Det er en fornøjelse at sidde med de fine små bøger fra 2 Feet Entertainments klassiker-serie. Der er kælet for hver eneste titel, lige fra udvælgelsen, over layoutet til oversættelsen. Fruen af havet er sjette bog i serien, og indeholder to noveller af Robert Louis Stevenson.
Olalla
Olalla har jeg tidligere læst i antologien 10 fantastiske fortællinger udvalgt af Bo Hakon Jørgensen. Fortælleren er en engelsk soldat, som under sin rekonvalescens får husly hos en familie af fornem byrd, som nu har mistet sin formue og lever ydmygt for sig selv langt oppe i bjergene. I løbet af de første dage møder soldaten sønnen Felipe samt husets frue. Begge er smukke, og alligevel vækker de ambivalente følelser i soldaten. Da han endelig møder datteren Olalla, forelsker han sig ved første blik. Men kan deres kærlighed blive til noget?
Olalla er en blanding af en kærlighedshistorie og en fantastisk fortælling og blev første gang trykt i 1885 i Court and Society Review. Novellen har klart gotiske træk lige fra det øde beliggende hus, voldsomt uvejr, den degenererede familie osv. til spørgsmålet om, hvem er jeg, og hvad er mit jeg? Flere kritikere peger på, at familien er en form for vampyrer. Selv fik jeg dog tanker om varulve, da jeg læste novellen. At familien gennem generationer er forfaldet til det rent dyriske, bestie, og nærmest er blevet varulve.
Michael Grant Kellermeyer, professor i engelsk og manden bag Old Style Tales, har skrevet en spændende analyse af Olalla, som han kalder:
… a masterpiece of erotic horror, one of the most teasingly ambiguous vampire stories in English, and a prefiguration of Jung’s analytical theories of the Self.
Fruen af havet
Den anden novelle, Fruen af havet, er frit bygget over nogle kapitler i den islandske saga Ørboernes Saga. Her lægger et handelsskib til ved Snefællness, og om bord er en smuk kvinde af ubestemmelig alder. Kvinden kalder sig Thorgunna, og hendes to kister er fyldt med det smukkeste tøj og vidunderlige smykker. Den forfængelige gårdkone Aud bliver grebet af begærlighed, da hun ser Thorgunnas kister. I håb om at lokke tøjet fra hende inviterer Aud Thorgunna til at bo på deres gård, mens handelsskibet ligger for anker. Det kommer dog ikke til at gå, som Aud drømmer om.
Om Fruen af havet skriver Michael Grant Kellermeyer blandt andet:
One of Stevenson’s very last works, it is the last of many underlinings of his dearly treasured moral belief that greed and materialism – even in the absence of a Christian worldview – are wicked impulses which sour the soul and lead to unparalleled loss and misery.
Robert Louis Stevenson er i gyser-sammenhæng nok mest kendt for klassikeren Dr. Jekyll og Mr. Hyde fra 1886, men han har også skrevet en række gode horror noveller, samt både romaner og faglitteratur. Udgivelsen af Fruen af havet er en fin tilføjelse til hans forfatterskab på dansk.
Om Fruen af havet:
Udgivelsesår: 14.032.2025
Forlag: 2 Feet Entertainment, 111 sider
Omslag: Steen Langstrup
Oversætter: Christian Aalling
Indhold:
Olalla (Olalla, 1885)
Fruen af havet (The Waif Woman, 1914)
Læs mere:
Robert Louis Stevenson’s Olalla: A Detailed Summary and Literary Analysis af M. Grant Kellermeyer
Robert Louis Stevenson’s The Waif Woman: A Detailed Summary and a Literary Analysis af Michael Kellermeyer
Læs også:
Åndeverdenens dårekiste af B. S. Ingemann
Værelse 13 – en victoriansk spøgelseshistorie fra Viborg af M.R. James
Carmilla af Sheridan Le Fanu
Ushers fald af Edgar Allan Poe
Ligrøverne af Robert Louis Stevenson
Dommerens hus af Bram Stoker
Den gotiske fortælling – et overblik