Paranormal Activity

Paranormal Activity

Jeg er glad for, at jeg ikke så Paranormal Activity i biografen, for så er jeg ret sikker på, at jeg havde skidt grønne grise!

Katie og Micah er kærester. Lige siden hun var en lille pige på 8 år, har Katie jævnligt følt sig forfulgt af et væsen, som hun dog aldrig har set. Nu er det kommet tilbage, og Micah sætter sig for at finde ud af, hvad det er. Han sætter kamera op i soveværelset, så de kan se, hvad der laver lydene i huset, og på den måde få det til at holde op.

Katie inviterer også et medie, der har forstand på spøgelser, men han kan ikke hjælpe. Han mener, at væsenet er en dæmon, og anbefaler i stedet at de kontakter en dæmonolog. Da Micah foreslår, at de taler med væsenet via et quija bræt, afviser mediet det dog på det kraftigste. Det vil være en invitation, og det ønsker de ikke at give væsenet, siger han. Desuden advarer han om, at det tiltrækkes af negativ energi, og at det ikke vil nytte at flytte, da væsenet tydeligvis følger Katie og ikke huset.

Mens Katie straks vil tilkalde dæmonologen, mener Micah, at de skal klare det selv. Det skaber splittelse mellem dem, men Katie lader sig overtale. Og langsomt bliver tingene værre og værre, til selv Micah må indrømme, at de har brug for hjælp.

Selvom jeg havde hørt om Paranormal Activity, og selvom jeg i starten af filmen tænkte “åh nej” over det håndholdte kamera, og det lidt amatøragtige skuespil, så blev jeg stille og roligt mere og mere skræmt. Ved slutningen af filmen måtte jeg bare erkende, at Paranormal Activity alligevel havde overrasket mig, og gjort mig mere utryg end længe over en film.

Det gode ved filmen er, at vi nærmest ingenting ser. Hele uhyggen baserer sig på lyde og enkelte special effects, såsom at døren lukkes uden at nogen rører den, og at dynen falder af. En af de mest uhyggelige scener i filmen er, da Katie en nat står ud af sengen og bare står og ser på Micah i mere end en time. Det lyder ikke spor uhyggeligt, når man ser det på skrift, men for pokker hvor var det væmmeligt i filmen.

En anden ting, der er med til at forhøje uhyggen, er kameraets tidsindstilling. Om natten når det optager i soveværelset, vises klokkeslettet i højre hjørne af skærmen, og når det spoler hurtigt, er vi trygge, men når tiden går normalt, ved vi, at væsnet er undervejs. Puha.

Den værste (på den gode måde) film, jeg nogensinde har set om paranormale aktivititeter, er The Entity fra 1981, som efter sigende baserede sig på en sand historie. Her er en scene, hvor hovedpersonen bliver voldtaget af den usynlige dæmon, og det billede har siddet fast på nethinden lige siden, for det var utroligt overbevisende lavet. Paranormal Activity er uhyggelig på en anden måde. Her kryber uhyggen ind under huden, og de små ting hober sig op og bliver rædselsfulde. Hele stemningen emmer af uro og frygt, og efterhånden som selv Micah må lade sin fascination af det ukendte erstatte af frygt, må man som tilskuer fuldstændig overgive sig og tro på, at det man ser på skærmen er virkeligt. Det er godt lavet på en helt anden måde.

Paranormal Activity er lavet på et lille budget (11.000 $). Der er fire skuespillere med, og hele filmen er optaget i Katie og Micahs hus. Oprindeligt åbnede den kun i 12 biografer i USA, men langsomt bed den sig fast og har nu haft premiere over det meste af verden og har indspillet for over 100.000.000 $.

I starten af filmen antydes det, at optagelserne er virkelige, idet rulleteksterne takker familierne samt San Diegos politi. Et markedsføringstrick, der virkede supergodt for The Blair Witch Project, men som jeg dog ikke tror, at publikum har købt denne gang. Alligevel er antydningen med til at få en til at tænke “Hvad nu hvis det er sandt?” Og giver lige et lille nøk mere på skræmme-skalaen.

Det eneste ekstra-materiale, der var på bluray’en, var en alternativ slutning. Jeg har læst, at filmselskabet købte Paranormal Activity, der er uafhængigt produceret af debutanten Oren Peli, og så tilføjede de nogle scener samt klippede den lidt anderledes. Noget af det, de ændrede, skulle være slutningen, som da også virker anderledes end resten af filmen. Jeg vil ikke sige, at den er dårlig for filmen, men jeg synes dog, at den originale slutning er mere tro mod personerne.

Om Paranormal Activity:

Instruktør: Oren Peli
Udgivelsesår: 2007

Paranormal Activity-serien:

Paranormal Activity, 2007. Instrueret af Oren Peli
Paranormal Activity 2, 2010. Instrueret af Tod Williams
Paranormal Activity 3, 2011. Instrueret af Henry Joost og Ariel Schulman
Paranormal Activity 4, 2012. Instrueret af Henry Joost og Ariel Schulman
Paranormal Activity – Next of Kin, 2021. Instrueret af William Eubank

10 tanker om “Paranormal Activity

 1. Underdog siger:

  Hej Jette.
  Jeg er enig i det du skriver. Jeg har faktisk netop set Paranormal Activities, og – naturligvis – under de bedste omstændigheder, dvs. ALENE, på hjemmebiograf, lyden skruet helt op, og efter mørket er faldet på.
  Jeg er en EKSTREMT hårdnakket gyserfilmsfanatiker, og denne film er røget direkte ind i min Top 10. Jeg kan ikke begribe det! Det er helt på linje med The Blair Witch Project. Hvis ikke BEDRE.
  Mystisk, at man ikke har opdaget denne guldkombination af det paranormale og håndholdt kamera før.
  Nej, men jeg fik kuldegysninger flere gange undervejs, og spolede frem og tilbage af ren begejstring over nogle klimaks. Det sker stort set aldrig. Sidst skete det, da jeg så Deadbirds, hvilket i øvrigt også er en skrækindjagende filmoplevelse, HVIS man vel og mærke ser den under de bedste omstændigheder, se i ovenstående.
  Og her kommer så den allerstørste indrømmelse: Jeg kiggede VÆK mindst to gange undervejs i filmen!!! Det er kun sket under Deadbirds. Og jeg råbte og skreg, da der skete disse her ting til allersidst (ikke alternativ slutning).
  Jeg er bare fascineret over, at mennesker kan præstere sådanne genistreger under så ringe økonomiske vilkår. Det giver virkelig håb for fremtiden, for jeg troede ellers, at jeg havde set de bedste gyserfilm. Men hvis man spiller lidt mere på det paranormale og evt. kobler det med håndholdt kamera, så er der potentiale. Hvis jeg selv måtte komponere lidt, så ville jeg måske i slutningen af filmen få en lyd til at flytte sig ind under deres seng, så skulle han hoppe ned på gulvet og kigge ind under sengen, og så ville han råbe og skrige af skræk som aldrig før i filmen, han ville nærmeste fryse til is ovre ved døren, mens han stirrer ind under sengen, og så ville hun hoppe over til kameraet i panik og spørge til hvad han så og langsomt filme ind under sengen, hvor man så meget, meget langsomt får øje på en helt sort skikkelse langt inde under sengen, men den bevæger sig ikke og man kan ikke se andet end omridset, og hun filmer videre, mens han skriger mere og mere inderligt, men der sker ingenting, og skrigene dør bort og de fryser til is, men så pludselig så vælter dæmonens ansigt frem i kameralysets blitz og man ser rædsler på linje med dem i Deadbirds og The Dark Knight… Well, just a thought… Men pointen er måske god nok: Nemlig at man kunne dyrke det direkte lidt mere, ligesom man gør til allersidst i filmen. Well, jeg har dog ikke set 2eren endnu, så lad os se… 😉

 2. Jette siger:

  Det lyder også som en udmærket slutning, du selv har tænkt – og ja, “Paranormal Activity” er en super film!
  Jeg var også ret begejstret for “Dead Birds” men havde slet ikke tænkt på den i forbindelse med “Paranormal Activity”. Men du har ret i, at noget af den samme stemning er at finde i begge film.
  Det bliver spændende at se toeren …

 3. Rosa siger:

  Den film er virkelig god. Jeg så den med mine veninder for første gang. Jeg blev rigtig bange til sist :D. Men den var rigtig god

 4. NannaBella siger:

  Jeg har lige set filmen med en god ven i dag, og jeg har ALDRIG været så bange før! Den scene, hvor Katie bliver slæbt ud af sengen blev jeg så bange, at jeg faktisk fik tårer i øjnene!
  Jeg er dog enig med Jette i, at de værste scener er der, hvor Katie står ud af sengen som en anden zombie og bare står og glor, mens timerne går.. Det er altså spooky!
  Men super god film! 😀

 5. Christina Lund siger:

  Jeg elsker at gyse, men er ikke til Splatter.. har slugt åndernes magt med hud og hår og den slags. Tænkte straks på The Blair witch projekt da jeg så denne film. Den havde samme is klamme virkning og jeg har lige siddet og set den palle alene og skal tage mig sammen til at gå i seng først og jeg er ellers ikke sart. Er ligeglad med at gå alene ned i min kælder om natten . Men det gør jeg sgu ikke i aften 🙂 Jeg troed den var lidt ala The exsorcist, men netop fordi der ikke er de store vilde film effekter gør den bare endnu mere skræmmende, man føler at man sidder og kigger på de optagelser som om det ikke var en film. Troed faktisk først den var lavet over autentiske optagelser. Den alternative slutning skulle de have undladt. 🙂 men okay det var det bedste gys længe og da hun står der og svajer foran kæresten og tiden tikker er simpelthen så scarry. Jeg skal da straks have fat i Dead birds. Tak for tippet 🙂

 6. Jette siger:

  Selv tak 🙂
  Jeg overvejer, om jeg skal se 2’eren, mens den stadig går i biffen, men ved ikke rigtig om det vil være en god idé

 7. Christina Lund siger:

  Jeg tror jeg vil se 2 ern i biografen…håber jeg kan få lokket nogen med.
  har et par gave billetter til Nordisk film..he he..synes jeg kan mærke at Palads Paranomale energi trækker i mig 🙂

 8. frederikke siger:

  i skal altså se 2’eren den er pisse god og mega uhyggelig, den er 10 gan bedre end den første, og den var altså rigtigt god! 🙂

 9. Amalie siger:

  Jeg foretog 2 sikkerheds regler inden jeg så denne her film.
  1) Jeg sov 4 timer inden.
  2) Jeg så den ved højlys dag.
  Det skal siges at de to forholdsregler ikke hjælper meget, for hold da op! Jeg tog mig selv i at sidde og ryste og klapre med tænderne!
  Jeg synes ikke jeg var bange på noget tidspunkt, men jeg tror nu ikke jeg får sovet meget i nat…..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.