Serien af gotiske krimier fra H. Harksen Productions fortsætter med Patrick Leis‘ bidrag Udrensning.
En række brænde med dødelige følger hærger på tværs af Europa. Den tyske specialagent Vögel er på sagen, men sporene er nærmest ikke-eksisterende. Tilsyneladende er der ingen sammenhæng i hvor og hvem, der rammes af pyromanen, og Vögel er efter en måneds efterforskning ikke nærmere på en opklaring.
Også en anden er efter pyromanen. Denne person var udsat for en uforklarlig hændelse fra tre år siden, som efterlod ham med grusomme syner om fortid og fremtid. En orden reddede ham fra sindssygen og gav ham et mål med livet: find personen, der står bag de mange brande.
Endelig følger vi også pyromanen tværs gennem Europa til den endelig konfrontation.
Det er lidt af et puslespil at læse Udrensning, hvor Patrick Leis bruger ikke mindre end tre forskellige fortæller-stemmer. Jeg-fortælleren, som forfølger pyromanen; en alvidende fortæller som i du-form beretter fra pyromanens vinkel; og endelig også en 3. persons-fortæller hvor vi følger Vögels opklaringsarbejde. Ved at bruge de tre stemmer holder Leis læseren i uvidenhed om historiens sammenhæng et langt stykke ad vejen, og det fungerer godt sammen med krimiplottet. For nok er vi ikke i tvivl om, hvem der står bag brændene, men vi aner ikke hvorfor før mod slutningen, hvor Leis lige twister vores forestilling om godt og ondt en sidste gang.
Undervejs i romanen har Leis puttet flere referencer til sin tidligere udgivelser. Bl.a. samarbejder Vögel på et tidspunkt med kommisær Eriksen, som vi også traf i Sort vand, og hændelsen, som jeg-fortælleren refererer til, sker i Jagtmarken. De to referencer fandt jeg selv, men Leis nævner flere i sin efterskrift, hvor han også fortæller, hvordan Udrensning startede som en helt anden fortælling for omkring 15 år siden, men fandt sin endelige form da H. Harksen spurgte, om ikke Leis ville bidrage med en gotisk krimi.
Jeg kan godt lide Patrick Leis’ bøger. Han skriver underholdende med masser af action og som oftest med lidt samfundskritiske kommentarer smidt ind undervejs. Det er også tilfældet her i Udrensning, hvor Leis som vanligt fortæller sin historie effektivt og uden dybe person-tegninger eller andre psykologiske dikkedarer. Det kan man enten lide eller ej, og jeg hører til dem, der kan.
Besøg Patrick Leis’ hjemmeside
Om bogen:
Udgivelsesår: 2015
Omslag: Patrick Leis