Jeg er vild med Bernie Wrightsons illustrationer, og da jeg faldt over denne hardcover udgave af “Freakshow”, kunne jeg ikke modstå at købe den.
I “Freakshow” er samlet 4 historier: Freakshow, Out on a limb, The task og Nosferatu. Især titelhistorien er helt suveræn. I en lille tysk by under et skrækkeligt vejr ruller en overdækket kærre ind på byens torv. Her holder den stille, mens kusken sidder tavs på bukken. Efterhånden kan byens indbyggere ikke modstå nysgerrigheden og samles om kærren, og nu fortæller kusken en rystende historie om lidelse, sorg, anger – og hævn!
“Out on a limb” handler om den udstødt, som en dag får nok af omverdenens hån og drillerier og slår igen, men det får han ikke lov til at gøre ustraffet. “The Task” er tegnet anderledes end de øvrige historier, og handler om en helt, som drager rundt og slår ondskab ihjel med en forhekset økse, som sanser det onde. Men det er ikke altid ondskab kan ses med det blotte øje. Den sidste historie “Nosferatu” handler om vampyren, og om hvordan en ung kvinde redder Bremen fra hans terror.
Wrightson formår efter min mening at bringe et helt særligt liv til historierne, som alle har en særlig twist/morale, der får læseren til at overveje historien én gang til. For hvem er egentlig “freak” og hvem er normal?
Bruce Jones og Bernie Wrightsons “Freak show” har ikke noget at gøre med Tod Brownings film “Freaks” fra 1932. Skuespillerne i Brownings film var født med abnormaliteter som dværgvækst, manglende arme og ben m.m. Filmen skabte stor opstandelse, da den udkom og blev flere steder forbudt. Jones havde dog ikke set filmen, da han skrev historien til “Freak show”, men det kan nu godt anbefales at se den også.