Ulige partnere – Lige under overfladen 17 / red. Carl-Eddy Skovgaard

Ulige partnere - Lige under overfladen 17 / red. Carl-Eddy Skovgaard

Ulige partnere er 17. bind i Science Fiction Cirklens serie Lige under overfladen med nyskrevne, danske science fiction noveller. Denne gang består antologien af 30 noveller, som kommer omkring lidt af hvert.

Du vil finde rumrejser, alternative virkeligheder, fremtidsscenarier, tidsrejsescenarier, parallelle verdener, aliens i forskellige sammenhænge, spekulativ fiktion og også noveller fra grænselandet mellem science fiction, fantasy og socialrealisme […] Sådan kunne jeg fortsætte, men dette er, som I kan regne ud, kun et skrab i overfladen. I vil få et utal af anderledes universer og anderledes virkeligheder i denne antologi. (uddrag af forordet)

Selvom det er at gentage mig selv, er jeg nødt til endnu en gang at understrege, at jeg er stor fan af “Lige under overfladen“-serien og har været det siden bind et udkom i 2007. Jeg er vild med konceptet, der blander nye forfattere med mere garvede stemmer, og som lader indholdet af den enkelte novelle være helt op til forfatteren. Det giver et spændende indblik i, hvad der rør sig, samtidig med at jeg hver gang præsenteres for historier, jeg ellers aldrig ville være faldet over. Redaktør Carl-Eddy Skovgaard skal roses for at sprede science fiction paletten bredt ud og også give plads til historier fra kanten.

Med 30 noveller i Ulige partnere vil der nødvendigvis være historier, der appellerer mere end andre. Her er dog ingen, der er dårligt skrevet, og om emnet interesserer vil altid være en smagssag. Jeg vil ikke gennemgå samtlige, men i stedet blot hive et par af mine personlige favoritter ud.

Antologien starter stærkt med Maria Thys novelle ‘Det sidste måltid’. Her er situationen kritisk på base 4A-30922 hvor syv beboere har arbejdet i en årrække for at kunne grundlægge en rigtig minedrift. Men nu er alle deres planter døde, og madsituationen er yderst alvorlig. En historie om menneskets hårdførhed der også viser, hvor svært det er for os virkelig at forstå andre mennesker.

‘Når vi kommer hjem’ af Stephanie Fjeldsø Fischer er en helt anden type historie. Her er jeg-fortælleren ude at gå med sin hund og glæder sig til at komme hjem til lillemor og få en kop kaffe. En historie om minder og teknologi.

I Thomas Leegaards novelle ‘Ikke flere credits’ er vi på et rumskib. Sanitør Krooman er tilsyneladende den eneste ombord, bortset fra en kat. Automatisk udfører Krooman sine arbejdsopgaver, indtil rutinen en dag brydes. Der er ikke ikke flere arbejdsopgaver, så hvordan skal Krooman nu skaffe credits til mad? Her bliver Karl Marx’ vision om at “yde efter evne og nyde efter behov” stillet på spidsen, med en overraskende slutning.

Begrebet kunstig intelligens er blevet udskiftet med kærlig intelligens i novellen ‘M.O.R.’ af Mads Østergaard. Her fortæller husets KI, hvordan hun sørger for sine børns behov ned til mindste detalje. Mennesker behøver nemlig ikke at arbejde mere, med mindre de selv ønsker det. Maskiner klarer det meste og frivillige tager sig af resten. En dag dukker en fremmed dog op i huset, og det skaber forandringer hos både mennesker og KI’en.

‘Vejen til paradis’ af Helene Toksværd fortæller om et samfund, hvor mænd ikke er i høj kurs, og hvor ens samfundsværdi afhænger af, om man er til nytte. Lidt i samme boldgade er Michèle Simonsens ‘Frysetid’, hvor det enkelte menneskes værdi afhænger af produktionsevnen.

I den mere humoristiske ende finder vi ‘Samtalen’ af Martin Kraglund. Her udstilles vores afhængighed af mobiltelefonen i en underholdende satirisk novelle. I ‘Autenticitet’ af Rasmus Hebsgaard opdager vi, at forfattere ikke får nemmere vilkår i fremtiden. ‘Billig arbejdskraft’ af Jasmin Hansen har et anderledes tag på tidsrejse-turisme. Mens ‘Faulkners lange rejse’ af Paul Rey Henningsen handler om rumfart, og har en slutning jeg virkelig gerne vil vide mere om.

Sara Buchs novelle ‘KLoNASH’, handler om udforskningen af planeten Gliese 667C-e. En fortælling der gav mig mindelser til ‘Kolonien’ af Philip K. Dick. Online-liv og virtual reality bliver taget op i noveller som ‘Det ensomme menneske’ af Torben Mathiassen samt ‘Vandhullet’ af Beatrix M. G. Nielsen. Sidstnævnte læser jeg dog også som en kommentar til tendensen med, at vi ikke længere kan være uenige i mindelighed. Som f.eks. i USA hvor det kan splitte en familie at være for eller imod Trump.

En manipuleret variant af COVID-19 har ramt verden i ‘Tiger’ af Trine Troelsen, hvor vi følger en lille ulige gruppe overlevende. Også ‘Tankemylder’ af Heidi Bobjerg tager udgangspunkt i COVID-19. Her fører et besøg på et testcenter fortælleren på en uventet rejse.

Andre noveller handler om jordens fremtid. I ‘Vort moderlige hav’ af Sår Grønnskjold har klimaforandringer oversvømmet en stor del verdens lande. I ‘Ved verdens ende’ af Andreas Jørgensen er menneskeheden slået tilbage til tiden før den teknologiske revolution. Her søger to søstre efter fortidens skatte i havet, og finder en dag noget helt uventet. Endeligt er der måske håb for fremtiden i ‘Ulige partnere’ af Niels Christensen.

Således lever Ulige partnere helt op til nedenstående:

[Science fiction] genren spænder vidt, og novellerne skal for de flestes vedkommende også gerne få læseren til at tænke på relationen til dagens verdenssituation. Sådan har det altid været i denne serie, og således fortsætter det også i år. (Science Fiction Cirklen)

Jeg kan kun opfordre alle science fiction entusiaster og andre, der holder af tankevækkende, underholdende, morsomme og problematiserende noveller, til at gribe fat i Ulige partnere – eller rettere – hvorfor ikke læse hele Lige under overfladen-serien …

Om Ulige partnere:

Udgivelsesår: 04.11.2022
Forlag: Science Fiction Cirklen, 415 sider
Omslag: Manfred Christiansen

Indhold:

Det sidste måltid af Maria Thy
Samtalen af Martin Kraglund
Autenticitet af Rasmus Hebsgaard
Androidedoktoren af Glenn Østergaard Schmidt
Tankemylder af Heidi Bobjerg
Billig arbejdskraft af Jasmin Hansen
De ildrøde funker af Lilli Lund Christensen
Når vi kommer hjem af Stephanie Fjeldsø Fischer
Tiger af Tine Troelsen
Dykkersyge af Niels Kjærsgaard
Ikke flere credits af Thomas Leegaard
Ulige partnere af Niels Christensen
Jorden, vores hjem af Clara Robin
Nostalgi og neuroner af Thomas Nis Westergaard
Sort boks af Mads W. Olesen
M.O.R af Mads Østergaard
Hav af Peter Nørgaard
Alle katte er grå af Simon Christiansen
Det bedste barn af Jakob Emiliussen
Vejen til paradis af Helene Toksværd
Struktur af Lars Behn
Stilleben af Torben Magnild Husum
Faulkners lange rejse af Paul Rey Henningsen
Vandhullet af Beatrix M. G. Nielsen
Deja Vu af Natascha Lyseberg
KLoNASH af Sara Buch
Frysetid af Michèle Simonsen
Ved verdens ende af Andreas Jørgensen
Det ensomme menneske af Torben Mathiassen
Vort moderlige hav af Sår Grønnskjold

Lige under overfladen:

Ulige partnere – lige under overfladen 17, 2022
Udenfor intet – lige under overfladen 16, 2021
Evolution – lige under overfladen 15, 2020
Sandsynlighedskrydstogt – lige under overfladen, 14, 2019
De fremmede – lige under overfladen 13, 2018
Efter fødslen – lige under overfladen 12, 2017
Lidenskab og lysår – lige under overfladen 11, 2016
Som et urværk – lige under overfladen 10, 2015
De sidste kærester på månen – lige under overfladen 9, 2014
Farvel min astronaut – lige under overfladen 8, 2013
Nær og fjern – lige under overfladen 7, 2013
Fremmed stjerne – lige under overfladen 6, 2012
Den nye koloni – lige under overfladen 5, 2011
Ingenmandsland – lige under overfladen 4, 2010
Den hemmelige dal – lige under overfladen 3, 2009
I overfladen – lige under overfladen 2, 2008
Lige under overfladen, 2007

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.