Evighedstyven af Clive Barker

Evighedstyven af Clive Barker

Af uvisse årsager har jeg ikke tidligere fået læst Evighedstyven af Clive Barker, der (noget forsinket) udkom på dansk i 2020. Barker skrev bogen tilbage i 1992, og her er tale om et underholdende og velskrevet børnegys fra +11 år.

Hr. Hoods feriehus har stået i 1.000 år og indbudt et utal af børn i sit favntag. Det er et miraklernes sted, et saligt sted fyldt med lækkerier og årstider, hvor hvert et barnligt indfald bliver imødekommet …
Der er selvfølgelig en pris, der skal betales, men unge Harvey Swick, der er træt af sit kedelige liv og fortryllet af Hr. Hoods mirakler, stopper ikke for at overveje konsekvenserne. Det er først, da Huset viser sit mørkere ansigt – da Harvey opdager de ynkelige væsner, der dvæler i dets skygge – at han kommer til at tvivle på Hr. Hoods filantropi.
Huset og dets mystiske arkitekt har dog ikke tænkt sig at slippe Harvey uden kamp. Hr. Hood har store planer med sin nye gæst, for Harveys sjæl brænder lysere, end nogen sjæl han er stødt på i 1.000 år … (forlagets beskrivelse)

En grå februardag sidder Harvey på sit værelse og keder sig. Faktisk er han sikker på, at han kommer til at dø af kedsomhed. Men så dukker der pludselig en lille mand op i Harveys værelse, som blæst ind af vinduet. Manden kalder sig Rictus, og han fortæller Harvey om Feriehuset, et sted hvor han aldrig behøver at kede sig, hvor han altid kan spise sine yndlingsretter, og hvor solen altid skinner.

Harvey lader sig lokke af muligheden for at slippe væk fra februarmørket og følger med Rictus til Feriehuset, som viser sig at være alt det Rictus lovede. Her serverer fru Griffin alle de lækreste retter, og Harvey kan lege hele dagen med de to andre børn, Wendell og Lulu. Stedet føles som paradis, men efterhånden begynder Harvey at spekulere over, om Feriehuset nu også er så vidunderligt. Hvad er det for en mystisk dam med uhyggelige fisk omme bag huset? Hvorfor ser de aldrig hr. Hood, der ejer huset? Og hvad er der egentlig sket med de andre børn, der har boet i Feriehuset?

Som spørgsmålene hober sig op, går det op for Harvey, at der er noget helt galt med Feriehuset. En ældgammel ondskab hviler i dets skygge, og prisen for den evige morskab er høj.

Det var min gode kollega, Janus, som anbefalede mig Evighedstyven, og jeg kan kun give anbefalingen videre. Evighedstyven er en fortælling om, hvor let det er at lade sig lokke af glitrende løfter, når livet føles gråt. Om at vi er nødt til at sætte pris på nuet, ellers flyder såvel det triste som det gode igennem fingrene på os som sandkorn i et timeglas. Det er også en fortælling om en dreng, der tør gå imod ondskaben og stå op for det, han tror på. Og ikke mindst er det en fortælling for alle, der holder af et uhyggeligt eventyr.

Andre skriver:

Bibliotekernes lektørudtalelse:
En gyserklassiker fra 1992 af en af genrens mestre, som nu endelig er kommet i en dansk oversættelse. Sælsom og uhyggelig, men også episk og eventyrlig. Teksten er skrevet i et godt sprog med meget dialog, så den er let at læse. Bogens illustrationer er lavet af forfatteren, og de er i sig selv små uhyggelige mesterværker. (Læs hele lektørudtalelsen her)

Litteratursiden.dk:
‘Evighedstyven’ er en fantastisk horrorhistorie med samme voldsomme understrømme som Brødrene Grimms eventyr. En fabel om at gøre det rigtige, selvom man er bange, fordi man har en forpligtelse til at kæmpe, hvis man kan. Ikke kun for sig selv, men for alle dem, der umiddelbart er glemt og forsvundet i det mørke vand. Historien husker os også på, hvor dyrebar tiden er, og at vi skal huske at nyde livet, også på de grå dage. (Læs hele anmeldelsen her)

Om Evighedstyven:

Udgivelsesår: 2020
Forlag: Kandor, 243 sider.
Illustrationer: Clive Barker
Originaltitel: The Thief of Always, 1992
Oversætter: Stephan Garmark

Læs også:

Darkside af Tom Becker
Ondt er da på vej herned af Ray Bradbury
Skæbnemageren af Kenneth Bøgh Andersen
Drømmeland af Nick Clausen
Coraline af Neil Gaiman
Dukkehuset af D.S. Henriksen
Anton Salems dukkehus af Nikolaj Højberg
Et eventyr af Stephen King

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.