Jeg er blandt andet fan af god science fiction, fordi der her kan stilles store spørgsmål, der vedrører os alle. Det gør Forstyrrelsen, og den gør det på en spændende og forståelig måde.
Steinar Bragi er en interessant forfatter. Jeg har tidligere læst Højlandet fra 2015, som anmelderne kaldte alt fra ”en islandsk totalgyser” til ”fortællerkunst så det batter”. På dansk har han også fået udgivet hævnromanen Kata i 2018 samt kortprosasamlingen Udveje i 2011. Nu er han aktuel med science fiction romanen Forstyrrelsen, der er blandt de nominerede til Nordisk Råds Litteraturpris 2022.
I romanen rammes et område af den gamle bydel i Reykjaviks centrum af et form for brud d. 5. marts 2030. Området isoleres fra omverdenens tidszone, og folk, der befinder sig i grænseområdet mellem de to zoner, forsvinder. Inde i zonen ved de indfødte ikke, at de nu befinder sig i en parallelverden til resten af jorden. De kan ikke se svøbet, der omkranser Forstyrrelsen. Men det kan folk udenfor området.
Fire år senere er der kun er gået et par dage bag svøbet. Over årene er specialtrænede videnskabsfolk og soldater blevet sendt ind for at prøve at finde ud af, hvad forstyrrelsen er. Mange flere er døde i forsøget. Nogen er blevet sindssyge. Og nu er F, der leder operationen inde i den forstyrrede zone, forsvundet efter at have sendt en gådefuld advarsel ud til omverdenen.
Psykologen Halla Gudmundsdottir bliver sendt ind for at finde F og evaluere hende. Men sagen er ikke så lige til, og jo mere Halla undersøger, jo flere spørgsmål dukker op.
Forstyrrelsen er en kompleks og spændende roman. Det er elementært spændende at følge Halla i hendes søgen efter F. Men også de filosofiske aspekter af romanen er yderst interessante. Undervejs skifter fortællingen fokus fra forsøget på at opklare, hvordan spaltningen opstod. Var det aliens, et sort hul eller noget helt tredje. I stedet rettes fokus mod menneskelighed og kunstig intelligens. Gennem Halla får vi bl.a. overvejelser om, hvordan man skaber gode soldater, om etikken i videnskabelige forsøg og om de etiske grænser må brydes.
”Bogens egentlige emne er, at i en computerstyret verden er vores bevidsthed blevet udbredt over hele omverdenen, koblet til internettet, og således er vi alle sammen ved at forvandles til kun en smule divergerende versioner af én form for bevidsthed. Vores individuelle karakteristika viskes ud med teknikkens strøm.” (Nordisk Samarbejde)
Forstyrrelsen bragte både mindelser til Jeff VanderMeers Southern Reach-trilogi og filmen Ex Machina af Alex Garland. Historien er en slags filosofisk thriller, og jeg var dybt fascineret under læsningen. Så selvom der er elementer, jeg ikke helt forstår, er den overordnede oplevelse absolut anbefalelsesværdig.
Uddrag fra bogen:
Forstyrrelsen: man havde forsøgt med et mere elegant eller præcist navn, men i dagligdagssproget var Forstyrrelsen løbet af med sejren. Området bredte sig fra højdedraget Skolavörduholt og omkring en kvadratkilometer vestover, set fra Omverdenen, men omfattede hele verden på deres side.
Den simpleste forklaringsmodel på Forstyrrelsen, som var meget generel, grænsende til det intetsigende, var, at universet havde spaltet sig i et splitsekund, og at der fra da af var to forskellige udviklinger med to forskellige tidsregninger. Så vidt man vidste, var universets udvikling inde i Forstyrrelsen sådan, som den ville have været uden bruddet: Forstyrrelsen viste os en fremtid, som var uden det brud, den selv havde skabt, set fra vores side.
Til syvende og sidst var det bare gætterier – vi vidste intet om, hvordan udviklingen hos os burde være, og det var blevet en god lille selskabsleg at tilføje eller fratrække en Forstyrrelse. I Forstyrrelsens verden var der ingen nyheder om Forstyrrelsen, ingen mure, ingen spekulationer om multiversernes fysik, om strengteorier og kvantefysik, mindre dimensioner eller ikke-legemelige rumvæsener, og intet synligt svøb.
En anden forskel var, at vi i Omverdenen kunne besøge Forstyrrelsen, men ikke omvendt. Der var ingen vej tilbage. (side 44)
Om Forstyrrelsen:
Udgivelsesår: 21.10.2022
Forlag: Screaming Books, 341 sider
Omslag: Emilía Erla Ragnarsdóttir
Originaltitel: Truflunin
Oversætter: Rolf Stavnem
Læs også:
Rendezvous med Rama af Arthur C. Clarke
Dark Matter af Blake Crouch
Rygtet om hendes død af Kasper Hoff
Dæmonens bagdør af Nils Hoffmann
Hundehjerte af Gurli Marie Kløvedal
Zeitgeist af Jane Mondrup
A.I. af Torben Pedersen
Mørke af Torben Pedersen
Robopocalypse af Daniel H. Wilson