Fra Satankult til Kaossten
Her i efteråret er jeg ‘kommet til’ at købe lidt mange bøger og tegneserier med hjem, og jeg må konstatere, at jeg nok ikke får skrevet om dem alle sammen her på Gyseren. Derfor dette lille opsamlingsheat for gode tegneserier, der fortjener omtale.
Homunculus 1: Slangeilden af Benni Bødker og Rune Ryberg
Der er kommet sprækker ind til Æterplanet. Virkeligheden er ved at gå i opløsning, og intet er længere, hvad det giver sig ud for at være…
Mød dr. HarryHausen, fanatisk bekæmper af falske medier, overnaturlige charlataner og esoteriske selskaber, og ved hans side Homonculus, hans hemmelige våben. Spørgsmålet bliver snart, hvor langt dr. Harryhausen er villig til at gå i kampen mod det okkulte og verdensomspændende Ashra-Selskab?
Tosset med tegneserier er fuld af superlativer: “Fantastisk underholdende … virkelig fremragende dansk tegneserie … en okkult delikatesse for fans af tegneserier.” Jeg kan kun være enig. Historien er både underholdende og spændende, og så er jeg vild med Rybergs tegninger.
Udgivet på forlaget Fahrenheit
Kaos-stenen 1: De blodige ruiner af Gabriel Katz og Stéphane Créty
Det mægtige imperium Nemes er rystet af oprør og må derfor lade alle træde i militærtjeneste. Også de velhavende. Det er sådan, at Navel og Araes, sønner af to adelige familier, der ellers ikke kender noget til krig og kamp, bliver udsendt til Enoch, “verdens ende”, Imperiets stille nordlige grænse. Men under en patrulje vækker de ved et uheld en gammel helligdom, som har været begravet i århundreder. Det ellers før så fredelige område vil snart blive til et helvede. Barbariske horder, ledet af en blodtørstig krigsherre, krydser samtidigt havet for at invadere landet. Det bliver starten på en krig, der vil strække sig til hjertet af imperiet, en nådesløs kamp for den absolutte kilde til magt: Kaos-stenen.
Litteratursiden beskriver historien som “et slags mash-up af det gamle romerrige og World of Warcraft” og roser den for at være “seriøs og ambitiøs rendyrket fantasy“. Jeg var i hvert fald super underholdt.
H.G. Wells 1: Doktor Moreaus Ø af Dobbs og Fabrizio Fiorentino
H.G. Wells fantastiske univers vækkes til live i tegneserieform med disse fortolkninger af et udvalg af Wells klassiske historier. Første album, Doktor Moreaus ø, følger Edward Prendick, der efter et skibbrud i 1887 strander på en ø i Stillehavet. Her må han tilbringe grufulde måneder med visheden om Doktor Moreau, der på øen gør horrible forsøg med at omskabe dyr til mennesker.
Bibliotekernes lektørudtalelse roser historien for at være en: “trofast og meget underholdende bearbejdning af Wells’ klassiske roman“. Jeg glæder mig allerede til at læse de næste bind i E-vokes oversættelse af H.G. Wells serien.
Kijara 3: Naids hemmelighed af Tatiana Goldberg
Kijara-serien finder sted i Union City, hovedstaden i en samlet europæisk union, hvor kontrolleret genetisk modifikation af mennesker er hverdag, og hvor uønskede borgere marginaliseres og fratages alle rettigheder. Naids hemmelighed er tredje album i serien. Kijara har lagt sin dysfunktionelle familie og sin fortid hos den kriminelle organisation Klanen bag sig, og hun begynder så småt at falde til hos politienheden Purge, hvor hun nu arbejder som agent. Men livet som både illegal og agent er ikke nemt, og ikke alle er lige klar til at acceptere hende i teamet. Midt i sin kamp med både træning, missioner og relationer hos Purge opdager Kijara, at hun ikke er den eneste, der har hemmeligheder. Hendes kollega Naid er vist ikke den, han giver sig ud for at være.
Jeg er bare vild med serien om Kijara, der både er spændende og veltegnet, så jeg kan kun være enig med bibliotekernes lektørudtalelse, der beskriver den således: “Karaktererne står usædvanligt stærkt, har psykologisk dybde og udvikler sig på realistisk vis gennem seriens nu tre album. Tegningerne er farvestrålende, men formidler samtidig fint det dystre univers. Layoutet er spændstigt og afvekslende. Den overraskende og spændende historie har både energi og fremdrift.“
Satankulten på Anholt / red. Anders Fjølvar
“Satankulten på Anholt” er en af de mest interessante nedslag i den danske kulturhistorie, skrevet og udført af Knud Langkow. Fra receptionen i Staten museum for kunst, sendte Langkow både hemmelige breve og satanmønter ud i det danske land, for at skabe illusionen om en aktiv satankult på Anholt.
”Satankulten på Anholt” er en hyldets antologi til Knuds livsværk, lavet med den største nysgerrighed på hvad en sådan kult ville foretage sig, hvis den fandtes i vores virkelighed.
Bidragsyderne er:
Sortsind, Kim Bjørnholt, Steven Plato, Martin Schjönning, Kim Wili Nielsen, Anders Fjølvar, Árni Beck Gunnarsson, Peter Keller Hansen, Bjarke friis kristensen, Jakob Rohde-Kappel, Mai Ulrikka Sydendal, Henrik Houmann Steensen, Peter F. Holm, Kristoffer Bavngaard Thrane, Søren Bang Nørgaard & Matias Gedtek.
Forside: Peter Snejbjerg. Bagside: Bjarke Friis Kristensen.
“Satankulten på Anholt” er endnu et vellykket kickstarter projekt fra det lille forlag Afkom. Hæftet består af meget forskellige 11 historier, og er ikke for de sarte. Men er du til sort humor med splat og vold, så får du nogle herlige timers underholdning.
Esben er bitter 3: Bitterheden overvinder alt af Theis Christiansen
Det går ikke så godt med karrieren, kærligheden og livet for Esben Esmann, der nu mere eller mindre har affundet sig med at tilhøre segmentet: 40+, enlig og delefar. Han vil ikke erkende, at han hader sig folkeskolelærerjob; han vil ikke erkende, at han elsker sin ekskone, og han vil i hvert fald ikke erkende, at hans verden ligeså stille og roligt er begyndt at falde sammen om ørerne på ham. Men måske er fornægtelse den bedste strategi?
Ja, jeg ved godt, at tegneserierne om Esben hverken er horror, krimi, science fiction eller fantasy, men de er så herre-morsomme, at jeg er nødt til at nævne dem. Om 3. bind skriver Nummer9 bl.a.: “Esben er bitter [rammer] som tegneseriestribe et sted, hvor du som læser ikke helt ved, om du skal grine med eller af hovedpersonen – og det er godt ramt.”
Udgivet på forlaget Fahrenheit