemasse, som flød i rød-hvide farver omkring hjulkapslen.” Og allerede på side 10 sker det første zombi-overfald, så der er tempo på fra start til slut. Det er dog ikke kun blod og splat, for som altid blander Dennis Jürgensen uhyggen med humor, så det halve af tiden ved man som læser ikke, om man skal grine eller væmmes.
Kadavermarch udkom første gang i 1991 og var den første danske zombi-roman. Dennis Jürgensen skriver i efterskriften, at han blev inspireret til romanen af George A. Romeros tre zombifilm ”Night of the Living Dead” (1968), ”Dawn of the Dead” (1978) og ”Day of the Dead” (1985). Disse tre film satte for alvor zombierne på verdenskortet, selvom historier om dem var kendt allerede inden da. Her var der dog oftere tale om viljeløse skabninger, som blev styret af en voodoo-præst, og et eksempel på en film om den slags zombier ses allerede i ”White Zombie” fra 1932.
Nu genudgiver forlaget Tellerup både Kadavermarch og den uafhængige efterfølger Kadaverjagt fra 2006 i nye udgaver med forsider af Peter Nielsen. Den første udgave fra 1991 var med forside af Rasmus Frandsen, mens 2. udgaven blev illustreret af Patrick Leis. Begge to havde fokus på frådende zombier og indvolde, mens de nye er mere kliniske men dog stadig stemningsfulde.
Dennis Jürgensen er måske mest kendt som børnebogsforfatter, men han har skrevet flere bøger, som absolut også kan læses af voksne. Kadavermarch er én af dem.
Om bogen:
Udgivelsesår: 1991
Omslag: Rasmus Frandsen
Andre bøger af Dennis Jürgensen:
Tunnelmanden (2010)
Dødens mange facetter (2009)
Dæmonen i hælene (2007)
Kadavarjagt (2006)
Uhyret i brønden (1998)
Måske (1994)
Monsteret i kælderen (1993)
Tingen i cellen (1992)
Kadavermarch (1991)
Grønne øjne (1985)
Læs også anmeldelsen på Planet Pulp
Pingback: Gyseren » Horror.dk redigeret af Mathias Clasen
Pingback: Diget af Teddy Vork
Pingback: Horrorsiden | Diget af Teddy Vork
Pingback: Tingen i cellen af Dennis Jürgensen
Pingback: Kadaverjagt af Dennis Jürgensen
Pingback: Tunnelmanden af Dennis Jürgensen
Pingback: Uhyret i brønden af Dennis Jürgensen
Pingback: Dødens mange facetter af Dennis Jürgensen
Pingback: Nominerede 2012: Patrick Leis
Pingback: Hviskende lig af Dennis Jürgensen
Pingback: Dagbog fra zombieland af Klaus Frederiksen
Pingback: Et tilbageblik på Krimimessen 2018 – søndag
Pingback: De dødes tid af Thomas Helle
Pingback: Requiem – Fort Ferguson (Necrodemic, 3) af Patrick Leis
Pingback: Pax Immortalis – Opgøret (Necrodemic, 4) af Patrick Leis
Pingback: Dødt kød – dag 3 af Nick Clausen
Pingback: Regnum Mortis – Slutspil (Necrodemic 5) af Patrick Leis
Pingback: A. Silvestri – en forfatter med mange facetter
Pingback: Voks af Michael Kousgaard
Pingback: De sultne af Helle Perrier
Pingback: Interview med C.C. Thybro - Gyseren