Udbrud

Udbrud af Henrik Andersen

Det er ikke så tit, jeg omtaler film her på siden mere. Hovedsageligt fordi der findes masser af gode sider med fokus på horrorfilm skrevet af folk med meget mere forstand på det end jeg. Alligevel vil jeg lige slå et slag for den danske kortfilm Udbrud.

Udbrud er fra 2014 og er et rent con amore projekt. Filmen er instrueret af Henrik Andersen fra Trige, der er uddannet pædagog, og skrevet og produceret i samarbejde med Kim Hermansen, der også har fotograferet den. Bortset fra hovedrollen, der spilles af Anne Stenholt, er alle øvrige medvirkende venner og bekendte af Andersen og Hermansen.

Filmen indledes med en voice-over, som fortæller om befolknings-udviklingen i Danmark. Hvordan det tog tusindvis af år at nå op på en million indbyggere i starten af 1800-tallet, mens de to millioner blev rundet i slutningen af 1800-tallet. Og kun 100 år senere er vi oppe på over fem millioner.

Herefter får vi et klip fra middelalderens pestudbrud, før vi springer ind i nutiden. Her ser vi et dansk villakvarter i ren Morten Korch idyl. Vi zoomer ind på en lille familie bestående af mor, far og datter (en ung kvinde), som sidder og spiser morgenmad. Herfra splintres al idyllen, da forældre pludselig forvandles til zombier – sammen med resten af kvarteret.

Udbrud er ikke nyskabende filmkunst, men det er heller ikke meningen. I stedet er det en hyldest til filmmediet og særligt til “70’ernes og 80’ernes italienske horror-, kannibal-, spaghetti- og eksplorationsfilm, der er blodige film, hvor der måske lige blev vist en balle eller et bryst for at trække opmærksomheden væk fra det enormt dårlige manuskript.” (28.08.2013 Aarhus Stiftstidende)

Og det må siges at være lykkes til fulde.

Filmen er en sand fest af blodige splattereffekter med et hav af referencer til film lige fra Night of the living dead til The Good, the Bad and the Ugly. Undervejs er indsat en yderst vellykket tegneserie-frekvens, hvor hovedpersonen i den grad sparker zombie r.., og så fungerer lydsporet (ved komponist Flemming Berg) helt perfekt med sin inspiration fra bl.a. det italienske band Goblin. Der er ligeledes arbejdet med klipningen (Andreas Krag fra Featurecreep), så Udbrud har mange spændende og dynamiske scener.

Medvirkende fra Udbrud

Det siger sig selv, at man ikke skal forvente en film a la Hollywood, når man sætter Udbrud på. Det er som sagt et con amore projekt, og selvom filmen på rigtig mange områder er vellykket, så er historien og skuespillet ikke i verdensklasse. Alligevel vil jeg varmt anbefale filmen til genrefans, for Ubrud er et bevis på, at man kan lave meget film for få penge, hvis lysten og dedikationen er der.

Om Udbrud:

Instruktør: Henrik Andersen
Udgivelsesår: 2014

Læs Heaven of Horror’s anmeldelse HER

Se også:

Braindead
Fido
La Horde
Opstandelsen
Planet Terror
Sorgenfri 
Zombi 2 – Rædslernes grønne ø
Zombiehagen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.