Vi nærmer os de sidste smagsprøver fra DET GRUFULDE BIBLIOTEK men inden da er det tid til en vandretur og en vandrehistorie. Som altid kan du også læse mere på den officielle Facebook-side.
Det sidste hus af Rasmus Hastrup
Novellen ‘Det sidste hus’ stammer fra Rasmus Hastrups debut ”Liv”, hvor han gennem 12 noveller tager læseren på en rejse gennem livet fra fødsel til død.
‘Det sidste hus’ beskriver den rejse gennem mørket, som vi alle må igennem på et tidspunkt. Her tvinges vi til at se alt det om os selv, som vi gerne vil fortrænge, i øjnene. Vi må overvinde vores værste mareridt og gennemleve alle vores nederlag, før vi – måske – når igennem.
Rasmus Hastrup skriver i et letforståeligt sprog, der måske virker enkelt, men alligevel brænder billeder ind i læserens fantasi. Og jeg må indrømme, at jeg håber, jeg aldrig kommer tættere på ‘Det sidste hus’ end her i DET GRUFULDE BIBLIOTEK.
Gys & Skræk – danske vandrehistorier af Henrik R. Lassen
Blandt de tidligere indlæg i DET GRUFULDE BIBLIOTEK fandt vi folkemindesamleren Evald Tang Kristensen, som i 1800-tallet indsamlede og nedskrev en lang række danske folkeeventyr. Samme opgave har næste bidragsyder påtaget sig, dog med den ændring at det i stedet drejer sig om vandrehistorier.
Vandrehistorier er også kendt som ’moderne myter’, og ligesom folkeeventyret overleveres de mundtlig. Vi tror måske, at vandrehistorierne er et nyt fænomen, men det er de langtfra. Et eksempel er historien om den kvindelige bilist, som standser for at samle en ældre kvinde op. Da kvinden sætter tasken ind på bagsædet, bemærker bilisten nogle lange sorte hår, der stikker ud af ærmegabet. Hun speeder op inden den gamle dame kan nå at stige ind, og kører direkte på politistationen. I tasken ligger et reb og en lang, blodig slagtekniv.
Det lyder som en nutidig fortælling, men rent faktisk fik Evald Tang Kristensen fortalt samme historie for omkring 100 år siden af en Jens Jensen i Lerdum. Her handler historien blot om en mand, der har været i Aalborg for at sælge heste, og som på vejen hjem møder en kvinde med en omfangsrig hovedbeklædning og to kurve. Kurvene viser sig her at indeholde to store slagteknive.
Henrik R. Lassen er lektor ved Institut for Kulturstudier på Syddansk Universitet og forsker i de historier, der bliver ved med at vandre i en tidsalder, hvor det ellers burde være muligt at gendrive dem med fakta. Egentlig bad vi ham om at finde et par gode historier, men han fandt på noget bedre: Et essay om sit personlige forhold til den uhyggelige vandrehistorie.
Så bered dig på døde spædbørn og psykotiske massemordere og følg Lassen ind i vandrehistoriens mørke.
Du kan følge DET GRUFULDE BIBLIOTEK på Facebook
Eller køb den og få dit helt eget eksemplar hos boghandleren eller på Internettet (Saxo, Gucca, WilliamDam.dk, Plusbog)
Om DET GRUFULDE BIBLIOTEK:
Udgivelsesår: 2019
Forlag: SerieKlubben, 330 sider
Omslag: Peter Nielsen (pncreate.com)
Du kan læse interviewet om vandrehistorier med Robert Zola Christensen og Henrik R. Lassen her