300 af Frank Miller

300 af Frank MillerBlod, død og ære er hovedingredienserne i denne fantastisk flotte tegneserie om 300 tapre spartaneres kamp mod hele den persiske hær

Jeg ved ikke, om man kan bruge udtrykket coffeetable book, om en tegneserie, men hvis nogen fortjener det, er det Frank Millers usædvanlig lækre tegneserie 300. En flot indbundet og fantastisk tegnet historie, om 300 spartanske soldater, som med kong Leonidas i spidsen, holder hele den persiske hær stangen i bjergpasset Thermopylæ. For dog at blive dræbt til sidste mand, da en lokal forråder dem, og viser perserne vejen over passet.

Historien bygger på historiske facts, og bliver dermed endnu mere grum – og fascinerende.

Med dette græske historiske epos har Frank Miller lavet et markant skifte i forhold til sine skildringer af den dystre amerikanske storby, som han beskriver i bl.a. både Daredevil, Batman og Sin City universet.

Frank Miller har selv skrevet og illustreret 300, som er tegnet i samme grove stil som Sin City hæfterne. Farverne er generelt afdæmpede for så pludselig at eksplodere i blodrøde overskrifter og udråb.

Selve billedrammerne skifter mellem at fylde hele sider, til mindre rammer inden i hinanden og ved siden af hinanden i et flot samspil omkring billedindholdet.

Teksten er holdt i korte talebobler, og er fyldt med “memorable quotes” (et smart udtryk for mindeværdige citater)

– “Ved middagstid er I døde mænd. Hundrede lande falder over jer! Vores pile vil dække for solen!”
– “Så kæmper vi i skyggen.”

Jeg ved ikke, om jeg finder spartanerne specielt sympatiske i Frank Millers gendigtning. De er utrolig ærekære og virker arrogante ud over alle grænser. Men de er MÆND, og de er SOLDATER, og de kæmper for friheden for hele Grækenland.

Instruktør Zack Snyder har filmatiseret 300. Filmen kombinerer i sin stil tegneseriemediet med filmmediet, som Frank Miller og Robert Rodriquez også gjorde med filmatiseringen af Sin City. Filmanmelderne har givet den ord som: “en visuel nydelse” og “berusende og betænkelig” med på vejen.

Men først bør du nyde en rigtig kvalitetstegneserie, hvor både udtryk og indhold lever op til alle forventninger.

Læs portrættet af Frank Miller på Forfatterweb

Om tegneserien:

Udgivelsesår: 2007
Forlag: G. Floy Studio, 90 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.