På forsiden af Gys i blomsterbutikken ses Jack Nicholson stå med en fin potteplante, og jeg synes også at kunne huske, at han spillede blomsterhandleren i filmen. Men – min hukommelse har spillet mig et puds – godt hjulpet på vej af filmens markedsføring som en Jack Nicholson film. Det viste sig nemlig ved et gensyn, at han kun spiller en mindre birolle som patient hos en sadistisk tandlæge, omend han gør det ganske udmærket.
I Gravis Mushniks blomsterhandel går det ikke for godt. Butikken ligger midt i slumkvarteret, og omsætningen er støt dalende. En dag ændrer det sig dog, da den altid klodsede Seymour bringer en ny plante til butikken. Han kalder den Audrey junior, opkaldt efter den smukke ekspeditrice som han er forelsket i, og folk kommer fra nær og fjern for at se den mystiske plante.
Men – planten lever ikke af vand og gødning. Da Seymour skærer sin finger ved et uheld, opdager han, at planten lever af blod! Og så må Seymour på den ene eller anden måde skaffe planten mad, hvis han vil beholde sit arbejde og tjene penge nok til at gifte sig med Audrey.
Gys i blomsterbutikken er en overraskende vellykket gyserkomedie, som gennem årene har udviklet kultstatus og er blevet genindspillet op til flere gange. Historien bag filmen er ikke helt almindelig, og det kan selvfølgelig have bidraget til filmens voksende succes.
Oprindelig blev filmen nemlig til over et væddemål. Instruktøren Roger Cormans bror, Gene, havde tilfældigt en butiksfacade i overskud under en filmoptagelse. Han væddede med Corman. om, at denne ikke kunne lave en film over kulissen. Det mente Corman nu nok, at han kunne, og over en nat skrev han og Charles B. Griffith manuskriptet til The Little Shop of Horrors. Prøverne tog tre dage, og selve filmen blev skudt på blot 2,5 dag plus et par weekender, hvor man filmede de udvendige scener. Hurtigheden beroede bl.a. på, at man kun brugte to kameraer, og at næsten alle scener blev optaget i første skud.
Filmen blev stort set ignoreret, da den udkom, men op gennem 1960’erne blev den vist gentagne gange i tv og opnåede efterhånden en vis kultstatus. I 1973 kom den første genindspilning med titlen Please don’t eat my mother, som var fyldt med nærmest hardcore sexscener, og bl.a. havde pornostjernen René Bond på rollelisten som et af plantens ofre. I 1982 købte Alan Menke og Howard Ashman rettighederne til historien og lavede en succesfuld musical ud af den, og i 1991 lavede man en animeret tv-serie på historien, som dog ikke løb længe.
Om Gys i blomsterbutikken:
Instruktør: Roger Corman
Udgivelsesår: 1960
Originaltitel: The Little Shop of Horrors